StoryEditor

Smart hodinky Huawei Watch GT 2 - športový elegán na vašom zápästí za úžasnú cenu

Vylepšené hodinky od Huawei prichádzajú rok po predstavení prvej generácie. Dvojka Huawei aktuálne rieši odstrihnutie svojich zariadení od služieb Googlu, avšak hodinkám používajúcim operačný systém od čínskeho výrobcu sa celá kauza vyhla veľkým oblúkom. V segmente smart hodiniek tak na trh prichádza nástupca pôvodných Watch GT s jednoduchým označením Huawei Watch GT 2.

Začnime tým najviditeľnejším, teda ciferníkom. Môžete si vybrať z 22 ciferníkových profilov. Veľa, málo? Výber by síce mohol byť väčší, ale určite nájdete taký, ktorý vás uspokojí. Peknou možnosťou je ambientný ciferník, ktorý využíva displej ALMOLED na to, aby neustále zobrazoval čas, ale nevybíjal pritom batériu. Na výber je samozrejme digitálny i ručičkový dizajn, ten ručičkový je mimochodom veľmi elegantný.

Aplikácie

Výber aplikácii je pomerne bohatý, ale tiež konečný. Dodatočná inštalácia Spotify či máp už možná nie je. Na výber sú tieto aplikácie: cvičenie (spoločne so Záznamom cvičenia a Stavom cvičenia), Pulz, Záznamy aktivít, Spánok, Stres, Dychové cvičenia, Hudba, Kontakty, Protokol hovorov, Barometer, Kompas, Počasie, Správy, Stopky, Časovač, Budík, Osvetlenie a Nájdi môj telefón.  Pristavme sa pri športových funkciách a ich vylepšeniach. GT 2 ponúkajú v porovnaní s predchodcom nové funkcie, ako je monitorovanie stresu, dychové cvičenia, ovládanie hudby z telefónu a tiež aj zvukové oznamy počas cvičenia. Je to praktické, na hodinky sa nemusíte dívať a máte prehľad o tom, ako veľmi potrebujete spomaliť, aby bol váš tep v zóne spaľovania tuku alebo aby ste sa držali žiadaného tempa. Huawei Watch GT 2 monitorujú 15 rôznych typov cvičení a môžete s nimi aj plávať. Hodinky sú odolné voči vode na úrovni 5 ATM, pričom výrobca vylepšil senzor tepu, ktorý by mal merať presný tep aj počas plávania vo vode. V rámci kontinuálneho merania tepu si môžete nastaviť v hodinkách inteligentný alebo neustály režim merania tepu – v prípade inteligentného režimu sa počas oddychovania zmeria tep raz za 10 minút.

Huawei využíva technológie Firstbeat, ktoré má vo svojich hodinkách aj Garmin. Watch GT 2 ich ponúka celkovo osem, v porovnaní s prvou generáciou pribudlo hodnotenie účinku anaeróbneho cvičenia. Hodinky tiež zhodnotia prínos aeróbneho cvičenia a vyhodnotia zaťaženie organizmu, odporučia vám dobu oddychu do ďalšieho intenzívneho tréningu a určia aj hodnotu VO2 max. Z hľadiska týchto technológií sú Watch GT 2 bohato vybavené, treba ich však vedieť správne využiť v rámci tréningového procesu. 

Bežecký test a porovnanie presnosti so značkou Garmin pri náročnom intervalovom tréningu

Samozrejme predovšetkým nás zaujímal výkon týchto hodiniek pri bežeckom tréningu. Porovnávali sme ich so značkou Garmin, ktorá predstavuje ustálený etalón tej najvyššej kvality, a to počas intervalového tréningu 12*330 metrov, pričom hlavne tréningovej fáze predchádzal približne trojkilometrový rozklus a po nej nasledoval 1,5 kilometrový výklus.  Tým, že celý tréning prebiehal na označenom atletickom ováli, bolo možné porovnať presnosť GPS dát ako aj porovnať presnosť tohto modelu so značkou Garmin.

Hodinky pri behu pohodlne sedia na ruke a určite oceníte ich ľahkosť, vôbec nevadia ani pri rozcvičke, či doplnkových silových cvičeniach, čo sa o robustnejších hodinkách iných značiek nedá úplne povedať. Huawei Watch GT 2 ukazujú počas behu, či sa pohybujeme v aeróbnom alebo anaeróbnom pásme. Algoritmus je zrejme postavený na monitorovaní pulzovej frekvencie a boli situácie, kedy som mal na moju aktuálnu energetickú zónu iný názor ako developeri Huawei, hlavne ked som zaregistroval aeróbne pásmo pri dobehoch 330 metrových intervalov s pulzom na 90% môjho maxima. Ale povedzme, že toto sa dá odladiť.

Čo sa týka presnosti, tak na 10 km sa Huawei Watch GT 2 sekli asi o necelých 10%, ukázali 9.125 metrov na presnej 10 kilometrovej trati (bežal som na vnútornej dráhe oválu). Zrejme to vyplýva z rozdielu v priemernej rýchlosti, Huawei nameral 7,01 minúty/ km, kým Garmin 6,25 minúty na km.  Rovnako bol výrazný rozdiel v najvyššej nameranej rýchlosti- 3,50 (Garmin) vs 6,05 Huawei. Treba však povedať, že išlo o intervalový tréning s veľkou rýchlostnou amplitúdou, kde sa striedali úseky v submaximálnom nasadení s úsekmi rýchlej chôdze, takže sa domnievame, že pri konštantnom behu pri tento rozdiel bol zrejme výrazne menší. Čo sa týka výpočtu vydaných kalórii, tak hodnoty boli veľmi podobné- 668 kcal zaznamenal Garmin a 655 Huawei. Po načítaní dát do aplikácie Huawai Health vám vypadnú takéto grafy. Pravdu povediac, dali by sa spraviť aj krajšie a rovnako je škoda, že nie je možné grafy navzájom prekrývať, povedzme tempo a pulzovú frekvenciu. Ale aj to sa dá veľmi ľahko zmeniť pri ďalších aktualizáciách.

Hodnoty nameranej rýchlosti pri identickom tréningu na značke Huawei Watch GT 2 a Garmin Fenix (použitý bez hrudníkového pása). 

Takto to nameral Huawei:

​A takto Garmin:

​Poďme na rýchlosť behu, tam boli rozdiely väčšie. S bežeckou rýchlosťou sa musia developeri v Huawei ešte trošku popasovať.

Huawei:

​A Garmin, priemerka 6:25, najvyššia rýchlosť 3:50

​Celkovo hodnotíme výkon hodiniek pri behu ako uspokojivý. Ak naozaj nepotrebujete úplne detailné dáta, tak výstupy z Huawei Health vám úplne postačia a môžete si užívať iné výhody Watch GT 2 ako je veľmi komfortná hmotnosť a fantastický dizajn.

Bežecký tréner

 Hodinky tiež ponúkajú 13 bežeckých trás. Môžete si zvoliť beh na spaľovanie tukov, HIIT beh, beh v tempe, intervalový beh a hodinky vás budú cvičením sprevádzať. V tomto smere je praktické pripojenie slúchadiel, povely dostanete aj vo forme hovoreného slova. Ak vám zvukové povely prekážajú, môžete si ich vypnúť – napríklad, pokiaľ nemáte pripojené slúchadlá, vtedy môžu niekedy pôsobiť rušivo.

Batéria a výdrž

 Toto kritérium je excelentné. Pri striedmejšom používaní vám batéria vydrží až dva týždne, úplne vážne. A to je naozaj excelentné číslo. Aj keď hodinky využívate naplno, s plným jasom, amientným displejom, kontinuálnym meraním pulzu a stresu, s každodenným cvičením, aj tak sa dostanete na krásnych 5 dní.

Celkový dizajn

 Huawei Watch GT sú stále jedny z najkrajších inteligentných hodiniek na trhu a GT 2 idú v tomto smere ešte o krok ďalej. Druhá generácia Watch GT má zapustený rámik okolo displeja priamo do ochranného skla. Môže to vyvolávať pripomienky z hľadiska ochrany hodiniek, nakoľko vyvýšený rámik môže v niektorých situáciách chrániť sklo pred nechcenými nárazmi. Hodinky sa nám však doteraz nepoškriabali, takže v tomto smere zatiaľ nemáme výhrady.

Vizuálne sa nám nový dizajn rámika páči, Watch GT 2 vyzerajú naozaj elegantne. Samozrejme záleží na vašich preferenciách, my sme ocenili, že vyzerajú ako tradičné luxusné hodinky a hodia sa aj k saku.

Huawei Watch GT prišli na trh s konceptom, ktorý by sme mohli nazvať ako fitness náramok v tele hodiniek. Tento koncept sa ukázal byť úspešný, Watch GT 2 teda nemenia nič zo zaužívaných základov, avšak pridávajú nové funkcie.

Hodinky dostali úložisko pre hudobné súbory, umožňujú pripojenie Bluetooth slúchadiel a 46 mm verzia podporuje aj telefonovanie cez Bluetooth z pripojeného telefónu. Výrobca takisto trochu vylepšil fitness funkcie a za posledný rok zoptimalizoval softvér. Pribudla slovenčina a tiež aj režim vždy zapnutého displeja.

Pokročilé funkcie- telefonovanie, hudba, platby

 Zaujímavou funkciou je telefonovanie. Z hodiniek môžete telefón nielen prijať, priamo vybaviť, ale tiež môžete aj niekomu zavolať. Hodinky neobsahujú LTE modul, takže je nevyhnutné párovanie. Hlasový reproduktor je veľmi zrozumiteľný, takže ani druhá strana si na nejaký diskomfort pri telefonovaní počas hovoru sťažovať nebude. V prípade počúvania hudby odporúčame použiť Bluetooth slúchadlá. Hodinky ponúkajú cca 2 GB priestoru pre hudbu, prenášanie prebieha cez Bluetooth. Huawei Watch GT 2 obsahujú zabudovaný NFC čip. Ten funguje aj na Slovensku, avšak nie pre účely platieb, ale pre rýchle zdieľanie fotky z telefónu pre použitie v ciferníku hodiniek cez funkciu OneHop.

 My to vidíme takto

 Kúpte si ich, ak:

  • Chcete hodinky použiteľné nielen na šport, ale aj na bežné nosenie, prípadne na nosenie k formálnemu oblečeniu vrátane saka
  • Vám nevyhovuje kvalitný fitness náramok, očakávate viac funkcii
  • Nechcete do hodiniek investovať vysokú sumu

 Huawei Watch GT 2 sú výborné fitness hodinky, ktoré lákajú najmä dizajnom a dlhou výdržou. Nová generácia priniesla praktické funkcie, ako je meranie stresu, úložisko pre hudbu či hlasové povely. Všetky tieto novinky sme využívali a obľúbili sme si ich, takže návrat k predchádzajúcej generácii by sme pocítili v negatívnom slova zmysle. A to sme si pred začatím testovania hovorili, že tie rozdiely nie sú na papieri až tak výrazné.

Prvú generáciu Huawei Watch GT teraz kúpite za výhodnejšiu cenu, hodinky sa predávajú v mnohých obchodoch za približne 150 eur. Je to skvelá ponuka, z hľadiska pomeru cena/výbava stoja za zváženie, pretože ponúkajú potrebný základ a kvalitné fitness funkcie. Za Watch GT 2 zaplatíte o stovku viac a záleží iba na vás, či ich pridanú hodnotu využijete. V našom prípade sa tak stalo.

 Prednosti:

  • Krásny dizajn (na fotkách je „len“ čierny gumený remienok, ktorý bol dostupný v testovacej verzii. V zákazníckom balení by však mal byť aj krásny hnedý kožený remienok, ktorý len podčiarkne celkovú eleganciu a famózny dizajn
  • Krásny AMOLED displej
  • Skvelá výdrž na jedno nabitie
  • Dobrá cena

Nevýhody:

  • Uzatvorený a obmedzený operačný systém
  • Drobné odchýlky GPS senzora
  • Horšia manipulácia s notifikáciami
01 - Modified: 2022-12-16 08:56:40 - Feat.: - Title: Udržiavanie rovnováhy 02 - Modified: 2022-09-05 10:45:35 - Feat.: - Title: V prípade miernejšieho počasia sa pokúšajte zvyšovať VO2 max 03 - Modified: 2020-09-20 08:50:19 - Feat.: - Title: Jestli milujete štafetové závody, měli byste zkusit závod našich sousedů Vltava Run. 04 - Modified: 2020-04-29 18:59:51 - Feat.: - Title: Wings for life world run 2020: Bežme každý sám, ale pritom s celým svetom 05 - Modified: 2020-02-05 17:34:41 - Feat.: - Title: "Chytré" hodinky Suunto 7- spojenie života a športu
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:36