Ako najlepšie zaobchádzať s očakávaním?
StoryEditor

Ako najlepšie zaobchádzať s očakávaním?

07.11.2023, 10:45

Čo môžeme urobiť pre to, aby sme neboli príliš ovplyvnení očakávaniami a aby sme podali optimálny výkon? Je dôležité si uvedomiť, že každá súťaž je iná. Nie každý deň podáme rovnaký výkon a proti niektorému súperovi podáme lepší výkon ako proti inému. To isté platí aj pre nášho súpera. Aj on má svoje lepšie a horšie dni. Nesmieme teda myslieť na minulosť alebo na budúcnosť, ale sústrediť sa iba na svoje a súperove momentálne možnosti.

Nie je ani dobré počúvať očakávania (predpoklady) ľudí v okolí

Jediné, čo je vhodné vnímať, sú informácie o type súpera alebo súperov. Na základe nich si potom môžeme urobiť plán a zvoliť taktiku. Avšak aj v takom taktickom pláne musia stáť v popredí naše vlastnej kvality. Nesmieme sa ani zaoberať očakávaniami, iba sa musíme venovať svojmu cieľu. Postup musí byť založený na tom, čo máme pod kontrolou. Podstatné je, ako sa pripravíme a ako budeme pri súťaži postupovať a správať sa. Niektoré očakávania môžu mať na nás taký zlý vplyv, že začneme mať strach, že podáme zlý výkon. A tento strach skutočne spôsobí, že dobrý výkon nepodáme.

Strach z neúspechu

Je to situácia, keď sa domnievame, že ani napriek dobrej príprave sa nám dobrý výkon nepodarí. Signály napätia vnímame ako potvrdenie svojich obáv a interpretujeme ich negatívne. Strach z neúspechu sa vždy vzťahuje k určitej športovej súťaži alebo ku konkrétnej technickej schopnosti, ale môžeme ho pociťovať aj pred skúškou alebo prezentáciou. Môže vznikať z rôznych dôvodov. Každý človek je ako indivíduum iný a jeho genetická výbava dáva základ rôznym charakterovým vlastnostiam. Niektoré potom uprednostňuje a podľa toho sa správa. Je známe, že prežité negatívne udalosti môžu viesť k väčšiemu následnému strachu, než aký bol predtým. Väčšinou ide o reakciu na danú situáciu u osoby zúčastnenej alebo niekoho z blízkeho okolia. Napríklad v situácii, keď pretekár dlho viedol, ale nakoniec nevyhral. A trénerova reakcia znie: „Ako to, že si nakoniec prehral? To je predsa nepochopiteľné!“ To celé môže mať na športovcov obrovský vplyv. Začne si myslieť, že je to neodpustiteľné. Nabudúce potom môže mať z prehry obrovský strach. Ďalším zdrojom strachu môže byť samotné prostredie, kde sa hodnotí len víťazstvo, nie snaha a výkon, a kde chýba pochvala za podané výkony. Aj pri najvyššom nasadení je totiž vždy možné prehrať.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 22:18