K športovej výžive sa obracajú výkonnostní bežci, „hobíci“ a aj tí, ktorí chcú schudnúť
StoryEditor

K športovej výžive sa obracajú výkonnostní bežci, „hobíci“ a aj tí, ktorí chcú schudnúť

06.04.2023, 10:12

Tu je potrebné zdôrazniť, že športová výživa nie je žiadna diéta, ktorá by vám mala umožniť zapracovať na vašej váhe, ale je to rýdzo špecializovaná súčasť výživy, pri ktorej je treba prihliadnuť na to, že okrem energie na výkon musíte dodať telu energiu pre život. Nedostatok energie pre život (bazálna energia) potom môže spôsobiť aj vážne poruchy metabolizmu, vrátane vstrebávania a ukladania minerálov, stopových prvkov a tvorby životne dôležitých komponentov, ako sú napríklad hormóny a enzýmy.

Základom zdravia a fyzickej kondície je pestrosť stravy

Zoznam položiek potravín, vhodných pre behajúceho človeka, je rovnako široký ako zoznam pre človeka, ktorý sa o svoje zdravie vôbec nestará Rozdiel je len v množstve a v čase, keď tú potravinu konzumuje. Veď práve pestrosť je základom života a nie stereotyp. Ten vedie ako v bežnom živote, tak pri behaní, k takým úchylkám ako sú návyk (keď sa v nápojoch obmedzíme len na kávu, Colu, džúsy, iónové nápoje a podobne) a nerovnováha (keď sa v zdrojoch energie obmedzíme len na „rýchle” sacharidové palivo z ovocia, ktoré nám vydrží len krátku dobu). Existujú aj iné plnohodnotné zdroje živín, teda sacharidov, bielkovín, tukov, vody, mikroživín, vitamínov, vitagénov, minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré potrebujeme na optimálny výkon aj zdravie. Niektoré z nich nás nečakaným zaradením medzi vhodné a zdravé potraviny môžu svojimi účinkami dokonca prekvapiť či nadchnúť ako napríklad čokoláda, hovädzí steak či červená paprika.

Na čo by ste nemali zabúdať ak športujete

Každý športujúci človek musí zvýšiť príjem energie zo všetkých jej zdrojov (sacharidov, bielkovín, tukov), vitamínov a minerálov s antioxidačnými účinkami, ktoré pomáhajú pri regenerácii (selén, zinok, vitamíny skupiny B a iné), podieľať sa na rozvode kyslíka v tele (železo) a na stavbe namáhaných tkanív (vápnik), a tiež treba prijímať väčšie množstvo bielkovín na regeneráciu unavených svalov. Všetky tieto dôležité látky objavíte v tých najneočakávanejších potravinách. Nasledujúce potraviny vám poskytnú energiu, spomínané stavebné a regeneračné látky pre športové aktivity zamerané na silu, dynamiku či vytrvalosť, kratšiu obnovu síl (regeneráciu) a trvalý pocit vitality a zdravia. Dôležité je, že vám dodajú aj niečo navyše, bez čoho by jedlo nebolo jedlom, teda chuť a pôžitok. Výživa pre športujúceho človeka môže byť veľmi chutná, či už miluje mandle, lososa alebo cestoviny.

Zložky výživy aktívne žijúceho človeka

Vápnik a mlieko sú pre športujúceho človeka jedny z najdôležitejších živín, zodpovedných za výstavbu kostného tkaniva, kontrakciu svalov a nervový prenos. Prijímanie dostatočného množstva vysoko vstrebateľného vápnika napomáha k predchádzaniu zlomenín a svalovým kŕčom. Mlieko, okrem toho, že napomáha vstrebávaniu vápnika, je tiež výborným prostriedkom na obnovu síl po behu, pretože je zdrojom rýchlo vstrebateľných sacharidov a bielkovín. Konzumácii mlieka sa však vyhnite pred športovým výkonom, pretože potom môže spôsobiť pichanie v boku a obmedzte pitie mlieka pri chrípke, nádche a prechladnutí, pretože zvyšuje zahlienenie. Ak ste alergický na mliečny cukor laktózu (tzv. laktózová intolerancia), konzumujte mlieko so zníženým obsahom laktózy či mlieko so živými kultúrami, alebo ich úplne vylúčte z jedálnička a nahraďte, ak je to možné, jogurtom. Je všeobecne známe, že prospešná je konzumácia olivového oleja. V porovnaní s inými rastlinnými tukmi má ten olivový najnižší obsah nasýteného tuku zanášajúceho cievy (ateroskleróza) a najvyšší podiel tzv. mononenasýteného tuku, ktorý znižuje riziko cievnych ochorení. Olivový olej je tiež bohatší na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú hlavne v rybách a ktorých konzumácia prospieva v boji s ochoreniami srdca. Takisto ľanový olej obsahuje vysoké množstvo omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Je to „zdravý” druh tuku, ktorý posilňuje imunitu, krvný obeh a tiež výdrž. Zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a vytváraniu nebezpečných krvných zrazenín. Bežci by takisto mali mať vo svojom jedálničku tradičné „bežecké“ potraviny ako cestoviny, hnedá ryža, ovsené vločky, banány, brokolicu, jahody, strukoviny, a takisto rôzne druhy orechov.

 

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 08:59