StoryEditor

Zhyby na viac spôsobov

14.07.2015, 12:06

Vaša schopnosť vykonať na hrazde niekoľko zhybov predstavuje jednoduchý test na posúdenie sily horných končatín. Pre mnoho ľudí ide o cvik, ktorý je nad ich možnosti, pretože značne zaťažuje svaly pletenca ramenného kĺbu, pričom zaťažované svaly musia prekonať hmotnosť celého tela. Aby sa tento cvik nestal aj pre vás neprekonateľný, RUN vám pomôže sa naň postupne pripraviť.

Zhyb je komplexný cvik

Pri zhybe sa zaveste na hrazdu, najlepšie vo výške dosahu alebo doskoku, a pokrčením paží zdvihnite celé telo vo zvislej polohe čo najvyššie, teda bradou nad úroveň hrazdy. K zaťaženiu svalových skupín pletenca ramenného dochádza nielen pri pohybe nahor, ale aj pri brzdivom pohybe pri návrate tela do pôvodnej polohy.

V posilňovniach sú pre zhyby špeciálne hrazdy, ktoré majú rôzny tvar, a umožňujú tak rôzne polohy vášho úchopu. Domov si môžete kúpiť hrazdu do rámu dverí, ktorú môžete mať trvalo upevnenú, podmienkou je, že vaša výška nepresahuje 190 cm. Jej odmontovanie je veľmi jednoduché, ale keď pod ňou budete každodenne podchádzať, tak je väčší predpoklad, že vás to prinúti častejšie ju využiť práve na cvičenie. Avšak na tréning zhybov si môžete ľahko nájsť oporu, na ktorú sa zavesíte. Taká je dostupná takmer všade. V lese, parku či záhrade väčšinou nájdete správnu vetvu, ktorá rastie vodorovne vo výške vášho dosahu.

To, aké svalové skupiny budete zaťažovať, a akou intenzitou , závisí na tom, aký zvolíte úchop a vzdialenosť rúk od seba, a to bez ohľadu na to, že dvíhate stále rovnakú hmotnosť vášho tela. Najľahší zhyb je pri úzkom úchope podhmatom, pri ktorom využijete okrem bicepsu aj svaly predlaktia a hlboké svalstvo paží. Dbajte, aby ste udržali lakte pri tele. Každé rozšírenie úchopu tento cvik sťažuje.

Pri užšom úchope hrazdy nadhmatom posilňujete tiež široký chrbtový a trapézový sval. Čím viac máte na hrazde ruky od seba, tým viac zaťažujete sval prsný a zdvíhač lopatky. Zahnuté konce hrazdy vám čiastočne uľahčia zhyb v širokom úchope. Svaly paží zaťažuje takzvaný kladivkový úchop dvoch malých hrazdičiek vedľa seba, kolmých na os ramien.

Máte problémy sa do zhybu vôbec vytiahnuť? Potom na to musíte postupne. Najskôr si dajte pod hrazdu lavičku tak vysokú, aby ste mali v stoji na lavičke s dosahom na hrazdu mierne pokrčené kolená. Oprite sa tak, aby lavička niesla časť váhy vášho tela. Využite podpory lavičky na pomalé vyťahovanie sa nahor a na krátku dobu zotrvajte v konečnej polohe, potom sa pomaly spúšťajte nadol. Pri spúšťaní sa čo najmenej opierajte o lavičku.

V ďalšej fáze sa postavte na lavičku tak, aby ste mali po úchope hrazdu vo výške brady a zaveste sa do zhybu. V tejto polohe sa snažte vydržať dlhšiu dobu. Pri tomto cviku dochádza k statickému zaťaženiu svalových skupín, teda k zaťaženiu bez pohybu. Po niekoľkých opakovaniach by ste mali byť pripravení na správne vykonanie zhybu. Začínajte však najskôr podhmatom a užším úchopom, potom nadhmatom s postupným rozširovaním úchopu.

Ako správne cvičiť

Uchopte tyč nadhmatom  obidvomi rukami čo najďalej od seba. Nohy pokrčte a prekrížte. Plynulo sa vyťahujte nahor, až do polohy, v ktorej je brada nad hrazdou, ľahko vytláčajte hrudník vpred, lakte sťahujte dozadu nadol a lopatky k sebe. Spúšťanie nadol by malo prebiehať pomalšie- ideálne až dvojnásobnú dobu ako vyťahovanie nahor.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:49