StoryEditor

Bežkyne sa sťažujú na podprsenky: Odierajú, spôsobujú bolesť

11.02.2014, 23:40
Autor:
tmtm

Neodmysliteľnou súčasťou kvalitného športového výkonu je aj pohodlné oblečenie. O to zarážajúcejšie je, že až tri štvrtiny účastníčok predvlaňajšieho londýnskeho maratónu sa sťažovali na nepohodlie spôsobené športovou podprsenkou.

Za najčastejšie problémy označili odieranie kože a zarývanie ramenných popruhov. V tom istom prieskume jedna tretina z nich priznala, že pociťovala bolesť pŕs. Z tejto tretiny 17 percent pre to odmedzilo tréning. 

Iný výskum z vlaňajšieho apríla ukázal ešte vyšší výskyt bolesti pŕs. Jeho autorka Nicola Brownová pre Runner’s World povedala, že športové podprsenky nemajú rovnakú rôznorodosť tvarov a zloženia ako bežné podprsenky.

Nádejou pre športovkyne by mohla byť Minyoung Suh z Kansaskej štátnej univerzity, ktorá vyvíja podprsenku, ktorá by lepšie kontrolovala pohyb pŕs. Jej doterajší výskum ukázal, že športové podprsenky vytvárajú veľa tlaku smerom dovnútra, čo zviera trup a spôsobuje nepohodlie. Nenadvihujú však prsia smerom nahor, čo by podľa nej mala byť ich hlavná funkcia.

Momentálne sa venuje analýze pohybu tkaniva prsníkov. Potom bude skúmať, akú úlohu zohrávajú pri podpore pŕs smerom nahor ramenné popruhy. Záverečnou fázou by malo byť vyvinutie účinnej športovej podprsenky.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:09