StoryEditor

Regenerácia v domácich podmienkach

28.05.2018, 08:00
Ak ešte stále naháňate zimné kilometre, váš organizmus dostáva v chladných mesiacoch poriadne zabrať. Nechajte telo nabrať sily pred príchodom jari a vyskúšajte niektoré z našich tipov pre regeneráciu, ktoré zvládnete aj v domácich podmienkach.

„Jeseň a zima je spojená so zmenou počasia, ale tiež s mnohými vírusovými ochoreniami a infekciami. Telo, ktoré je odpočinuté, dokáže v tejto záťaži lepšie odolávať ako organizmus, ktorý je unavený. Regenerácia je teda dôležitá nielen pre zotavenie po tréningu, ale tiež pre fungovanie v bežnom živote.“ Takýmito slovami vyjadril svoje presvedčenie o potrebe regenerácie v chladných mesiacoch fyzioterapeut Jakub Veškrna. Prvým krokom, ktorý by však mal predchádzať všetkým ostatným, je predovšetkým kvalitný a dostatočný spánok, bez ktorého telo stráca schopnosť regenerovať. My sa teraz bližšie pozrieme na tie ostatné.

Životodarná voda

Jednoduchým a rýchlym prostriedkom pre regeneráciu svalov sú chladné kúpele, a to ideálne po tréningu. Nie je však nutné v ľadovej vode kúpať celé telo ako po saune. Napustite si vaňu studenou vodou a ponorte do nej iba nohy, najlepšie na šesť až desať minút. „Studený podnet sám o sebe spôsobuje zníženie prekrvenia. Avšak po ukončení kúpeľa sa telo snaží tento deficit dohnať, a to práve zvýšením prekrvenia. To spôsobuje odvod metabolických splodín, ktoré vznikajú pri záťaži. Dobré prekrvenie má za následok prekysličenie, a tým aj dostatočnú regeneráciu tkanív,“ vysvetľuje vplyv chladných kúpeľov na náš organizmus Jakub Veškrna.

Zároveň však pripomína, že túto regeneračnú metódu nie je možné použiť, ak sme prechladnutí. Keď vás tak pri behu zastihne zimné zlé počasie, najprv sa doma zohrejte a premasírujte telo froté ručníkom. Iba tak bude tento kúpeľ účinný.

Podobný efekt má tiež teplá voda. Dôležité je, aby nebola príliš horúca. Nohy je optimálne namáčať vo vode o teplote asi 38 stupňov, a to po dobu 30 minút. Z obidvoch variant sa fyzioterapeut Veškrna však prikláňa skôr ku kúpeľom v studenej vode, a to nielen kvôli tomu, že zaberú menej času. „Osobne by som dal prednosť chladnému kúpeľu, pretože má na rozdiel od teplého tiež pozitívny vplyv na zníženie zápalovej reakcie v svaloch,“ vysvetľuje.

Masírujte ako profík

Ideálne je odmeniť svoje telo masážou od špecialistu, ktorý môže pomôcť pri odstránení mnohých zdravotných ťažkostí. Ak však nemáte vážnejšie problémy, môže vášmu telu prospieť aj masáž v domácom prostredí. K tomu môžete využiť špeciálne penové valce, avšak výborne poslúži aj obyčajná tenisová loptička. Loptičky pôsobia bodovo, a preto sú vhodnejšie pre konkrétny bolestivý podnet. Valce naproti tomu pôsobia na sval plošne. Ak je niektoré miesto na vašom tele citlivé alebo stuhnuté, premasírujte ho krúživými pohybmi alebo pohybom spredu dozadu. Tento jednoduchý trik pomôže odbúrať bolesť a stimulovať krvný obeh.

Zabaľte sa

V tomto náročnom období môžeme využiť aj zábaly, ktoré zvýšia prekrvenie dolných končatín a zbavia nás svalovej únavy. „Na to výborne poslúžia rastlinné silice, ako je napríklad škorica. Môžeme využiť masážne gély alebo olejčeky s jej prímesou a potrieť nimi citlivé miesto, ktoré môže byť aj prechladnuté. Veľmi náchylná je na to napríklad oblasť achiloviek,“ odporúča Jakub Veškrna. Na potreté miesto stačí priložiť igelitové vrecko a zaistiť ho obväzom. Je nutné, aby zábal pôsobil aspoň 20 až 30 minút.

Zábaly môžeme aplikovať aj na miesta, ktoré vykazujú známky zápalu alebo začínajúceho zápalu. Väčšinou ide o jemne teplejšie a začervenané miesto s ľahkým opuchom, citlivé na dotyk, často v oblasti úponov. Prvou pomocou v týchto prípadoch môže byť nanesenie tenkej vrstvy tvarohu, ktorý má vďaka svojej kyslosti protizápalové účinky. Potreté miesto potom stačí prekryť igelitom a zaistiť. Tento zábal nechajte pôsobiť cez noc a ráno umyte,“ radí Jakub Veškrna. V týchto prípadoch je však bezpodmienečne nutné obmedziť záťaž tak, aby bol priestor pre regeneráciu tkaniva. K fyzickej aktivite je vhodné sa vrátiť naplno až po preliečení.

Regenerujte zvnútra

Naše telo sa iba ťažko môže cítiť odpočinuto, ak sa naša myseľ bude zmietať v strese. Vyskúšajte recept našich starých mám a pripravte si bylinkový čaj, ktorý podporí nielen správnu funkciu tela, ale aj našu psychiku. „Bylinky pôsobia synergicky na organizmus. To znamená, že nielen upokoja a posilnia myseľ, navyše aj regenerujú pečeň, ktorá pri vyčerpaní spôsobuje únavu. Dodávajú minerálne látky, ktoré organizmus využije na odkyslenie a bunky môžu lepšie prijímať a tiež využívať výživu z potravy,“ hovorí bylinkárka Hana Parmová.

01 - Modified: 2022-02-01 09:24:45 - Feat.: - Title: Ako dýchať pri rôznych bežeckých výkonoch? 02 - Modified: 2022-02-16 12:43:06 - Feat.: - Title: Prečo pri behu lapám po vzduchu? 03 - Modified: 2021-05-11 08:10:23 - Feat.: - Title: Beh počas tehotenstva a po pôrode 04 - Modified: 2021-03-21 15:51:07 - Feat.: - Title: Nebuď z toho jeleň, Behaj lesmi! Populárna séria sa bude konať aj vo Veľkej Fatre 05 - Modified: 2022-02-07 08:55:25 - Feat.: - Title: Význam dlhých behov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:32