Vybehnite do hôr
StoryEditor

Vybehnite do hôr! Nezabúdajte však na dôkladnú prípravu

28.06.2024, 14:30

Letná bežecká sezóna je v plnom prúde a od 1. júna sa otvorili aj tatranské vysokohorské trasy. Ak sa chystáte do hôr, nepodceňujte prípravu. Dobrá obuv a funkčne zbalený batoh sú základom pre bezpečne strávený čas v horách.

Ak sa chystáte do hôr, ako prvé si musíte premyslieť trasu, po ktorej sa vydáte. Základnými aspektmi je terén, ročné obdobie, dĺžka a náročnosť trasy. Aj keď vám letné  teploty prídu ako samozrejmosť, nenechajte sa zmiasť. „Vo Vysokých Tatrách ešte vo vyšších polohách sú v mnohých miestach zimné podmienky, veľké snehové polia a určite je vhodné mať a najmä vedieť využiť zimný výstroj,“ upozorňuje Oľga Krajčiová z tlačového oddelenia Horskej záchrannej služby (HZS). Sledovať počasie môžete cez rôzne aplikácie, ktoré si stiahnete do mobilu, a okrem iného si do mobilu môžete uložiť aj turistickú mapu, pretože zablúdenie v teréne je tiež jeden z dôvodov, prečo horskí záchranári často vyrážajú na výjazd. „Z pohľadu horských záchranárov je vhodné tiež sledovať našu oficiálnu web stránku hzs.sk, kde uverejňujeme výstrahy a prípadné informácie o obmedzeniach, ktoré môžu ovplyvniť plánovanú túru,“ dopĺňa O. Krajčiová. V prípade, že sa vám vyskytne život ohrozujúca situácia, volajte na tiesňovú linku 18 300. Nezabudnite sa poistiť. Určite vás to vyjde menej, ako keď bude potrebný výjazd záchranárov.

Úrazy sú spôsobené nedbalou prípravou

Podľa HZS sú najčastejšie úrazy dolných končatín, ako vyvrtnutie členka a kolien spôsobené nesprávne zvolenou obuvou, mokrosť terénu, nepozornosť a zlý kondičný stav. Preto nepodceňujte výber správnej obuvi. „Lokality na celom Slovensku sú veľmi rôznorodé, turistika v Malej Fatre má iný charakter než v Slovenskom raji a taktiež vo Vysokých Tatrách. Preto treba obuv a odev prispôsobiť všetkým aspektom plánovaného pobytu v horách,“ vysvetľuje O. Krajčiová.

Dbajte na výber obuvi

Obuv si vyberajte dôkladne. Turisti majú mylnú predstavu o tom, že aj na ľahkú turistiku (lúky, les, ihličie, nespevnené lesné cesty) potrebujú vysokú turistickú obuv. „V tomto prípade je vhodná ľahšia, nižšia obuv. Často je ideálna aj bežecká trailová obuv. Je ľahká, pohodlná, odpružená, no zo spodnej časti má drapákovú podrážku vhodnú do terénu. Toto mnohí zákazníci netušia,“ vysvetľuje odborník Mgr. Rastislav Magna. Zle zvolená obuv vám vie turistiku veľmi znepríjemniť. Domov môžete prísť s otlakmi či pľuzgiermi. Voľnočasová obuv v teréne nedrží a šmýka sa. Do vyšších nadmorských výšok voľte obuv, ktorá obopína členok a vyhnete sa tak vyvrtnutiu. Obuv určená na vysokohorskú turistiku má tvrdú nepoddajnú medzipodrážku a tak isto drapákovú podrážku. Väčšina turistickej obuvi obsahuje vo zvršku obuvi nepremokavú membránu a je ideálna aj do nepriaznivého vlhkého terénu,“ dodáva R. Magna. Ideálne je, ak si obuv priamo v predajni vyskúšate. Odporúčame vyberať predajne, ktoré  majú testovaciu turistickú dráhu tvorenú zo skál, dreva, koreňov a plošiny so sklonom. „Každá obuv, či už turistická, alebo aj pre samotných bežcov, sa dá doplniť o anatomicko-športové vložky, ktoré zabezpečujú svojou konštrukciou väčšie pohodlie a stabilitu. Šetria kolená, bedrá, chrbticu pri dlhej chôdzi,“ vysvetľuje R. Magna.

Viac častí oblečenia

Oblečenie vrstvite. Do ruksaku si pribaľte na prezlečenie vrchnú časť funkčnej bielizne, ktoré si pri zostupe v prípade prepotenia prezlečiete. Nezabúdajte na bundu s nepremokavou membránou, ktorá dýcha a prepúšťa vlhkosť smerom od tela preč. Neodmysliteľnou výbavou je turistický batoh, ktorý by mal byť na chrbte spevnený, anatomický tvarovaný s možnosťou zapínania popruhov okolo hrude či pásu. Nezabúdajte ani na ochranu očí a pokrývku hlavy. Šatka, šiltovka či klobúk vás ochránia pred silnými slnečnými lúčmi, rovnako  aj slnečné okuliare so 100 % UV filtrom.

Predvídajte riziká

V letných mesiacoch sa často objavujú búrky. Preto na vysokohorskú túru radšej vyrazte v skorých ranných hodinách, aby vás búrka nezastihla na horskom hrebeni. „Turisti by nemali zabúdať na to, že ak sa ľahkovážne vystavujú nebezpečiu, stavajú do tej istej pozície aj tých, ktorí im idú na pomoc,“ hovorí O. Krajčiová z HZS.

10 vecí, ktoré potrebujete na turistiku

  1. Pitný režim v podobe čistej vody
  2. Dostatok energetickej stravy
  3. Nabitý mobilný telefón – turistická mapa, tiesňová linka 18 300
  4. Kvalitná obuv
  5. Dostatok oblečenia na vrstvenie
  6. Turistický batoh
  7. Lekárnička
  8. Svetlo – čelovka, baterka
  9. Ochrana pred slnko – pokrývka hlavy, slnečné okuliare a krém s UV faktorom
  10. Doklady a peniaze
01 - Modified: 2024-06-28 12:20:15 - Feat.: - Title: Jána Volka čaká na 77. M-SR v Banskej Bystrici boj o parížsku dvestovku 02 - Modified: 2024-06-23 09:02:21 - Feat.: - Title: Športový výkon ovplyvňuje množstvo faktorov 03 - Modified: 2024-06-23 08:55:25 - Feat.: - Title: Viktória Forster druhý raz tento rok pod 13 sekúnd na stovke s prekážkami 04 - Modified: 2024-06-17 12:21:08 - Feat.: - Title: Obézni ľudia často jedia rýchlejšie ako osoby s normálnou postavou 05 - Modified: 2024-06-13 08:25:24 - Feat.: - Title: ME 2024 v Ríme: Famózna Gabriela Gajanová získala striebro na osemstovke
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
28. jún 2024 14:30