StoryEditor

Spestrite svoj bežecký jedálniček novými jedlami

06.11.2009, 00:00
Konzumácia rovnakého jedla každý deň nie je tá správna voľba. Čo ale v prípade, ak je jedlo zdravé, chutné a my ho s obľubou jeme takmer denne? Je nutné sa ho na určitý čas vzdať alebo obmedziť?

Konzumácia rovnakého jedla každý deň nie je tá správna voľba. Čo ale v prípade, ak je jedlo zdravé, chutné a my ho s obľubou jeme takmer denne? Je nutné sa ho na určitý čas vzdať alebo obmedziť?

Faktom je, že bežci by jednoznačne mali skúšať nové jedlá, nielen pre chuť, ale aj prísun výživných látok. Nižšie uvádzame obmenu jedla, ktoré obsahujú rovnaké množstvo živín potrebných v strave športovca a zabránia tak stravovacej rutine.

Špagety
 Pohánkové rezance (soba)

pozitívny dopad na srdce, zdroj energie

Zatiaľ čo my Európania sme zvyknutí jesť cestoviny, v Japonsku sú denne na jedálnom lístky soba rezance. Pripravujú sa rovnakým spôsobom ako cestoviny, ale majú vyšší obsah sodíka. Odborníci na výživu ich odporúčajú jesť najmä po náročných vytrvalostných behoch, kde sme spolu s vodou vypotili z tela aj potrebné minerály.

Soba rezance kúpite v špecializovaných ázijských potravinách alebo v hypermarketoch - v oddelení medzinárodnej kuchyne.

Jedzte ich ako cestoviny, s rôznymi omáčkami. Na zvýšenie podielu bielkovín pridajte napr. tofu, fazuľu alebo iné strukoviny.

Arašidové maslo
Mandľové maslo
zdroj dobrého cholesterolu, priaznivé pôsobenie na kosti

Mandľové maslo obsahuje približne rovnaký obsah tukov ako arašidové, ale má vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré udržiavajú hladinu zdravého cholesterolu a tiež obsahuje viac minerálov dôležitých na stavbu kostí - napr. horčík, kalcium, fosfor a zároveň je zdrojom vitamínu E. Má sladkú chuť a je ľahšie stráviteľné.

Tip na výborný dressing: zmiešajte mandľové maslo, olivový olej, balzamikový ocot a trocha medu.

 Hnedá ryža
Quinoa
bohatá na minerály, podporuje tvorbu svalov, zdroj energie

Quinoa dostanete kúpiť v BIO obchodoch. Obsahuje obrovské množstvo bielkovín, magnézia, fosforu, železa a vlákniny. Používa sa do polievok, ako príloha namiesto ryže alebo zemiakov, na prípravu sladkých kaší alebo do nákypov. V porovnaní s ryžou potrebujete na jej prípravu o polovicu menej času.

Tip na zdravé raňajky: Povarte quinoa s jablkovým džúsom, pridajte škoricu, hrozienka a lieskové orechy.


Inšpirovali sme sa na stránke runnersworld.co.uk

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
08. máj 2024 13:35