StoryEditor

Rozcvička so záťažovou vestou môže zlepšiť výkon

28.05.2014, 00:04
Autor:
tmtm

Využívanie závaží v tréningu je medzi bežcami pomerne rozšírené. Novozélandskí vedci nedávno prvý raz zmerali, aký vplyv na výkon má, keď si záťažovú vestu oblečiete v rozcvičke pred pretekmi.

Skupinu jedenástich dobre trénovaných atlétov, ktorí týždenne nabehali v priemere 105 kilometrov, požiadali, aby po rozcvičke, ktorá pozostávala zo šiestich 10-sekundových roviniek, bežali na trenažéri až do vyčerpania. Najprv absolvovali test záťaže a potom s vestou vážiacou 20 percent hmotnosti bežca.

Po rozcvičke so záťažovou vestou sa výkon bežcov zlepšil v priemere o 2,9 percenta. Novozélandskí výskumníci usudzujú, že rovnaký efekt by využitie vesty malo aj pred pretekmi.

Dodávajú tiež, že ich výsledky sú veľmi podobné staršej štúdii z roku 1987, keď skupina bežcov počas štyroch týždňov trénovala s vestami vážiacimi desať percent ich hmotnosti. Za tento čas sa ich ekonomika behu (spotreba kyslíku pri istej rýchlosti) zlepšila o 2,2 percenta.

Zaujímavosťou nového výskumu bolo, že bežci mali po rozcvičke pocit, že nie sú celkom pripravení na preteky. Napriek tomu bola ich výkonnosť vyššia ako po rozcvičke bez vesty.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 18:14