StoryEditor

Behanie nalačno pred raňajkami: Pomáha to spaľovaniu tukov?

07.08.2014, 00:00
 

Som hobby bežec, nechodím na preteky, behávam len tak pre radosť. Zaujíma ma váš názor na behanie nalačno, napríklad ráno po prebudení, pred raňajkami. Berie si telo energiu z tukových zásob? Odbehnem tak 10 km a raňajky mi po tom ani tak nechutia, ale to je normálne po fyzickej námahe.

Roman

Odpoveď začnem raňajkami. Nie nadarmo sa hovorí "raňajkuj kráľovsky". Raňajky sú totiž základ – najdôležitejšie jedlo dňa. Organizmus v noci všetko spracuje a ráno potrebuje palivo pre štart do nového dňa. Tým, že namiesto raňajok idete behať, telo vlastne zbytočne vyčerpávate. Výsledok pociťujete na sebe aj sám - strácate chuť do jedla, čo je sprievodný signál únavy.

Je to ako s autom. Ak doň nenatankujete, nedostanete z neho žiadny výkon. Navyše, pri behu strácate potením predovšetkým cenné minerály, ktoré pomáhajú riadiť životne dôležité procesy v organizme. Ovplyvňujú činnosť srdca, svalov, tráviacej či nervovej sústavy. Nepíšete nič o intenzite behu, ktorá je z tohto pohľadu dôležitá. Ideálne je sledovať si ju pomocou športtestera. Ten vám ukazuje aktuálne hodnoty srdcovej frekvencie (SF) pri behu. Športtester, vzhľadom na službu, ktorú vám preukáže, nie je finančne náročný. Cena základnej verzie sa začína už pri 25 eurách.

Ak vám vyhovuje ranný beh, je to v poriadku. Len odporúčam privstať si pred ním. Po prebudení dbajte najprv na zavodnenie organizmu (čaj, zriedený džús, minerálka), následne zvoľte ľahké raňajky v podobe kaše, kokteilu, resp. začnite deň ovocím (vhodný je napr. banán). A až potom je čas na vybehnutie.

Voľte zdraviu osožný beh nízkej intenzity. Ak chcete schudnúť (spaľovať predovšetkým tukové zásoby), tak intenzita behu by sa mala pohybovať na úrovni 60 - 75 percent vašej maximálnej SF. Tú najjednoduchšie zistíte výpočtom (220 - vek) = vaša SF max. Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že ak pobežíte príliš rýchlo, energiu budete získavať predovšetkým spaľovaním sacharidov. Ak ju chceme získavať hlavne z tukových rezerv, intenzita behu by sa mala dlhodobejšie pohybovať na spomínaných 60 až 75 percentách SF max. Beh si naďalej užívajte a behajte pomaly, ľahko, uvoľnene. Skrátka pre radosť, ako píšete.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 15:09