StoryEditor

Dobehnite gény tučnoty

31.01.2018, 07:00
Nezáleží iba na tom, koľko kalórií prijmete, podstatné je aj to, ako veľmi z nich naše telo túži vytvoriť tukové zásoby. Gény, ktoré o tom rozhodujú, pritom môžeme ovplyvniť práve aj pomocou toho, čo jeme.

Proces menom lipogenéza, čo je tvorba tukových zásob z prijatých živín, riadi hneď niekoľko génov. Práve tie totiž regulujú vznik enzýmov, ktoré sú nutné pre tvorbu tukov a ich ukladanie do podkožia. O našom sklone k tlstnutiu však nerozhoduje iba to, či tieto gény vôbec máme, ale tiež to, či sú „zapnuté“, či „vypnuté“.

Proces zapínania či vypínania génov zodpovedných za lipogenézu sa začína už v tehotenstve. Ak je výživa matky nedostatočná čo do kalórií i množstva dôležitých živín, vzrastá pravdepodobnosť, že bude jej dieťa trpieť nielen obezitou, ale i chorobami srdca a ciev (aj tie môže zapríčiniť chyba v metabolizme tukov). Príslušné gény však môžeme ovplyvniť aj v priebehu života. Stačí iba vedieť, ako na to.

Čo jesť a čo nie

CUKRY. Vysoká hladina glukózy v krvi výrazne zvyšuje lipogenézu. Je preto dôležité obmedziť nielen celkový podiel sacharidov v jedálničku, ale i prudké výkyvy hladiny glukózy pred „rýchlymi cukrami“ v podobe sladkostí, bieleho pečiva či cestovín.

FRUKTÓZA. Tvorbu tukových zásob podporuje ešte oveľa viac ako sacharóza či glukóza. Dajte pozor hlavne na nápoje, ktoré sú dosladené.

OMEGA-3 nenasýtené mastné kyseliny sa nachádzajú napríklad v rybách, orechoch a semenách potláčajú ukladanie tukov.

ZELENÝ ČAJ. Obsahuje látku menom pigalokatechingalát, ktorá potlačuje lipogenézu i množenie a diferenciáciu tukových buniek.

ANTOKYANY. Proti ukladaniu tukov pôsobia aj farbivá obsiahnuté vo veľkom mnostve napríklad v bobuľovom ovocí, ako sú čučoriedky, maliny, ostružiny, ríbezle a ďalšie.

 Kto schudne, ten zrýchli

Kilo dole vyzerá ako nič, ale keď ho vynásobíte tisícovkami krokov pri pretekoch, znamená to veľa ušetrenej energie, a teda i rýchlejšie časy.

Nasledujúca tabuľka predstavuje priemerné zrýchlenie pri rôznom úbytku hmotnosti. A čísla sú to fakt pekné. Napriek tomu buďte opatrní – ako náhle vaše BMI (tj. hmotnosť delená druhou mocninou výšky v metroch) klesne pod 18,5, môže to znamenať podvýživu, ktorá vás v dôsledku zas spomalí, o ohrození zdravia nehovoriac.

Úbytok hmotnosti       10 km              1/2maratón                 maratón

1 kg                            25 s                 52 s                             1:45

5 kg                            2:04                 4:22                            8:44

10 kg                          4:08                 8:44                            17:28

Chlad podporí chudnutie

Máte radi teplučko? Ak chcete schudnúť, skúste svoje preferencie prehodnotiť. Podľa holandského výskumu totiž platí, že ak dlhodobo pobývame v prostredí s teplotou výrazne pod 19 °C, dokáže sa časť našich tukových zásob premeniť na tzv. hnedý tuk, ktorý je schopný aktívne vyrábať teplo, pričom spotrebováva nemalé množstvo energie. Iba stiahnutie kúrenia nám tak nielen ušetrí peniaze, ale tiež aj podporí chudnutie.

01 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 02 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 03 - Modified: 2023-12-04 11:15:10 - Feat.: - Title: Ako sa vyhnúť nechcenému zvyšovaniu váhy? 04 - Modified: 2023-07-14 09:30:16 - Feat.: - Title: Rady pre skúsených bežcov aj „hobíkov", ako potrénovať a schudnúť 05 - Modified: 2023-05-24 09:14:22 - Feat.: - Title: Beh je ideálny prostriedok na redukciu hmotnosti
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 19:39