StoryEditor

Vylaďte súhru svojich svalov

03.02.2011, 23:00
Ak dlhšie trénujete, môžete pociťovať nerovnováhu vo vašich svaloch, čomu pomôže predchádzať práve jednoduchá kondičná gymnastika. Vyrážate do fitka? Netreba! Vystačí vám k tomu vlastné telo!

Ak dlhšie trénujete, môžete pociťovať nerovnováhu vo vašich svaloch, čomu pomôže predchádzať práve jednoduchá kondičná gymnastika. Vyrážate do fitka? Netreba! Vystačí vám k tomu vlastné telo!

V ľudskom tele je viac ako šesťsto svalov, ktoré pracujú takmer bez prestávky. Ich činnosť riadi a kontroluje nervová sústava a každý sval plní podľa umiestnenia v pohybovom systéme svoju špecifickú úlohu. Súhra všetkých svalov je základom každého pohybu a len dobre vyvinuté svaly pomáhajú správne vykonávať požadovanú pohybovú činnosť. Podmienkou správnej funkcie svalov preto je, že sa o ne dokážeme zodpovedajúcim spôsobom postarať.

Väčšina ľudí, žiaľ, mnohokrát podceňuje význam kondičnej gymnastiky, ktorá je nesmierne dôležitá pre správny telesný rozvoj. Práve tento druh cvičenia totiž pomáha predchádzať rôznym svalovým nerovnováham. Zrejme najznámejšou a najčastejšou poruchou, ktorú priamo spôsobuje ľudská pohodlnosť, je „guľatý chrbát“, hyperlordóza bedrovej chrbtice, vysadená panva a predsunuté držanie hlavy. Všetkým týmto negatívnym funkčným zmenám môžete predchádzať pravidelným kondičným cvičením, vďaka ktorému sa uvedeným problémom spoľahlivo vyhnete.

Pre rovnomerný vývoj celého svalového aparátu nebudete potrebovať žiadne ďalšie zvláštne náčinie alebo náradie, pretože môžete posilňovať len s využitím vlastného tela. Pomocou cvikov vykonávaných vlastným telom posilňujete celé komplexy svalov naraz. Svaly pri tomto cvičení spevňujete a zväčšujete ich silu. Vzhľadom na to, že väčšina cvikov je zameraná na udržanie svalovej rovnováhy a vytvorenie správneho držania tela, cieľom nie je rozvoj maximálnej sily. Tú musíte rozvíjať prostredníctvom špecifických silových cvičení.

Inšpirujte sa ukážkami cvikov:

Posilňovanie trapézového svalu

V stoji rozkročnom na šírku bokov s napnutými kolenami vykonajte rovný predklon trupu. Hlava a predlaktie smerujú zvisle dolu. Pozdĺž tela zatiahnite lakte oboch rúk vzad a udržiavajte v lakťoch pravý uhol.
 
Posilňovanie štvorhlavého stehenného svalu a svalu bedrového

Vo vzpore sedmo pokrčte kolená a mierne roznožte, oprite si chodidlá o podložku a jednu ruku si položte na opačné koleno. Zdvihnite panvu od podložky tak, aby hlava, chrbát a panva boli vo vodorovnej polohe, stiahnite brušné svaly a predpažte jednu ruku.
 
Posilňovanie priamych brušných svalov a svalov deltových

Vo vzpore sedmo s prstami rúk smerujúcich vpred dvíhajte panvu od podložky a mierne ju posuňte vpred. Hlava je stále predĺžením chrbtice.
 

Niekoľko ďalších cvikov už o týždeň!

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 08:53