Špecifiká behu na jeseň
StoryEditor

Špecifiká behu na jeseň

29.09.2022, 09:46

Jeseň niektorí milujú, niektorým veľmi nevonia, skrátka je to ako so všetkým. Každopádne bežecká jeseň nie je až tak obdobím zberu, ako obdobím odpočinku, regenerácie a naberania energie na budúci rok.

Čo obnáša jesenný beh?

1. rozmary počasia – ráno hmla a rosa – na obed pohoda – večer zima, k tomu pripočítajte časté dažďové prehánky, vietor a blato

2. denné svetlo - ráno tma - cez deň vidím - po šiestej to chce čelovku

3. prekonávanie jesenných depresií a únav – je ťažké vyprovokovať telo k akejkoľvek činnosti, keď jedinou jeho túžbou je zaliezť do brlohu a začať zimný spánok:)

4. rozvoj všeobecnej vytrvalosti

5. zdokonaľovanie bežeckého štýlu

6. zapracovanie na ohybnosti a pružnosti tela, preťahovanie a strečing

7. rozvoj sily celého tela – v behu síce najviac zapájame nohy, ale aj ruky, trup, chrbát a brucho treba posilňovať

8. zapracovanie na správnom dýchaní – naučte sa dýchať bránicou a nafukujte bruško

9. nezabudnite sa rozmaznávať – wellness, balneo, zábaly, horúce kamene, teplé ruky maséra či masérky

Oblečenie

Ráno a večer by som sa obliekol trošku viac už vzhľadom na to, že sa dá očakávať väčšia vlhkosť vzduchu, ktorá zalieza pekne pod kožu, je tma a tak by beh mal byť skôr pomalší, teda sa menej zahrejete. Odporučil by som teda na telo funkčné tričko (či s krátkym či dlhým rukávom záleží na tom, ako ste zimomriví či horkokrvní), naň ľahšiu mikinu z funkčného materiálu (toto je opäť individuálne a pri každom inom) a ak bude chladnejšie alebo pršať, ešte bežeckú vetrovku alebo nepremokavú bundu. Na hlavu (na čelo) čelenku alebo šatku na nohy elasťáky (podľa trojštvrťovej alebo dlhej teploty), je dobré mať kolená a všetky svaly v teple. V prípade dažďa možné vziať nepremokavé bežecké nohavice.

Čo si obuť?

Ak je sucho a pobežíte po ceste, stačí mať normálne cestné bežecké topánky, v ktorých ste behali v lete. Ak vybehnete do terénu, odporučil by som trailovú bežeckú topánku, umožní vám lepší odraz a vôbec vás lepšie ochráni pred možnými rizikami (podvrtnutie, napichnutie na vetvu, skĺznutie po kameňoch a pod.). A čo nie je zanedbateľné, aj zvršok má odolnejší ako cestné topánky. Ponožky – nech je leto, jeseň, zima funkčná ponožka je "prima". Počas dňa platí v podstate to isté, čo pre ráno alebo večer. Dá sa však očakávať, že bude teplejšie, tak môžete nechať doma mikinu. Záleží však na teplote. Aj na jeseň môže byť cez deň pekná zima, potom by som si uviazal mikinu okolo pása a v prípade potreby ju na seba navliekol.

Po dobehnutí rýchlo do sucha

Keď dobehnete, ľahko sa prejdite tak 5 minút a potom sa čo najskôr prezlečte do suchého, ak nemáte možnosť sa hneď osprchovať. Rozhodne nechoďte do sprchy alebo nesadajte do auta ešte celí rozhorúčení Aj keď sme zdraví ako buk, môže vplyvom prudkého stiahnutia – v sprche či vani roztiahnutí – vašich tepien a žíl dôjsť k problémom so srdcom respektíve ku kardiovaskulárnym príhodám! To rýchle prezlečenie do suchého vás ochráni, okrem otužovania, prípadne vitamínu C a cesnaku, proti možnému prechladnutiu.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 00:18