StoryEditor

Astma - ako správne behať?

06.05.2011, 00:00
Astma predstavuje zúženie dýchacích ciest a spôsobuje dýchavičnosť, sipot a znemožňuje nám bez liečenia a cieleného tréningu, vydať zo seba všetko, čo by sme mohli. Ako si preto určiť ten správny tréning?

Astma predstavuje zúženie dýchacích ciest a spôsobuje dýchavičnosť, sipot a znemožňuje nám bez liečenia a cieleného tréningu, vydať zo seba všetko, čo by sme mohli. Ako si preto určiť ten správny tréning?

Astma je zúženie ciest dýchacích, ktoré spôsobuje okrem už vymenovaných, aj bolesť na hrudi. Nízke teploty, či suchý vzduch vo vysokých nadmorských výškach môžu stav astmatika zhoršiť. Preto mnohých odrádza šport, trénovanie a radšej sa uchyľujú k iným činnostiam. Pritom medzi našimi medailistami z olympíjskych hier je niekoľko astmatikov!

Prejdime však k postupu, ako správne trénovať, ak vám lekár diagnostikoval astmu a vy ste netušili, prečo sa vám nedarí zlepšovať a zlepšiť sa skutočne chcete:

Pred tréningom, či závodom sa zahrejte - postačí 10 minút. Následne zahájte tvrdý tréning, čo primárne môže spôsobiť astmatickú reakciu, avšak čochvíľa dôjde k uvoľneniu adrenalínu do vašej krvi a vaše priedušky sa tak dostatočne prekrvia a vaše dýchanie sa zlepší. Intenzívne bežte 5 minút, následne tempo zmiernite na rovnakú dobu. Tento cyklus opakujte niekoľkokrát a následne prejdite do chôdze (tiež cca 15 minút). Celý je vhodný si "dopriať" aj pred pretekom, pričom vám zabezpečí približne hodinku bez astmatického záchvatu.

Ak trpíte alergiami, ktoré sú častým vyvolávateľom astmatických záchvatov, tak práve teraz na jar, či koncom leta noste na sebe masku - postačí šatka cez ústa a nos, čo môže v istej miere pomôcť zabrániť prechodu alergénov do vášho organizmu dýchacími cestami. Pamätajte tiež na to, že je potrebné vdychovať nosom a tiež sa v čo najväčšej miere vyhýbať znečistenému ovzdušiu, či vysokým nadmorským výškam.

Možno sa vám bude zdať toto odporúčanie smiešne, ale je pravdivé: úzkosť (depresie) vedia zhoršovať astmatické záchvaty. Preto všetci odobrníci odporúčaju dostatočne relaxovať, dopriavať si meditácie niekoľkokrát týždenne a hlavne ich aplikovať v obdobich stresu.

Ak vás záchvat predsalen postihne, začnite s tréningom pozvolna a intenzívny tréning spočiatku postačí tak 2-3 minútový. To vám pomôže si vytvoriť predpoklady pre lepší výkon a svoje intervaly budete môcť zvyšovať.

Pointou je, že cvičenie je vynikajúce pre astmu a astmatici nie sú okamžite odpísaní zo športového sveta, avšak je potrebné dbať na cielený tréning a nepodceňovať príznaky, ktoré môže astmatický záchvat prinášať.

V neposlednom rade určite navštívte imuno-alergológa, pneumológa, aby vám mohol predpísať medikamenty, ktorých je na trhu v poslednej dobe viac než dostatok a ktoré vašu astmu pomôžu mierniť.

Aké máte skúsenosti vy a čo by ste odporučili ostatným? Čo sa osvedčilo vám?

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 20:42