StoryEditor

Čo (ne)robiť pred veľkými pretekmi?

23.11.2017, 19:51
Nedávne prieskumy preukázali, že až 41% bežcov máva počas bežeckých pretekov vážne žalúdočné ťažkosti, ktoré im často úplne zabránia pokračovať v behu.

 Podľa odborníkov je však možné týmto problémom predísť... a k svojmu tvrdeniu prikladajú aj užitočný návod, ako sa na preteky správne nutrične pripraviť. 

Prijímajte sacharidy počas celého dňa
Práve karbohydráty sú v stravovaní kľúčovými, pretože ich príjem v konečnom dôsledku ovplyvňuje kondičný výkon. Deň pred pretekmi si preto naservírujte o niečo väčšie porcie pečiva, ryže, cestovín či iných sacharidov v rámci každého jedla. Pokúste sa zároveň mierne obmedziť bielkoviny, tuk a zeleninu. Nielenže nebudete pociťovať hlad, ktorý je pre túto prípravnú fázu typický; konzumácia menších porcií jedla vo zvýšených frekvenciách vám pomôže dodať telu dostatočné množstvo sacharidov bez toho, aby prišiel pocit prejedenia.

Pridajte soľ

Je jasné, že beh na dlhú trať sprevádza pot. Potenie nás však pripravuje o potrebný sodík. Aby jeho nedostatok neovplyvnil vašu celkovú kondíciu, zvýšte jeho príjem už v predstihu. Stačí si posoliť jedlo konzumované pred pretekmi a zvoliť si slané oblohy (napríklad kyslú kapustu či čalamádu).

Žiadne pivo  

Napriek tomu, že aj pivo je karbohydrát, na telo pôsobí inak ako sacharidy prijaté z jedla. Alkohol má negatívny vplyv na tráviacu sústavu. Navyše znižuje kvalitu spánku a môže negatívne ovplyvniť aktuálne výsledky športovcov tým, že na telo vplýva ešte aj v priebehu nasledujúceho dňa. A to napriek tomu, že na vedomej úrovni jeho účinok už priamo nevnímame.

Zabehajte si (ak sa na to cítite)

Niektorí bežci preferujú krátky zahrievací beh pred každými pretekmi. Môže to pomôcť odbúrať stres a uvoľniť svaly. Iní športovci zas uprednostňujú deň bez výraznej fyzickej aktivity. Je to na vás. Určite sa však choďte minimálne na polhodinu poprechádzať.

Vyzdvihnite si svoje číslo

Ak vám organizátori umožnia prevziať si svoje štartovné číslo už deň vopred a vy ste niekde nablízku, určite to využite. Vyhnete sa tak zbytočnému rannému stresu. Navyše, ak sa vo vašej registrácii vyskytne chyba, máte dostatok času ju ešte opraviť.

Pripravte sa... a potom si oddýchnite

Nachystajte si všetko potrebné už večer vopred. Či už ide o športové oblečenie, bežecké tenisky, štartovacie číslo alebo o čokoľvek iné. Nezabúdajte ani na  suché oblečenie, pohodlné topánky, toaletný papier, krém proti odieraniu a drobnosti pod zub, ktoré si môžete po pretekoch dopriať. Skontrolujte všetky pokyny a časový harmonogram. Potom o pretekoch prestaňte premýšľať. Čítajte, počúvajte hudbu, relaxujte a vyhnite sa obrazovkám a jasnému svetlu.

Tekutiny sú základ

Nezabúdajte piť. Absolútne gro celej prípravy spočíva v dostatočnej hydratácii. Pokiaľ už pred začiatkom pretekov neprijmete dostatok tekutín, nie je možné ich počas behu doplniť. Vydeľte svoju telesnú váhu dvoma a výsledok vynásobte tridsiatimi. Dostanete minimálne množstvo mililitrov, ktoré by ste v priebehu jedného dňa mali prijať vo forme tekutín. Hydratujte svoje telo podľa tohto vzorca aspoň počas posledného týždňa pred pretekmi. Aby ste na to nezabúdali, nastavte si pripomienky, ktoré vám povinnosť napiť sa vždy oznámia.

Vyvarujte sa mastným a krémovým jedlám

Mastné jedlá dráždia žalúdok a majú tendenciu spôsobovať problémy s trávením. Dôsledkom ich konzumácie sa tiež môže stať, že v noci nebudete vedieť zaspať. Objednajte si preto radšej stôl v podniku, ktorý vám zabezpečí zdravé a ľahké jedlo.

 

01 - Modified: 2024-02-29 10:52:52 - Feat.: - Title: Rady, ako doplniť živiny po náročnom tréningu 02 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 03 - Modified: 2024-02-09 17:57:48 - Feat.: - Title: Vláknina vám môže pomôcť schudnúť, pretože vás zasýti a oddiali pocit hladu 04 - Modified: 2023-12-21 11:00:34 - Feat.: - Title: Potraviny by sa nemali deliť na zdravé a nezdravé 05 - Modified: 2023-10-31 11:05:53 - Feat.: - Title: Mnoho rodičov je zúfalých zo stravovacích návykov svojich detí
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
13. apríl 2024 14:35