StoryEditor

Beháte? Patríte do rizikovej skupiny!

24.05.2016, 20:57

Už vo veku od 25 rokov začína naše telo produkovať menej kolagénu, čo môže spôsobovať rozličné zdravotné problémy. Najviac ohrozené sú skupiny ľudí so sedavým životným štýlom a, naopak, športovci, ktorý svoje pohybové ústrojenstvo zamestnávajú až príliš.

Kolagén je jednou z najdôležitejších látok v našom organizme. Veľmi dobre ho poznajú všetky ženy, pretože je bielkovinou, ktorá predchádza vzniku vrások a prispieva ku krásnej napnutej pleti. V tomto prípade hovoríme o kolagéne typu I, ktorý je veľmi dôležitý aj pre športovcov a starších ľudí, pretože okrem pokožky sa nachádza v šľachách, zuboch a kostiach. Nemenej dôležitý je aj kolagén typu II., ktorý je prítomný v chrupavkách.

Kolagén sa v našom organizme vyskytuje prirodzene a k jeho tvorbe prispievajú rozličné druhy potravín. Sú nimi napríklad kapusta, špenát, jablká, jahody, černice, ríbezle, fazuľa, sója a ďalšie. V prípade pravidelnej fyzickej aktivity, ktorá pohybové ústrojenstvo namáha, je vhodné siahnuť aj po výživových doplnkoch a zásobovať telo kolagénom cielene. Nie je pritom potrebné užívať ich dlhodobo, ale aspoň preventívne v istej perióde. Ak sa už totiž vyskytne problém, môže byť neskoro. V živote človeka pozorujeme dve hlavné obdobia, kedy je potrebné kolagén cielene dopĺňať. Je to pri aktívnych alebo, naopak, sedavých ľuďoch vo veku 25 rokov a viac. Prudký pokles prirodzenej tvorby kolagénu možno následne pozorovať u ľudí vo veku nad 60 rokov.

Jedným z najdostupnejších výživových doplnkov s obsahom kolagénu je novinka na trhu, MaxiVita® Exclusive Kolagen Forte+, ktorý za rozumnú cenu kúpite v takmer všetkých obchodných reťazcoch (Tesco, Kaufland, DM drogerie markt, 101 drogérie, TETA, Fresh ap.) a nemusíte kvôli nemu nutne chodiť do lekárne. Kapsuly obsahujú kolagén typu I, kolagén typu II, extrakt z rastliny Boswellia serrata a vitamín C. Doplnok je vhodné užívať denne po dobu minimálne dvoch mesiacov.

Poďme sa pozrieť na jednotlivé aktívne látky, ktoré obsahuje

Kolagén typu I a typu II je pre ľudské telo prirodzený. Prvý menovaný je zastúpený vo väčšom pomere, keďže sa nenachádza iba v chrupavkách, ako je tomu v prípade kolagénu typu II. Tento je v MaxiVita® Exclusive Kolagen Forte+ zastúpený v natívnej forme, ktorá je ľudskému organizmu prirodzená, zabezpečuje pevnosť a odolnosť chrupaviek, ktoré zohrávajú v činnosti kĺbov veľmi dôležitú úlohu - tlmia nárazy a otrasy a dodávajú kĺbom pružnosť. Extrakt z rastliny Boswellia serrata pomáha udržiavať kĺby v dobrom stave a, napokon, vitamín C je pre prirodzenú tvorbu kolagénu nepostrádateľný. Rovnako tak je nepostrádateľný pre štruktúru chrupaviek, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev.

O kolagéne, konkrétne o ochrane chrupaviek sa v poslednej dobe hovorí veľa aj v spojení s konzumáciou želé, aspikov, vývarov z kostí ap. Tu je dôležité upozorniť, že ide o varený kolagén, ale najmä, že niektoré aspiky alebo druhy želé môžu byť vyrobené zo syntetickej látky.

V prípade, že patríte do niektorej z rizikových skupín, siahnite po istote a kúpte si vo svojom obľúbenom reťazci MaxiVita® Exclusive Kolagen Forte+, ktorý za dva mesiace citeľne posilní vaše kosti a kĺby. Okrem iného tak podporíte prevenciu pred osteoartrózou alebo artrózou, ktoré bývajú výsledkom nadmerného zaťaženia našich kĺbov. Prípravok, ako aj ďalšie prípravky športovej výživy, si môžete kúpiť aj online na www.nasevitaminy.sk.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 08:42