Prehra má väčšiu váhu ako víťazstvo
StoryEditor

Prehra má väčšiu váhu ako víťazstvo

07.03.2024, 10:39

Často sa hovorí, že ľudia majú problémy so zmenou. To ale nie je tak úplne pravda. Ak zmena znamená okamžitú odmenu, nikto sa nesťažuje. Pokiaľ však zmena predstavuje na samotnom začiatku stratu a zisk prichádza až neskôr, potom ľudia radi nie sú. Musia pracovať tvrdšie a vymýšľať nové tréningové programy, prídu tak o slobodu a úkony nemôžu vykonávať automaticky. Automatizmy sú preč, čo vnímajú ako stratu.

Prehra váži viac ako výhra

Má to niečo spoločné s ľudskou potrebou prežiť. Ohrozenie alebo nebezpečenstvo nám živočíchom dáva veľmi silný podnet na začatie akcie. Nie je dôležité, v akej forme strata prichádza, skrátka ju v žiadnom prípade nechceme. Tak je to aj s našimi vlastnými zmenami, ktoré sme nútení urobiť. Ak sa chceme v akomkoľvek športe dostať na vrchol, musíme nielen tvrdo trénovať, ale zároveň sa naučiť zaobchádzať s mnohými ďalšími okolnosťami. Večierky, oslavy, nezdravé jedlo, to sú všetko veci, ktoré športovcom na ich ceste k vrcholu neprospievajú. Často ale v momente, keď tieto lákadlá odmietame, pociťujeme stratu niečoho príjemného. Tresty a hrozby, ktoré tiež vážia viac ako ocenenie, majú dlhodobé následky.

Tresty sú kontraproduktívne

Deti navyše tresty a hrozby nevzťahujú k svojmu správaniu, ale k osobe trénera. Nejde totiž len o samotnú reč a gestá. Nepríjemné pohľady, hlboké vzdychy alebo obracanie očí môžu mať rovnako negatívny účinok. A naopak ocenenie je možné vyjadriť aj neverbálne, napríklad zatlieskaním alebo zdvihnutím palca nahor. Zdvihnutie palca pôsobí na sebavedomie (najmä mladých) športovcov veľmi pozitívne. Vo chvíli, keď sme za správanie odmenení, vytvorí sa v našom mozgu spoj medzi správaním a odmenou. Tým sa stáva dobré správanie ľahšie, čím prerastie v automatizmus. Nie je to teda vždy tak, že si uvedomelo myslíme, že keď sa budem takto správať, dostanem odmenu. Počas rôznych športových programov pre deti sa veľa myslí na význam odmeňovania pomocou nálepiek a diplomov. Deti sú tým nadšené. Odmena musí nasledovať ihneď po dobrom správaní (prípadne môže byť podaná v priebehu). Nevyčkávajte s ňou príliš dlho, v mozgu by tak nie muselo nastať vhodné spojenie. Postarajte sa o vhodnú odmenu. Ten, kto ju dostane, ju musí tiež za odmenu považovať. Zároveň by však mala byť úmerná danému správaniu. Voľte radšej kompliment ako materiálnu odmenu. Sociálna odmena je efektívnejšia v dlhodobom meradle, ale zároveň vytvára lepšie vzťahy medzi jednotlivými osobami. Vzťah medzi odmenou a trestom musí byť najmenej v pomere štyri ku jednej. To znamená, že akúkoľvek formu negatívneho feedbacku musia vyvážiť štyri odmeňovacie momenty. To je záruka dobrého vzťahu trénera s jeho zverencom. Je potrebné si uvedomiť, že vplyv negatívnej spätnej väzby je často väčší, než sa môže na prvý pohľad zdať. Je tiež často zreteľný, zatiaľ čo pri pozitívnom feedbacku je reakcia vidieť menej. Používanie negatívnej spätnej väzby preto vždy starostlivo zvážte.

01 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 02 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 03 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov 04 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave 05 - Modified: 2024-04-04 07:37:56 - Feat.: - Title: MS v krose v Belehrade: Uganďan Jacob Kiplimo a Beatrice Chebetová z Kene obhájili tituly
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. apríl 2024 14:32