StoryEditor

Aký je správny tréning pri chudnutí? Pravda o spaľovaní tuku

19.08.2019, 15:38
Problémom je, že nie všetko, čo je označené za "spaľovač tukov" ním aj nevyhnutne musí byť.

V súčasnosti sa zdá, že čím ďalej tým viac cvičebných techník je prehlasovaných za účinných spaľovačov tuku. Na prvý pohľad to vyzerá ako skvelá správa.

Koniec koncov, hoci cvičenie by malo mať za prvotný cieľ zlepšenie a udržanie si zdravia, väčšine ľudí nevadí, keď sa im ako bonus podarí postupne získavať postavu snov.

Problémom však je, že nie všetko, čo je označené za "spaľovač tukov" ním aj nevyhnutne musí byť.

Čo znamená spaľovať tuk?

Aby to celé dávalo zmysel, v prvom rade je potrebné porozumieť tomu, že telo sa spolieha na dva základné zdroje energie - karbohydráty a tuky. V akomkoľvek čase počas dňa telo čerpá z oboch zdrojov, no miera sa mení spolu s úrovňou aktivity. Počas pokoja je totiž 70 až 80% energie získavanej z tukov. Do tejto kategórie sa zaraďuje chôdza, ale aj sedenie pri práci či online stávkovaní. 

Pokiaľ ale zvyšujete úroveň svojej aktivity, prichádza čas, kedy telo siahne po karbohydrátoch, resp. sacharidoch. Aj to je dôvod, prečo sú cviky, na ktoré postačí nižšia úroveň energie, označované ako spaľovače tukov. To však nie je všetko. Podľa odborníkov je kus pravdy v tom, že nižšie intenzity tréningov vykonávané v dlhodobo nemennej časovej dĺžke nútia telo premieňať a metabolizovať tuk. 

Druhá časť rovnice

Pokiaľ sa vám ale spaľovanie tuku bez potu zdá príliš málo pravdepodobné, aj na tom niečo bude. Ak cvičíte nízkou intenzitou, môžete síce spaľovať väčšie percento tukov, ale zároveň aj menej kalórií.

A na tom tiež záleží. Pokiaľ cvičíte s väčšou intenzitou, zabezpečujete si väčšiu spotrebu kyslíka po cvičení, čo tiež pomáha spaľovať tuky. Takže ak ide jeden človek na nenáročnú hodinovú prechádzku a niekto iný na 12-minútový intenzívny beh, obaja môžu spáliť rovnaké množstvo kalórií. No o 24 až 48 hodín neskôr bude osobe po intenzívnom behu spaľovať ešte viac kalórií.

Hoci s cieľom spálenia tuku môžete ísť na pohodový osemhodinový výlet na bicykli, bežne ľudia takýto tréning nevolia. Aj preto je pravdepodobne najlepším tréningom pre priemerného človeka vykonávať kratšie cvičenie vyššej intenzity. 

Čo voliť na zvýšenie intenzity tréningu?

Ak chcete zhodiť, môžete skúsiť tréning zvaný Tabata. Ide o to, že istý cvik budete vykonávať  20 sekúnd v čo najvyššej intenzite a potom 10 sekúnd oddychujete. Opakovať by ste to mali približne 8-krát, čo by nemalo zabrať viac ako štyri minúty.

Skúste to aspoň s troma rôznymi cvikmi - napríklad s drepmi do výskoku, klikmi a brušákmi. Tiež môžete vyskúšať šprint - bežte tak rýchlo ako dokážete 50 metrov, vydýchajte sa a opakujte celkovo päťkrát.  

01 - Modified: 2024-02-13 11:50:28 - Feat.: - Title: Pri každej „zázračnej“ diéte rozmýšľajte 02 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 03 - Modified: 2024-01-11 08:38:51 - Feat.: - Title: Pri odhadovaní svojich kalorických potrieb buďte čestní a presní 04 - Modified: 2023-12-04 11:15:10 - Feat.: - Title: Ako sa vyhnúť nechcenému zvyšovaniu váhy? 05 - Modified: 2023-10-29 12:45:14 - Feat.: - Title: Pri cvičení dochádza k okamžitému uvoľneniu stresu
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:20