Na tento víkend sme pre vás pripravili dva recepty, ktoré sú vhodné, aj pre vegetariánov. Nechajte sa preto inšpirovať rýchlym zdrojom energie a pôžitku, po namáhavom tréningu.
Zapekané zemiaky s tofu
Suroviny:
* 2 balenia marinovaného TOFU* 10 zemiakov, stredne veľkých
* 3 ČL soli
* 3 PL mletého koriandru
* 1 ČL čierneho mletého korenia
* 50 g masla
* 1 kyslú smotanu ochutenú kurkumou
Príprava:
Pripravíme si stredne veľké zemiaky,ktoré olúpeme a nakrájame na tenké plátky. Taktiež aj tofu nakrájame na plátky.Ďalej si pripravíme smotanu, ktorú zriedime vo väčšej šálke spolu s vodou, rozmiešame vidličkou a pridáme soľ a korenie.
Na vymastený pekáč uložíme prvú vrstvu zemiakov spolu s tofu,ktoré prekladáme vrstvene na seba. Po celom plechu rovnomerne
pridáme kúsky masla a zalejeme smotanou. Takto poukladáme viac vrstiev na seba a nakoniec aj vrch zalejeme smotanou.
Nakoniec pekáč prikrijeme alumíniovou fóliou, vložíme do rúry vyhriatej na cca 200°C a pečieme cca 45 minút. Cca 10 minút pred
koncom odstránime fóliu a necháme povrch krásne zhnednúť.
Pre mlsné jazýčky tu máme aj niečo sladké:
Zemiaková roláda so slivkovým lekvárom
Suroviny:
* 700 g zemiakov* 50g hladkej múky
* 120 g krupice
* 100 g slivkového lekváru
* 2 žĺtka, soľ
* 20 g perníka
* 80 g maku
* 40 g mandlí
* 20 g hrozienok
* 50 g medu
* 50 g masla
Príprava:
Zemiaky v šupke uvaríme, očistíme a necháme dobre vychladnúť. Po vychladnutí zemiaky zomelieme a postupne pridávame krupicu, žĺtka, múku,soľ a zamiesime si zemiakové cesto. Hotové zemiakové cesto vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý cca 1/2 cm. Do lekváru pridáme nastrúhaný perník, ošúpané osekané mandle,hrozienka vytvorenou zmesou potrieme cesto. Zrolované cesto zabalíme do obrúska, previažeme špagátom a cca 2O min. prevaríme v slanej vode. Po cca 10 min. roládu prevrátime. Obrúsok odstránime až po uvarení. Roládu nakrájame na tenké kolieska, ktoré obalíme v pomletom maku. Roládu pri podávaní pokvapkáme medom a teplým maslom.
Prajeme Vám dobrú chuť.