ČokoládaPexels
StoryEditor

Prepadla vás neutíchajúca chuť na čokoládu? Vášmu telu chýba magnézium

28.07.2018, 00:00
Autor:
redred
Všetci to poznáme – zrazu máme na niečo chuť alebo sme v strese či zhone a siahneme najčastejšie po čokoláde. Je to ‚liek‘ na všetko – najčastejšie však na nedostatky v našom stravovaní. Naše telo nám však tým len chce niečo povedať, a nie vždy to musí byť chuť na sladké. Stačí doplniť pohyb alebo magnézium.

Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že ľudia, ktorí konzumujú čokoládu, aby sa upokojili, po nej podvedome siahajú preto, že obsahuje magnézium. Upokojujúci účinok teda v skutočnosti nespôsobuje cukor ani tuk.

Samozrejme bolo by jednoduché to takto zhrnúť, pretože magnézium je aj v orieškoch či v iných rýchlych a zdravších snackoch, no s čokoládou a jej chuťou sa nám spájajú veľmi pozitívne asociácie - a preto siahame najčastejšie po nej. Ukazuje sa však, že tí, ktorí zvýšia príjem horčíka, potom strácajú aj chuť na čokoládu, respektíve konzumujú ju oveľa menej.

Existuje však aj druhá možnosť, ako sa zbaviť prílišnej chuti na čokoládu. Vedci z Exeterskej univerzity sledovali skupinu 78 pravidelných konzumentov čokolády a zistili, že ak si pred prácou alebo inou stresovou aktivitou dali rozcvičku alebo krátku prechádzku, v ten deň, aj pri stresových situáciách, zjedli o polovicu menej čokolády ako tí, ktorý nemali žiaden pohyb. Nemali potrebu ju až toľko jesť. Niekedy preto stačí len vstať od stola a trocha sa prejsť.

Pohyb je pre naše telo veľmi dôležitý, prispieva k zlepšeniu nálady, dodáva energiu a pomáha pri liečbe závislostí a depresií. Úplne rovnako ako spomínané magnézium, ktorého nedostatok môže spôsobovať zdravotné problémy - problémy s koncentráciou, búšenie srdca, vysoký tlak, poruchy zažívacieho traktu, náladovosť, nervozitu, ale tiež únavu, poruchy spánku a svalové kŕče či riedke kosti.

Podieľa sa totiž až na tristo biologických procesoch v tele. Prijaté magnézium však ešte neznamená vstrebané magnézium. Pre jeho efektívne vstrebávanie je nevyhnutný práve vápnik, a to v optimálnom pomere 1:3. Telo si však oba tieto minerály nedokáže samo „vyrobiť“, preto je nevyhnuté ich telu dodávať.

Najefektívnejším spôsobom ako ich telu dodať, je pitie vody, keďže z vody sa vstrebe až takmer 60 percent magnézia, pričom zo stravy a výživových doplnkov len 30-40 percent.

A preto radšej ako po tabuľke (a nie jednej) horkej čokolády, siahnite po pohári magnéziovej vody s týmto pomerom, na Slovensku je to Gemerka. “Magnézium je pre naše telo životne dôležité,” potvrdzuje aj odborník Pavel Blažíček.

01 - Modified: 2019-05-03 15:16:38 - Feat.: - Title: Keď bolí lýtko. Tu sú odpovede na najčastejšie otázky 02 - Modified: 2018-10-28 12:02:34 - Feat.: - Title: Keňan Kiptum vytvoril nový svetový rekord v polmaratóne 03 - Modified: 2018-08-31 12:44:54 - Feat.: - Title: Zdravá neresť menom káva. Škodí nám alebo pomáha? 04 - Modified: 2018-07-16 09:53:38 - Feat.: - Title: Máte problémy s kĺbami? Ortopéd radí, ako sa o ne správne starať 05 - Modified: 2018-07-04 21:47:49 - Feat.: - Title: Beh nie je pre každého a rozcvička se nesmie podceňovať. Šesť vecí, ktoré by vás mali zaujímať
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 10:21