StoryEditor

Trénujte podľa pocitu

10.06.2013, 14:11
Autor:
tmtm

Niekto trénuje podľa pulzovej frekvencie, ďalší pri určitom tempe behu a niekto sa riadi len vlastnými pocitmi.

A práve takýto na prvý pohľad insitný tréning odporúča americký odborník na športovú výživu a tréner Matt Fitzgerald. Podľa neho je ľudské telo oveľa lepším indikátorom kvality tréningu ako rôzne prístroje chrliace čísla, ktorým mnohí bežci ani poriadne nerozumejú.

„Ak sa cítite byť silný počas náročného tempového behu, potom ste v kondícii a vaše telo na tréning reaguje dobre. Bodka. Nezáleží na tom, aké čísla ukazuje športtester,“ tvrdí Fitzgerald. Dodáva, že bežci by mali tréning plánovať so zámerom dosiahnuť isté pocity. Mali by ho prispôsobovať tak, aby maximalizovali žiaduce pocity a obmedzili nežiaduce pocity.

Najlepší prístup je podľa neho taký, keď sa pri behu po väčšinu času cítite tak dobre, ako sa len dá. Neznamená to, že sa treba flákať, aby bol beh bezbolestný. Fitzgerald pripomína, že pri behu sa cítite dobre vtedy, keď máte dobrú kondíciu. A tú získate len tvrdým tréningom a bolesťou.

Priznáva, že je to trocha paradoxné, ale myslí si, že utrpenie je kľúčové pre dobrý pocit pri behu. Vychádza z toho, že potešenie z behu má iné základy ako potešenie z vyvaľovania sa na gauči. Je to radosť z tvrdej práce.

Upozorňuje však aj na to, že dvoma najväčšími nepriateľmi dobrého pocitu pri behu sú nedostatočná kondícia a únava. Opäť sa dostávame k paradoxu, že kondíciu možno zlepšiť len tvrdým tréningom – a ten potom vedie k únave. Ako sa vymotať z tohto začarovaného kruhu?

Fitzgerald odporúča nájsť rovnováhu medzi kondíciou a únavou. Dosiahnuť sa to dá tak, že budete neustále venovať pozornosť tomu, ako sa cítite, a smerovať tréning k tomu, aby ste sa čo najčastejšie cítili čo najlepšie. Keď sa cítite dobre, je to najspoľahlivejší ukazovateľ, že sa vám zlepšuje kondícia a únava je na zvládnuteľnej úrovni.

Keď sa necítite dobre, musíte zistiť, či je to pre nedostatočnú kondíciu alebo nadmernú únavu. Slabú kondíciu odstránite tvrdším tréningom, nadmernú únavu jedine odpočinkom.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 16:19