StoryEditor

Čo je to artróza a ako jej predchádzať?

25.01.2016, 20:35

Zdravá chrupavka má pevný a hladký povrch. Je pružná, aby tlmila nárazy, pretože pri behu je na kĺby  nôh vyvíjaný tlak prevyšujúci až štvornásobne váhu tela. Pripomína hubovité tkanivo naplnené tekutinou, ktorá je pri dopade na zem vytláčaná a po odľahčení sa vráti späť do chrupavky. Samotný aktívny pohyb je pre správnu funkciu chrupavky nevyhnutný a každé vhodné cvičenie spomaľuje vývoj artrózy.

Vo veku okolo štyridsať rokov sa schopnosť chrupavky regenerovať zhoršuje, prevahu získavajú degeneratívne pochody. Hladký povrch chrupavky sa rozvlákňuje. Pri dlhšom namáhaní sa začína drobiť a dochádza k poškodeniu priľahlej kosti. Vytvárajú sa rôzne typy kostných výrastkov (osteofytov), dobre viditeľných na röntgenových snímkoch. Lekári potom hovoria o gonartróze (postihnutie kolena), coxartróze (v prípade bedrového kĺbu), prípadne o spondylartróze (postihnutie medzistavcových kĺbov).

Ako z toho von?

Nezabúdajte na regeneráciu

Majte na pamäti, že beh, akokoľvek je jedným z najprirodzenejších spôsobov pohybu, je pre kĺby veľkou záťažou. Vo vašom programe by preto nemal chýbať priestor pre kvalitnú regeneráciu a kompenzačné športy, pri ktorých si kĺby najlepšie odpočinú. Najvhodnejšími sújazda na bicykli, bežecké lyžovanie, plávanie a cvičenie v bazéne. Venujte sa súčasne aj pravidelným cvičeniam zameraným na udržanie rozsahu kĺbového pohybu. Najdôležitejšie je, aby vám šport prinášal pocit psychickej a fyzickej relaxácie, nie stavy únavy alebo dokonca bolesť.

Buďte v pohode

Na urýchlenom rozvoji artrózy sa okrem fyzickej námahy podieľa aj stres. Psychická nepohoda je spojená aj so zvýšeným napätím svalov. Rýchlejšie sa unavíte a aj neveľká námaha môže odštartovať bolesť najviac zaťažovaných kĺbov. Bolesť potom zvyšuje napätie – a čím väčšie napätie, tým väčšia bolesť. Bludný kruh sa uzatvára. Dôsledkom chronického stresu a jednostranného preťažovania kĺbov je artróza. Röntgenový snímok vašich kĺbov teda vypovedá aj o tom, nakoľko sa udržujete v duševnej pohode.

Vyhýbajte sa liekom

Z rozhlasu a televízie ste sa možno dozvedeli o zázračných účinkoch rôznych liekov. Keď zájdete k lekárovi, vypočujete si často to isté. Bolí vás koleno, bedrá, chrbát? Röntgen, recept na analgetikum a dovidenia... Ak konzumujete vyváženú stravu a máte dostatok pestrého pohybu, lieky nepotrebujete. A v opačnom prípade, keď sa stravujete nezdravo a o fyzickú kondíciu sa nestaráte, medikamentózna kĺbová výživa vás nezachráni.

Pomôžte si sami

V prípade, že sa bolesť v kĺboch predsa len ohlási, nemusíte hneď bežať k lekárovi a riskovať, že sa zo dňa na deň stanete zo zdravého človeka pacientom. Predpokladom návratu do normálu je, že výrazne obmedzíte záťaž postihnutého kĺbu až do úplného odznenia ťažkostí. Musíte sa súčasne vyvarovať všetkých činností, ktoré by mohli ťažkosti zhoršovať. Uľaviť vám môžu zábaly, kúpele, protizápalové masti a rôzne podporné rehabilitačné procedúry. Po odznení ťažkostí sa môžete začať vracať k obľúbenému behu. Pri tréningu ale postupujte veľmi opatrne, tréningové dávky zvyšujte len postupne a citlivo reagujte na prípadnú bolesť.

 

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 05:01