Ako sa starať o športovú obuv?CCC
StoryEditor

Ako sa starať o športovú obuv?

25.01.2022, 23:00
To, ako dlho vám topánky vydržia, záleží aj na správnej starostlivosti. Pokiaľ budete svoje športové topánky nielen správne používať, ale tiež udržiavať a ošetrovať, budete sa z nich tešiť pokojne aj niekoľko rokov.

Starostlivosť podľa materiálu

Keďže športovú obuv pozostáva z rozličných materiálov, starostlivosť o ňu by ste tomu mali patrične prispôsobiť. Hladkú kožu pred prvým použitím impregnujte, aby bola chránená pred vlhkosťou. Vrch kožených vychádzkových topánok ďalej môžete jemne čistiť pomocou handry navlhčenej v teplej mydlovej vode, ktorá materiál zbaví nečistôt. Na kožené topánky by ste mali aplikovať aj špeciálne krémy na čistenie, ktoré zvýšia ich odolnosť. Zaobstarajte si tiež napinák na obuv, ktorý záhyby vytvorené chôdzou na topánkach vyhladí a zabráni ich ďalšej deformácii.

Brúsená, zrnitá alebo semišová koža si vyžaduje iný prístup. Vhodnou voľbou je používať pri čistení špeciálnu kefku na obuv, ktorá bude primerane mäkká, aby povrch topánok nepoškodila. Ani pri tejto športovej obuvi nezabúdajte na pravidelnú impregnáciu.

V prípade hladkej lakovanej kože športové topánky radšej neimpregnujte, pretože by mohli stratiť svoj lesk a šmrnc. Lepšou voľbou je používať vlhkú handru a špeciálny krém vhodný pre daný materiál.

V neposlednom rade môžu byť topánky na šport vyrobené zo syntetického materiálu, ako je napríklad ekologická koža. Aj v tomto prípade je dôležitá impregnácia, ktorá topánkam predĺži životnosť a čistenie topánok prostredníctvom vlhkej utierky.

Mnoho topánok, ktoré sa radia medzi rekreačnú obuv vhodnú na každodenné nosenie, je vyrobených z textilných materiálov. Tie zväčša môžete čistiť pomocou suchých kefiek a špeciálnych penových sprejov na textil.

Topánky noste správne

Obuv si obúvajte pomocou obuváku, ak si to vyžaduje. Inak by ste ju mohli poškodiť. Zároveň si topánky vždy vyzujte pomocou rúk. Pokiaľ je vonku škaredé a premenlivé počasie, topánky striedajte častejšie. Mokré topánky vždy nechajte poriadne preschnúť, aby sa v nich netvorili plesne.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 04:26