StoryEditor

Pred maratónom si dajte kúsok slaniny

24.09.2012, 17:47
PORADŇA: Čo treba jesť pred maratónom či polmaratónom? V poradni RUN-u odpovedá Marcel Matanin, bývalý reprezentant, bežal maratón na olympiáde v Aténach 2004.

PORADŇA: Čo treba jesť pred maratónom či polmaratónom? V poradni RUN-u odpovedá Marcel Matanin, bývalý reprezentant, bežal maratón na olympiáde v Aténach 2004.

 

Zaujímalo by ma vhodné stravovanie pár dní alebo týždeň pred maratónom/polmaratónom.

Pali Mirossay

 

Stravovanie pred dlhými behmi sa trošku mení. Od pondelka som jedol viac uhľohydrátov, čo sú najmä cestoviny, ryža a zemiaky. Snažil som sa obmedziť vyprážané jedlá. Mäso som úplne nevylúčil. Veľmi dôležité je veľa piť.

Mal som zvyk, že v piatok pred nedeľňajším maratónom som zjedol kúsok slaniny. Žiadny bežec si nedovolí odbehnúť maratón len na zásoby glykogénu, ktoré má. Maratón sa beží aj na tuky a toto je energia navyše. Nevravím, že treba zjesť pol kila slaniny, ale nejaký plátok neuškodí. V sobotu je dobré zjesť na obed kúsok červeného mäsa, napríklad stejk, na večeru cestoviny.

Neodporúčam jesť viac, ale toľko, ako je človek zvyknutý. Žiadne prejedanie sa. Len možno trošku pridať sladkosti, aby sa cukry nabalili na organizmus.

Už od štvrtku treba piť aj raz toľko tekutín ako obyčajne, štyri až päť litrov denne. Záleží aj na tom, v akom ročnom období sa maratón beží.

Ráno pred pretekmi som jedával kúsok chleba s maslom, džemom alebo syrom. Energia z raňajok už človeku v maratóne veľmi nepomôže, to len aby nebežal s pocitom hladu.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 15:31