StoryEditor

Ako si vybrať kopačky

29.03.2022, 00:00
Kto si občas rád nezakope? Nemusíme mať švih ako Messi, ale radosť z hry alebo dobre vpáleného gólu je určite totožná s tou, akú zažívajú majstri na futbalových štadiónoch. Je pravda, že v rámci voľného času si vieme zakopať aj v klasických teniskách, no kto sa futbalu venuje na aktívnejšej úrovni, ten už potrebuje kvalitné kopačky.

Trocha iné podmienky výberu

Kým bežnú obuv sme si zvykli nakupovať online, športovú je určite vhodnejšie nakupovať osobne v kamennej predajni. Ak je vám však predsa len pohodlnejšie vyriešiť nákup pár kliknutiami, venujte aspoň pozornosť správnemu zmeraniu veľkosti nôh. Áno, oboch, pretože stáva sa, že máme jednu dlhšiu ako druhú, a ani o tom nemusíme vedieť.

Chodidlá si obkreslite na papier a potom zmerajte dĺžku od palca k stredu päty. Ak si idete kupovať kopačky, k danému číslu ešte pripočítajte približne 0,4 cm. Pri tomto type športovej obuvi platí, že by mala dokonale obopnúť nohu, to znamená, že pri behu sa v nej nohy neposúvajú. Je to nielen z hľadiska bezpečnosti, ale takisto tým predídete aj riziku vzniku nepríjemných otlakov.

Keď k vám topánky kupované online dorazia, nezabudnite sa v nich pár minút doma poprechádzať – tak najlepšie zistíte, či vás netlačia. Pri výbere kopačiek tiež pouvažujte nad materiálovým prevedením – koža sa nohe prispôsobí na mieru, zatiaľ čo syntetika si zachováva svoj tvar. Pri dnešných moderných materiáloch sa ale môžete spoľahnúť na dobrú priedušnosť športovej obuvi.

Ako si vybrať kopačky Ako si vybrať kopačky CCC

Kopačky pre malých aj veľkých

Vieme, že futbal dnes nehrajú len veľkí, ale aj medzi drobcami máme mnoho nádejných športových hviezd. Ak ste spozorovali u vášho dieťaťa futbalový talent a prihlásili ho na futbal, bez kvalitných kopačiek to nepôjde. Nielen farebne doladia jeho dres, ale takisto podporia jeho športové výkony. Tvar podrážky kopačiek je prispôsobený terénu, v akom sa hrá, či ide o halový futbal, alebo hru v exteriéri.

Takisto nie je jedno, aké kopačky zvolíte pre hru na trávniku či umelom povrchu. Kopačky pre deti sú farebne svieže a zdobia ich detaily, vďaka ktorým sa budú cítiť ako obľúbení hrdinovia zo športových správ. Dizajnovo sa od nich takmer nijako neodlišujú, sú rovnako moderné a vzbudzujú dojem profesionality. Šnurovacie varianty zabezpečia, že si dieťa šírku kopačky prispôsobí na mieru. Stále pamätajte na to, že noha v kopačkách nemá lietať.

Vhodný typ kopačiek pre rôzne typy povrchov

Každý druh športu si vyžaduje svojskú obuv, a preto tak ako máme rôzne typy bicyklov či lyží, tak máme aj rôzne typy kopačiek. Líšia sa predovšetkým typom podrážky. Lisované štuple, tzv. lisovky, sa hodia na tvrdé prírodné povrchy. Ak sa na podrážke striedajú štuple nižšie a vyššie, je možné tento typ kopačiek použiť aj na umelom trávniku, tak isto ako turfy s gumenými špuntmi vylepšujúcimi stabilitu hráča. Kolíky na kopačkách sú vhodné zasa na klzké a mäkké povrchy.

Existuje aj ich kombinácia, ktorá ich predurčuje na hru na mäkkom prírodnom povrchu. Je však samozrejmé, že výber kopačiek podriaďujeme aj tomu, či hráme futbal profesionálne, alebo len pre radosť, takisto tomu, akú máme v tíme funkciu (obranca, útočník, brankár), či hráme v hale, na umelom alebo prírodnom trávniku.

Halovky na podlahe nezanechávajú šmuhy, nekĺžu sa a ich podrážka je zhotovená tak, aby si hráč futbal užil bez bolesti kĺbov. Či si vyberiete spomedzi modelov kopačiek Puma, ktoré rozumejú špecifickým potrebám nôh už vyše 65 rokov, alebo stavíte na ľahučké kopačky Sprandi, vhodné na využitie počas celého roka, môžete si byť istí, že na trávniku dokonale zahviezdite.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 16:21