Beh sa na 90% odohráva v hlave
StoryEditor

Beh sa na 90% odohráva v hlave

05.04.2024, 14:27

Športová psychológia je už dlho akceptovaná ako veľmi dôležitá súčasť výkonu vrcholových športovcov. Mnohí bežci a ich tréneri však stále túto zložku prípravy a výkonu podceňujú. Avšak napriek tomu, že na vrcholovej športovej úrovni sa s určitosťou vie, že psychika rozhoduje športové zápolenia, na úrovni rekreačného, amatérskeho, či výkonnostného behu sa k tejto zložke výkonu pristupuje stále veľmi vlažne.

Ak sondujete pod povrchom, nájdete veľa ľudí, ktorí využívajú mentálne zručnosti alebo aplikujú rôzne mentálne stratégie, aby sa jednak rýchlejšie rozvíjali a jednak aby dosahovali lepšie výkony.  Napríklad si ani na chvíľu neviem predstaviť, že som jediný človek, ktorý sa v pretekoch naviaže za iného pretekára a nechá sa „potiahnuť“ ako keby bol s ním spojený neviditeľným lanom. Keď sa dostanem vďaka tomu do správneho rytmu, stúpne mi sebadôvera a nechám sa „ťahať“ až do momentu, kedy budem pociťovať dostatok energie, aby som svojho vodiča predbehla a následne sa nechám zase potiahnuť ďalším bežcom.

Tieto faktory najviac ovplyvňujú výsledky pretekov:

- schopnosť relaxovať a brániť sa pocitom úzkosti

- mať sebadôveru

- schopnosť sústrediť sa na prítomnosť

- schopnosť vytvoriť si nejakú predstavu

- byť odhodlaný a húževnatý

Aj vy ste si povedali, že toto predsa nie je nič nové? Že toto ste vedeli aj intuitívne? Možno áno, ale to je len začiatok. Tieto ostatné schopnosti už také intuitívne nie sú. A už vôbec nie návody, ako sa k týmto schopnostiam dopracovať.

Stanovenie cieľov

Nastavenie cieľa je vlastne definícia toho, čo chce športovec dosiahnuť. Je to proces, ktorý, ak sa nastaví správne, vedie športovca vpred, dáva mu víziu a motiváciu do množstva menších denných postupných krokov.

Pozor na problematické stanovenie cieľov, ktoré môžu byť skôr komplikáciou ako prínosom

- Vaše sny povýšite na samozrejmosť. Ide o myšlienky spojené s vrcholným výkonom, ktorý je však vzdialený od východiskovej úrovne ako napríklad cieľ stať sa členom národného tímu, ak ste momentálne na podpriemernej úrovni, či cieľ zabehnúť maratón, ak momentálne ledva zabehnete 2 3 kilometre. Takéto ciele vám spôsobia mnoho bezsenných nocí a pripravia vás o radosť z krátkodobých odmien spojených so splnením čiastkových a v krátkodobom horizonte dosiahnuteľných cieľov.

- Ciele sú problematické. Najskôr o tom celom porozmýšľajte a hoci je to niekedy ťažké priznať, v mnohých prípadoch nemáte a ani nemôžete mať víťazstvo pod kontrolou. Výsledky pretekov napríklad závisia výrazne od toho aká v nich bude účasť. Ani prekonanie svetového rekordu ešte nemusí znamenať, že preteky vyhráte, ak váš súper v pretekoch prekoná svetový rekord ešte výraznejšie.

- Ciele naviazané na merateľný výkon sú vždy tým najlepším riešením. Napokon, vy ste vždy len sám sebou a jediné, čo môžete naozaj kontrolovať, ste vy samotný a váš výkon. Beh má veľkú výhodu, že  je ľahko merateľný. Našťastie pre nás, niečo ako „umelecký dojem“ nás nemusí až tak trápiť.

01 - Modified: 2024-04-04 07:37:56 - Feat.: - Title: MS v krose v Belehrade: Uganďan Jacob Kiplimo a Beatrice Chebetová z Kene obhájili tituly 02 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 03 - Modified: 2024-03-26 10:30:16 - Feat.: - Title: Národný beh Devín – Bratislava láka, medzi vyše dvoma tisíckami prihlásených aj muž, ktorý od roku 1982 nechýbal na štarte ani raz 04 - Modified: 2024-03-22 12:15:47 - Feat.: - Title: Kouč Peter Žňava pred letným návratom exmajsterky Európy do 23 rokov Emmy Zapletalovej: Verím, že ak ostane zdravá, poteší nás znova peknými výkonmi! 05 - Modified: 2024-03-22 12:10:23 - Feat.: - Title: Na letné Štiavničky smeruje viac ako tisíc mladých európskych nádejí: Dávame dokopy oslnivé podujatie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
05. apríl 2024 14:27