StoryEditor

Ako behať na dovolenke

09.05.2013, 02:39
Autor:
tmtm

Pomaly sa blíži obdobie letných dovoleniek a pre bežcov aj dilema, či behávať aj v čase oddychu s rodinou, alebo si na niekoľko dní odpočinúť.

Vo všeobecnosti platí, že behanie na dovolenke, ak sa už preň rozhodneme, by nemalo ísť na úkor času stráveného s ľuďmi, s ktorými sme sa tam vybrali (ak sami nie sú bežci, inak môžeme behať spolu). Najpraktickejšie vyzerá beh skoro ráno. Vtedy ešte nie je príliš teplo a väčšina dovolenkárov ešte spí, takže na plážach alebo v uliciach je dosť miesta.

Jeff Gaudette uverejnil v internetovom časopise Competitor zopár rád, ktoré sa líšia od tých tradičných, ako sú využívanie trenažéra v hoteli alebo naplánovanie si trás vopred.

V prvom rade zdôrazňuje, že aj keď tréningový režim nebude taký systematický ako zvyčajne, vašu formu to nijako neohrozí. Treba sa zmieriť s tým, že podmienky v inom prostredí nebudú také ako doma. Preto odporúča kreativitu.

Namiesto rýchlostného tréningu môžete zaradiť fartlek alebo šprint od jedného telefónneho stĺpu k druhému. Alebo sa prispôsobiť tomu, čo na danom mieste je a nejakým spôsobom vás inšpiruje.

Ani z nedostatku času si netreba robiť ťažkú hlavu. Aj krátky ľahký beh je lepší ako nič. Varuje však pred tým, aby bežci trénovali unavení alebo nevyspatí po ceste, prípadne sa za každú cenu snažili natlačiť bežecké tréningy medzi ostatné aktivity.

To spôsobuje telu väčší stres, ako si väčšina z nás uvedomuje. A bežci by nemali zabúdať ani na to, že medzi dôležité súčasti budovania formy patria aj regenerácia a vnútorná pohoda. A práve tú by nám dovolenka mala dodať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 19:41