StoryEditor

Rozcvičenie pre vaše veľké preteky

Blížia sa vaše veľké preteky? Potom nezabudnite na dôkladné rozcvičenie. Pomôže vám nielen znížiť riziko zranenia, ale tiež naladí vaše telo na nadchádzajúcu záťaž a pomôže vám k lepšiemu výkonu. A ako by malo vyzerať?

„Ja sa ani nerozcvičujem, zbytočne by som sa unavil,“ povedal mi jeden známy. Pravda, príliš toho nenapreteká a ani nenabehá a na výkon tiež extra nepozerá, ale... Náš pohybový aparát vydrží síce dosť, avšak nie všetko. S podobnou predpretekárskou prípravou je to viac menej čakanie na problém.

Iný známy, ktorý behá síce pravidelne a veľa, ale preteká iba raz za rok, sa raz rozhodol poňať svoje rozcvičenie na preteky naozaj veľmi zodpovedne. Deň pred štartom si dal abecedu, odrazy, hoci také veci inak vôbec nerobí – a ako to asi dopadlo? Preteky síce odbehol, ale nohy od začiatku silno protestovali. Tento typ rozcvičenia je totiž síce správny a vhodný, ale telo naňho musí byť zvyknuté. Iba potom nás nedorazí, ale naopak nažhaví na nadchádzajúci výkon.

Od hlavy až k päte

Rozcvičenie na preteky by malo vyzerať podobne ako pred tréningom – od hlavy k päte. Najskôr sa rozohrejeme miernym klusom na prevádzkovú teplotu. Svaly sa prekrvia a pripravia na výkon. Potom sa zastavíme, ideálne na mieste, kde sa môžeme schovať pred otravným vetrom i dotieravými slnečnými lúčmi. Užitočná je i prítomnosť nejakej lavičky, zábradlia, detského ihriska, plotu – skrátka čohokoľvek, o čo sa dá oprieť a kam je možné položiť nohu na natiahnutie (v núdzi si pochopiteľne vystačíme i bez toho).

Na začiatku vykonáme niekoľko naťahovacích cvikov na celé telo, pri ktorých sa rozdýchame a vytiahneme telo z kriviek získaných kancelárskou stoličkou. Narovnáme postavenie hlavy, trupu, panvy. Zohrejeme si hornú časť tela, pripomenieme si bežecký pohyb paží i uvoľnenie šije s aktiváciou dolných fixátorov lopatky a svalov trupu. Krúžime trupom, ukláňame ho do strán, krúžime panvou. Dynamicky natiahneme dolné končatiny – do ľahkého natiahnutia, nie však vo výdržiach (to až po pretekoch). Skôr sa zameriame na uvoľnenie v kĺboch, zľahka pošteklíme kĺbovú pohyblivosť. Do maximálnych polôh sa nedostávame nikdy násilím, ale postupne, s citom, aby sme sa nezranili. Svaly tak udržia svoju elasticitu i silu. Pred štartom sa hodí i ľahká športová masáž: na niektorých pretekoch ju vykonávajú profíci (alebo študenti), prípadne si vystačíme sami. Svalstvo dolných končatín trieme od členkov hore, váľame v dlaniach ako cesto a ľahko (podľa chuti i drsnejšie) preplácame. Takto sa môžeme namasírovať i niekoľkokrát.

Ak máme nejaké boľavé miesto, rozcvičenie by malo byť o málinko dlhšie s ešte citlivejším natiahnutím práve týchto boľavých miest. Problémové partie si môžeme pred pretekmi nechať zatejpovať. So zranením nie je dobré štartovať vôbec, ak to ale je nevyhnutné a nie je to tak vážne, aspoň počúvajte signály svojho tela a riaďte sa tým, čo vám v rozcvičení i v samotnom behu dovolí.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 17:31