StoryEditor

Anatómia bežca

24.04.2012, 13:00
Na pochopenie fungovania a nevyhnutnej údržby svojej telesnej schránky nepotrebujete hneď štátnicu z anatómie – stačí len základný prehľad o najdôležitejších svaloch a ich hlavných funkciách pri behu.

A. Stabilizácia hlavy

Hlava je stabilizovaná vďaka šijovým a krčným svalom a väčšiemu množstvu ďalších menších svalov. Správna činnosť týchto svalových skupín je veľmi dôležitá pre optimálnu funkciu krčnej chrbtice. Dôsledkom svalovej nerovnováhy alebo prílišnej strnulosti šijových svalov pri behu môžu byť poruchy pohybovej koordinácie alebo zhoršené dýchanie.

 

B. Pohyb ramien

Deltové svaly sa pri behu podieľajú na všetkých pohyboch ramien a paží.

 

C. Rýchly pohyb paží

Zo svalov je najznámejší biceps, resp. dvojhlavý sval paže, ktorého úlohou je flexia (ohnutie) predlaktia. Jeho protihráčom je na zadnej strane paže triceps – trojhlavý sval paže – s funkciou extenzie (natiahnutia) paže. Oba svaly sa do činnosti zapájajú predovšetkým pri rýchlejšom behu, keď dochádza k väčšiemu rozsahu pohybu paží. Na prednej strane sa na pohybe paží podieľa svalstvo hrudníka, ktoré sa skladá predovšetkým z veľkého a malého prsného svalu. Popri posilňovaní by sa mali aj dostatočne preťahovať.

 

D. Pohyb trupu a vzpriamené držanie

Svaly chrbta sa delia na hlboké a povrchové. Hlboké svaly zodpovedajú za vzpriamené držanie tela. Povrchové svaly (napríklad široký sval chrbta), naopak, vykonávajú hlavné pohyby trupu.

 

E. Stabilizácia trupu

Brušné svalstvo sa okrem iného skladá z priameho brušného svalu a potom z vonkajších a vnútorných šikmých brušných svalov. Pri súčasnom zapojení tieto svaly spoločne so svalstvom chrbta významne prispievajú k stabilizácii trupu pri behu.

 

F. Pohyb v bedrách

Pre bežcov sú ďalšou dôležitou svalovou skupinou slabiny. Ide o veľký, stredný a malý bedrový sval. Skupina spolupracuje pri všetkých pohyboch bedrového kĺbu a pri pohyboch panvy. Podieľa sa na zanožovaní (extenzii), unožovaní (obdukcii) i prinožovaní (addukcii).

 

G. Prednoženie a zanoženie

Na prednej strane stehna sa nachádza štvorhlavý stehenný sval, ktorý vykonáva flexiu v bedrovom kĺbe (prednožuje). Adduktory na vnútornej strane stehna spolupracujú so slabinovým svalstvom a priťahujú stehno. Dôležitou svalovou skupinou pre bežcov sú aj svaly na zadnej strane stehna, tzv. hamstringy, ktoré vykonávajú extenziu v bedrovom kĺbe a flexiu v kolene (zanožovanie). Medzi hamstringy patrí predovšetkým dvojhlavý stehenný sval.

 

H. Odraz

Ako posledné sa dostávajú na rad svaly lýtok, z ktorých je pre bežcov zaujímavý dvojhlavý lýtkový sval a šikmý lýtkový sval. Oba svaly sú dôležité pre výpony v členkovom kĺbe (plantárna flexia nohy), resp. po dokončení odrazového náponu.

Achilovka je vlastne pokračovaním (úponom) dvojhlavého lýtkového svalu. V dôsledku preťažovania (predovšetkým pri behu cez špičky) býva častou príčinou zdravotných komplikácií.
 

01 - Modified: 2022-04-13 13:15:14 - Feat.: - Title: Užitočné rady a návody pre začínajúcich bežcov 02 - Modified: 2019-06-04 14:55:52 - Feat.: - Title: Desať návykov, ktoré ničia váš spánok 03 - Modified: 2018-07-02 12:07:14 - Feat.: - Title: Chcete schudnúť? Tu je sedem návykov, ktoré vám pomôžu 04 - Modified: 2018-05-25 10:20:04 - Feat.: - Title: Máte problém s motiváciou? Desať rád, ktoré vám pomôžu ju pri behaní nestratiť 05 - Modified: 2018-03-28 09:13:12 - Feat.: - Title: Päť rád, ako zhodíte desať kilogramov a dostanete sa do formy
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 15:42