StoryEditor

Dobre temperované sústa (III.)

17.09.2010, 00:00
Chcete vedieť, čo zaradiť do vášho jedálneho lístka a čo obmedziť? Každý z nás je iný a preto je potrebné brať ohlad i na potreby svojho tela a riadiť sa nimi.

Chcete vedieť, čo zaradiť do vášho jedálneho lístka a čo obmedziť? Každý z nás je iný a preto je potrebné brať ohlad i na potreby svojho tela a riadiť sa nimi.

KAŽDÝ JE INÝ
Aké odporúčania sú aktuálne v súčasnosti? Na prvom mieste je nutné uviesť už spomenutú takzvanú zónovú diétu Barryho Searsea. Jej princíp je logický, odborne zdôvodniteľný a vedecky obhájiteľný. Napriek tomu sa s ňou v športovej praxi takmer nestretávame. Je totiž komplikovaná na pochopenie a pri snahe o jej aplikáciu dochádza k problémom. V kocke ide o to, že aj v prípade vytrvalcov by mal pomer živín vyzerať nasledovne: 30 % proteínov, 30 % tukov, 40 % sacharidov.

Dalo by sa povedať, „zbohom, sacharidy, rozlúčte sa s režimom SSD, milí vytrvalci“. Nemožno inak, ako s tým súhlasiť. Ani v prípade bežnej populácie nie je ideálne odporúčanie konzumovať minimálne 60 % sacharidov. Na druhej strane celú vec značne komplikujú výrazné individuálne nároky na energiu aj na živiny. Skutočne nie sme všetci rovnakí. Tvrdí to aj autor „metabolickej typológie“, americký špecialista Dr. William Wolcott. S jeho metodológiou, ktorá má evidentnú súvislosť aj s teóriou výživy podľa krvných skupín Dr. Petra D’Adama, je možné súhlasiť. Nielen že nie sme všetci rovnakí, ale dokonca ani nešportujeme rovnakým spôsobom.

Súvisiace články: Dobre temperované sústa a Dobre temperované sústa (II.)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 22:28