StoryEditor

Športovať iba raz týždenne nemá zmysel, ale je to stále lepšie ako nerobiť nič

30.11.2019, 14:33
Každý človek, ktorý sa rozhodne začať športovať, musí mať na to nejaké dôvody. Tie sú rozhodujúce pre jeho ďalší postup. Keď chce byť zdravší, mal by brať do úvahy to, koľko má rokov, akého je pohlavia, ako vyzerá jeho zdravotný stav ako aj to aké aj aké choroby mali jeho príbuzní.

Takej skupine mužov, ktorí majú 40 rokov a viac a chceli by sa vrátiť ku športovaniu, ktoré robili pred dvadsiatimi rokmi,  keď boli ešte mladí, povedzme ku hraniu futbalu na súťažnej úrovni, by sa to nemuselo zdravotne vyplatiť. V prípade žien je táto hranica posunutá z biologických a hormonálnych dôvodov na 50 rokov a viac. V uvedenom veku sa človek cíti pomerne dobre, väčšina ťažkostí je schovaná pod fungujúcim povrchom, ale pri nečakane veľkej športovej záťaži by sa zdravotné problémy mohli objaviť.

Ďalším faktorom pri rozhodovaní je zváženie, nakoľko som zdravý. Keď mám 25 rokov a som stopercentne zdravý, je to iné rozhodovanie, ako keď štyridsiatnikovi lekár niekoľkokrát nameral vyšší tlak alebo vyšší cholesterol, prípadne keď budúci športovec vie, že má opakované problémy napríklad s členkom. V tom prípade považujem za nevyhnutné, aby muž vo veku od 40 rokov a žena od 50 rokov (tu však ide skôr o biologický ako kalendárny vek) pred športovaním navštívili svojho praktického lekára či odborného lekára, a spýtali sa, či môžu určitý druh športu vykonávať.

Lekár ich môže poslať na záťažové testy a po ich vyhodnotení povie, že mu napríklad športovanie iba prospeje. Ak sa človek, ktorý v 55-tich rokoch riadi firmu, sedí iba pri počítači a na poradách a občas cíti bolesť v hrudníku, rozhodne športovať, je úplne presne predurčený k tomu, aby sa mu niečo stalo. Keď lekár šport odporúča, nemá cenu športovať iba raz týždenne. Aby táto aktivita mala nejaký zmysel, musí ju náš športovec vykonávať trikrát až štyrikrát týždenne, napríklad každý druhý deň. No a v tom prípade musí zvážiť, či na šport bude mať vôbec čas a vôľu. Ak áno, potom si musí vybrať šport, ktorý ho bude baviť. Pre tých ľudí, ktorí mali v športovaní veľkú pauzu, je lepší cyklický šport, teda opakujúci sa pohyb. Môže to byť chôdza alebo behanie, jazda na bicykli, veslovanie. Pri takomto pohybe máte totiž pod vašou kontrolou frekvenciu a intenzitu pohybu. Tak môžete ovládať vnútornú telesnú intenzitu, čím vlastne riadite odpoveď organizmu.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 23:47