Príjem tukov by sa mal rovnať zhruba 30 percentám denného energetického príjmu. Pre jedinca, ktorý by mal prijať 2 500 kalórií, je to teda 750 kalórií.
A keďže jeden gram tuku obsahuje asi 9 kalórií, bude odporúčaný obsah tukov v strave pomerne nízky: asi 83 gramov denne.
Nutričná špecialistka Hana Lang vysvetľuje, ako by sme mali s tukmi v jedálničku zaobchádzať:
"Tuky delíme do troch základných skupín mastných kyselín (nasýtené, nenasýtené a viac-nenasýtené), ktorých obsah v našom jedálničku by mal zodpovedať pomere 1:1:1, teda každá skupina mastných kyselín by mala zaujať tretinu z objemu všetkých prijatých tukov."
Ak pracujeme na znížení hladiny cholesterolu, mali by sme zložku nasýtených kyselín obmedziť a doplniť zvyšnými dvoma.
Tuky by sme nemali konzumovať bezprostredne pred alebo po tréningu, pretože spomaľujú trávenie, ktoré by tak nemohlo dostatočne rýchlo vstrebať bielkoviny a sacharidy, dôležité pre energiu pri aktivite, pre formovanie svalov i regeneráciu. Ako dlhodobý zdroj energie sú ale ideálne (a nevyhnutné).
Tepelná stabilita tukov
maslo: 110 - 140 °C
ľanový olej: 110 °C
sójový olej: 160°C (upravovaný až 238 °C)
kokosový olej: 170 ° C (upravovaný až 230 °C)
sadlo: 180 °C
slnečnicový olej: 180 °C
ricínový olej: 200 °C
olivový olej (panenský i z výliskov): 210 °C
ryžový olej: 215 °C
palmový olej: 235 °C
repkový olej: 240 °C
topené maslo: 250 °C
avokádový olej: 270 °C