StoryEditor

Máte po pretekoch? Zhodnoťte ich

11.07.2013, 13:38
Autor:
tmtm

Mnohí bežci majú veľmi presnú evidenciu svojich súťažných vystúpení. Ak však majú byť preteky inšpiráciou a poučením do budúcnosti, nestačí si poznačiť čas a umiestnenie.

Na výsledku sa totiž podieľalo mnoho faktorov, od počasia, cez profil trate, vašu vnútornú pohodu (alebo nepohodu) až po konkurenciu, ktorej ste čelili. Preto sa oplatí venovať niekoľko desiatok minút napísaniu hodnotenia pretekov, aby ste sa vyhli chybám, ktorých ste sa dopustili, alebo si zapamätali rozhodnutie, vďaka ktorému ste sa posunuli o niekoľko miest dopredu.

Optimálny čas na hodnotenie pretekov je čo najskôr po ich absolvovaní. Vtedy máte ešte v čerstvej pamäti takmer všetko dôležité, čo sa na trati aj mimo nej udialo. Po týždni už zostanú z toho len útržky a po mesiaci budete radi, ak si spomeniete, aké bolo počasie.

Dôležité je aj vybrať si, čo do hodnotenia zaradiť. Môžete ho rozdeliť na dve časti – technickú a „slohovú“. Do technickej časti zaraďte predovšetkým merateľné informácie. „Slohová“ časť môže obsahovať vaše pocity a dojmy z pretekov a môže sa stať základom akejsi bežeckej kroniky.

Keď sa k nej po niekoľkých mesiacoch alebo rokoch vrátite, budete to nielen nostalgická spomienka,  ale aj dôkazový materiál pre príbuzných a priateľov, že vaše bežecké historky majú reálny základ.

Výber toho, o čom budete písať, je vyslovene individuálny. Pre každého je dôležité niečo iné. Niekto sa zameria na špecifiká trate, iný bude písať o tom, ako sa postupne predieral štartovým poľom dopredu.

Snažte sa však sebakriticky zachytiť, čo sa v pretekoch odohrávalo. Začali ste príliš rýchlo? Trápili ste sa v kopcoch? Pomohlo vám, keď vás dobehla väčšia skupinka, ktorej ste sa chytili? Bola druhá polovica lepšia ako prvá? Zápasili ste s protivetrom? Bolelo vás koleno?

A čo zaradiť do technickej časti hodnotenia? V prvom rade názov podujatia, jeho dátum a dejisko, výsledný čas a umiestnenie (absolútne aj vo vekovej kategórii). Chýbať by nemali ani informácie o počasí (teplota, oblačnosť, prípadne aj sila a smer vetra), veď nie je jedno, či ste daný výsledok dosiahli v lejaku alebo v príjemnom jarnom počasí. Rovnako by nemali chýbať ani informácie o profile trate a jej povrchu.

K nim pridajte aj medzičasy, aby ste dokázali posúdiť, ako sa vám darilo vyrovnávať s jednotlivými úsekmi. To je dôležité pre posúdenie toho, či máte rezervy v behu do kopca, prípadne či neopakujete chyby v určovaní tempa.

Niektoré zdroje odporúčajú preteky si aj oznámkovať. Nula je úplná katastrofa (napríklad odstúpenie pre zranenie), desiatka sú preteky snov, aké sa vám zrejme nikdy zabehnúť nepodarí, ale túžba po nich vás poháňa vpred.

Rovnako si môžete ohodnotiť aj svoju motiváciu na preteky. To môžete spraviť dokonca už pred nimi. Niektorí bežci sú premotivovaní, iní letargickí. Ďalší sa pred pretekmi cítia v pohode, ale potom im oťažejú nohy. Všetko sú to subjektívne hodnotenia, ale aspoň spätne zistíte, ako ste preteky v danom okamihu vnímali.

Dôležité môžu byť aj informácie o tom, čo ste jedli pred pretekmi, či ste sa dobre vyspali a aká bola rozcvička pred štartom. Zapíšte si aj to, akým spôsobom ste počas pretekov dopĺňali tekutiny (a pri dlhších behoch aj jedlo). Existujú aj bežci, ktorí si zapisujú, v akých topánkach a oblečení štartovali.

Podstatné je, aby hodnotenie pretekov nebolo len zhlukom čísiel stiahnutých zo športtestera, ale skutočnou analýzou, ku ktorej sa v budúcnosti budete môcť vrátiť. Napríklad keď o rok pôjdete na tie isté preteky, aby ste vedeli, aké nástrahy na vás čakajú.

menuLevel = 3, menuRoute = rungo/trening/priprava, menuAlias = priprava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 00:25