StoryEditor

Najdrahšie bežecké preteky na svete

01.07.2019, 02:29
Zamerali sme sa na bežecké podujatia s ohľadom na cenu štartovného a vybrali sme tie úplne najdrahšie. Pre tento účel je nám jedno, či ide o desaťkilometrový beh vo veľkom meste alebo niekoľkodňové „ultra“ podujatie niekde na Antarktíde. V ostatných rokoch prudko narástol počet pomerne nákladných „zážitkových“ bežeckých podujatí v exotických lokalitách. Všetky bežecké podujatia tohto typu stoja viac ako 5,5€ na ubehnutý kilometer trate. To, čo však v dnešnom svete má tú najväčšiu hodnotu, sú neopakovateľné zážitky. Za tie sa predsa oplatí niečo zaplatiť, nie?

32.000 €- Svetová maratónska výzva (World Marathon Challenge)

Je to nielen fyzická, ale aj logistická výzva. Jednoducho povedané- ide o odbehnutie siedmych maratónov na siedmych kontinentoch za sedem dní. Najskôr sa pretekári zoznámia s traťou dlhou 42,2 km na Antarktíde, potom v Afrike, Austrálii, Ázii, Európe, Južnej Amerike a napokon v Severnej Amerike. To všetko za 168 hodín, resp. 7 dní. Stopky sa spustia spoločne so štartom prvého maratónu v Antarktíde, konkrétne na báze Novo, následne sa bežci presunú do Cape Town v Juhoafrickej republike, potom do austrálskeho Perthu, následne do Dubaja v Spojených Arabských Emirátoch, piaty maratón nasleduje v európskom Madride, šiesty juhoamerickom Santiagu de Chile a posledný siedmy v Miami v Spojených štátoch. Presuny sú samozrejme výhradne charterovým lietadlom, bežci strávia vo vzduchu na palube lietadla viac ako 63 hodín počas náročných 7 dní. 7 maratónov znamená porciu 295 kilometrov za neuveriteľných sedem dní, s obmedzenou možnosťou regenerácie medzi jednotlivými behmi, čo znamenalo zápis tohto výnimočného podujatia do Guinnessovej knihy rekordov. 

16.000 €- Antarktický ľadový maratón (Antarctic Ice Marathon)

Druhé a tretie podujatie v našom rebríčku majú spoločný prívlastok- ide o „biele“ behy. Trojdňový itinerár pretekov uvidia pretekári až12. decembra v súkromnom lietadle, ktorým poletia z Punta Arenas v Chile do maratónskej lokácie, ktorou je Union Glacier v Antarktíde. Trať dlhá 42,2 m (26,2 míle) je samozrejme pripravená vopred, vrátane podpory snežných skútrov, občerstvovacích staníc a zdravotníckej podpory počas celej dĺžky trate.

Antarktický ľadový maratón je unikátnou príležitosťou dokončiť tento kráľovský beh na siedmom kontinente. Môžete tak vstúpiť do prestížneho klubu, ak ste predtým zabehli alebo plánujete zabehnúť nejaký maratón na zostávajúcich šiestich kontinentoch. V Antarktíde neočakávajte váš osobák, veľmi silným súperom môže byť totiž vietor fúkajúci od Pólu. Zabudnite aj na tučniakov alebo davy ľudí povzbudzujúcich pri trati, takto ďaleko na juhu sa budete musieť spoľahnúť naozaj len a len na seba. Ak niekto uprednostňuje polmaratónsku trať, má samozrejme aj takúto možnosť. Ak to zvládne, bude si môcť na facebookový status napísať, že zvládol najjužnejší polmaratón na svete.

Registrácia stojí 16.000 € a je v v nej zahrnutý transport z Punta Arena v Chile do Union Glacier kempu vo vnútrozemí Antarktídy a rovnako aj vstup na pretekársku trať. Tam si už každý pretekár môže vybrať jej dĺžku, takže cena za polmaratón a maratón je rovnaká. Súťažiaci majú zabezpečené ubytovanie a stravu počas celého tripu. V cene je aj vytvorenie špeciálnej fotodokumentácie pre každého jedného pretekára, rovnako aj medaila, finišerské tričko a snežnice. V dôsledku problém s počasím sa môže let posunúť a rovnako si organizátor vyhradzuje právo skrátiť alebo predĺžiť pobyt v kempe v závislosti od náročného počasia typického pre Južný pól.

 15.000€- Maratón na Severnom póle (FWD North Pole Marathon)

Už onedlho, 9. Apríla 2019, napíšu vybratí atléti ďalší diel bežeckej histórie pokračujúc v arktickom dobrodružstve. Tento maratón sa beží vôbec v najchladnejšom prostredí aké nám matička Zem vie ponúknuť. Napokon, veď trať vedie cez geografický bod označovaný ako Severný pól, takže každý absolvent tohto podujatia bude môcť smelo povedať, že bol „na vrchole sveta“, na jednom z najodľahlejších miest na planéte. Predtým ak sa kohokoľvek zmocní neodolateľný pocit zažiť veľké dobrodružstvo, je veľmi dôležité úprimne si odpovedať na niekoľko dôležitých otázok. Skutočne chceš cestovať až na samotný Severný pól? Si dostatočne fit, aby si zvládol takúto skúšku a odolal nástrahám, ktorým sa vyhýbajú dokonca aj takmer všetky zvieratá žijúce na Zemi?  Chceš otestovať svoje limity? Ak sú všetky odpovede „áno“, tak sa môžeš ozvať riaditeľovi pretekov Richardovi Donovanovi, ktorý bol mimochodom ako prvý človek odbehol maratóny na oboch póloch- Severnom i Južnom, dohodnúť s ním detaily a pustiť do príprav. Pobežíš na ľade hrubom približne 3,6 metra, pod ktorým sa rozprestiera takmer 4 kilometre hlboký Arktický ľadový oceán. Nezabudnite, toto nie je maratón na pevnine. Celá maratónska trať má ako podklad zmrznutú hladinu Arktického ľadového oceánu.  FWD North Pole Marathon je zároveň tímovou výzvou, pretože víťazom sa stáva ten team, ktorý má najlepší kumulatívny čas prvých troch členov. Je úplne jedno ako si svoj team zložíte, môžu to byť profesionálni atléti či zástupcovia charity, počítajú sa len dosiahnuté časy.

A teraz k cene- poplatok je stanovený na 15.000€ a cena obsahuje- spiatočnú letenku z nórskeho Svalbardu do kempu na Severnom póle, ubytovanie, vstup na maratónsku trať, prevotzy helikoptérou na príslušné miesta, možnosť stáť na presnom geografickom mieste Severného pólu, finišerské tričko, medailu, suveníry, zhotovenie profesionálnych fotogtrafií počas pretekov, lekárska podpora počas celých pretekov, lekárske a bezpečnostné zabezpečenie v prípade úrazu, či nepredvídateľných zmien počasia.

 2.800€- Maratón na Mt. Evereste (Hillary Everest Marathon)

Beh v blízkosti najvyššej hory sveta? Áno, je to veľkolepá adrenalínová športová akcia, ktorej štart je v základnom horolezeckom tábore, ktorý dôverne poznajú horolezci vystupujúci na Mt. Everest. Trať vedie po vysokohorských chodníkoch údolia Khumbu, samozrejme v sprievode vysokohorských domácich šerpov. Tento beh je koncipovaný ako oslava a vzdanie holdu Sirovi Edmundovi Hillarimu a jeho šerpovi za prvý výstup na vrchol sveta dňa 29. mája 1953. V roku 2019, práve v tento deň, to bude už 17-sta edícia tohto veľkolepého bežeckého podujatia. Bežci z celého sveta majú na výber tri bežecké distancie- 60 km ultra, 42,2 km maratónsku trať ako aj 21,1 polmaratónsku vzdialenosť. Na podujatie sa prihlasujú bežci zo všetkých možných profesii- od špičkových bežeckých profesionálov až po bežcov bez maratónskych skúseností. Hillary Everest Marathon nie je len bežeckou udalosťou, je to nezabudnuteľný zážitok na celý život.

 2.320€- Maratón na Veľkom čínskom múre (Great Wall Marathon)

Ste obdivovateľmi histórie? Tak potom Čína by mala byť krajina vašich cestovateľských snov. A symbolom Číny je Veľký čínsky múr, starý systém opevnenia, ktorý sa ťahá celou severnou Čínou. Bol vybudovaný za dynastie Ming a na jeho stavbu bolo potrebných viac ako 100 rokov, napokon, celkovo má 6.700 km. Bežcom viackrát zoberú dych nielen pomerne výrazné prevýšenia na trati, ale aj nádherné výhľady a malebné dedinky v okolí múru. Z behu už vznikla významná tradícia, takže môžete počítať aj s obrovskou diváckou podporou od prvého až po posledný meter. Organizátori ponúkajú maratónsku, polmaratónsku a fun-trať v dĺžke necelých 10 kilometrov, takže ako životný zážitok si tento beh môžu dopriať aj úplní bežeckí začiatočníci.

Štart maratónu je na Námestí Yin a Yang v starej pevnosti Huangyaguan. Približne po troch kilometroch vedúcich okolo nádherných pevností sa dostanete priamo na Čínsky múr a tam už sa takmer nedá zablúdiť. Spestrením je odbočka do dedinky DuanZuang približne na 13-stom kilometri. Jednak preto, lebo trať vedie cez rieku a jednak preto, lebo tu sa od maratóncov oddeľujú polmaratónski a fun-bežci. Trať je pomerne členitá, bežci dvakrát vystúpia na 700 metrov vysokú pevnosť. Odmenou je posledných 5 kilometrov, čo je už len pozvoľné klesania na námestie Yin a Yang, kde je zároveň aj cieľ. Je to skutočný zážitok. Aj vás láka spraviť približne 5.164 historických krokov?

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 21:41