StoryEditor

Ráno mám vyšší pulz ako večer. Je to normálne?

01.08.2014, 11:31
 

Keď si večer ľahnem (po dennom tréningu, práci) a v pokoji si odmeriam pulz, je nižší ako ráno (večer 42 úderov, ráno 51-52. Prečo? Telo by malo byť ráno relatívne oddýchnuté, žalúdok sa nemusí namáhať trávením... Je to normálne?

Johny Červeň

Je to určite zaujímavé, väčšinou je naozaj pulz ráno nižší ako večer a rozdiel 10 úderov je celkom dosť. Na druhej strane je dôležité, či sa pulz meria správne a záleží aj na tom, ako sa človek ráno zobudí. Ak sa zobudíte rýchlo a hneď si zmeriate pulz, nie je to správny postup. Navyše, keď človek vstáva na budík a strhne sa, srdce aj telo sú trochu vystresované. Po prebudení treba vstať, prípadne prejsť pár krokov a opäť si ľahnúť, počkať 10 -15 minút, a potom si zmerať pulz. Málokto si meria pulz večer, dôležitý je ten ranný. Meria sa preto, aby sme zistili, ako na tom organizmus je po predchádzajúcom tréningu. Keď bol tréning ťažší, pulzy môžu byť o niečo vyššie. Naznačuje to, že dnešný tréning by mal byť voľnejší, aby si telo oddýchlo. Ale v meraní večerného pulzu veľkú efektivitu nevidím, je v podstate jedno, či srdce bije o päť úderov viac alebo menej.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 13:42