StoryEditor

Ako vybehať bruško? Pomôže voľný beh aj posilňovanie

12.04.2014, 00:05

Nedávno som začal behať, 10 km dvakrát za týždeň. Mám rád poľné cesty a krásy prírody, kochám sa. Nenaháňam čas, beh ma baví, cítim sa výborne. Behám v sobotu a v nedeľu 10 km za cca 71 minút. Mám 46 rokov, 77 kg a 175 cm, trochu bruško a zaujíma ma, pri akom štýle behu sa mi bude strácať práve ono (mám chudé nohy a nerád by som ubúdal práve tam). Je 10 km deň po dni v poriadku? Cez týždeň zatiaľ nemám čas. Čo to robí s mojím telom? Aké časy by som mohol v mojom veku dosahovať na 10 km? A ešte jedna vec - aký je k desiatim kilometrom behu ekvivalent pri bicyklovaní?Roman 

Desať kilometrov je už slušná dĺžka, aj keď bežíte pomalším tempom, ale ničoho výnimočného sa nemusíte obávať. Pri každom pohybe, ktorý trvá dlhšie ako 30 minút, nastáva spaľovanie tukov a budovanie základnej vytrvalosti. Píšete, že beháte iba dvakrát do týždňa – ak chcete schudnúť, malo by to byť aspoň trikrát do týždňa. Kombinácia sobota – nedeľa, a potom celý týždeň nič, nie je úplne vhodná. Bolo by lepšie trénovať trikrát a rozdeliť to do celého týždňa. V jeden deň bežať, potom deň – dva voľna, a potom znova tréning. Ak nebeháte na maxime, ale voľným tempom, tuky by sa mali odbúravať. Či to však bude z brucha a nie z nôh, to nikto nezaručí. Tuky sa zvyčajne spaľujú tam, kde ich je najviac, ale nemusí to byť pravidlo. Každý organizmus reaguje inak, niekto schudne najskôr z nôh a až potom z brucha. Môžete si však pomôcť posilňovaním brucha a chrbta. Nemusia to byť žiadne činky či stroje v posilňovni, stačí využiť váhu svojho tela (napríklad sed – ľah, s vystretými či pokrčenými nohami). Je to vhodné nielen na zoštíhlenie brucha, ale aj na spevnenie držania tela, čo vám pomôže aj pri behaní.

Čo sa týka časov, ktoré by ste vo svojom veku mohli dosahovať – všetko závisí od toho, koľko človek trénuje, koľko tomu obetuje, či behá len voľne alebo je ochotný zaradiť do tréningu aj intervaly. Nedá sa povedať, že 46-ročný muž by mal odbehnúť 10 km napríklad za 55 minút. Ani 35-roční bežci to často nedokážu, a naopak, mnohí päťdesiatnici áno.

Úmernosť behu k bicyklovaniu sa väčšinou porovnáva podľa dĺžky tréningu. Ak 10-kilometrový beh trvá 70 minút, na bicykli tomu zodpovedá dvojnásobok, teda 140 minút.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:06