StoryEditor

Ako rýchlo stratíme kondíciu? Pár dní voľna jej neublíži

08.04.2014, 10:41
Autor:
tmtm

Niektorí bežci sa boja dať si prestávku od tréningu, lebo sa obávajú rýchleho poklesu výkonnosti. Iní sa zase čudujú, že po niekoľkých týždňoch ničnerobenia sú na tom oveľa horšie ako predtým. Ako rýchlo vlastne strácame bežeckú kondíciu?

Odpoveď na túto otázku hľadala v časopise Competitor Running profesionálna triatlonistka Kelly Dunleavyová O’Marová. Zlá správa je, že o značnú časť kondície môžeme prísť už v priebehu dvoch týždňov. Podľa Edwarda Coyla z Texaskej univerzity klesne maximálna aeróbna kapacita u dobre trénovaných športovcov o 7 percent v priebehu 12 až 21 dní od skončenia tréningu a o ďalších 9 percent v ďalších zhruba dvoch mesiacoch.

Vo všeobecnosti platí, že čím vyššiu výkonnosť máte, tým je prepad výraznejší. Dôležité je aj to, či prestanete športovať úplne, alebo sa budete venovať aspoň doplnkovým športom. Konkrétne zmeny sú pomerne individuálne. Podobne ako pravidlo, že opätovné nadobudnutie predchádzajúcej výkonnosti trvá dvakrát toľko ako jej strata.

Záver je taký, že zopár dní voľna vám nijako neublíži (skôr môže pomôcť), ale ak si dáte dva mesiace bežeckých prázdnin, čaká vás po návrate nepríjemné prekvapenie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 05:27