Maslo, olivový olej alebo kokosový olej?
Kokosový olej, rovnako ako maslo, hovädzia masť a palmový olej, zvyšuje hladinu zlého cholesterolu. Obsahuje tiež významné množstvo kyselín, ktorá prispieva k zvyšovaniu dobrého cholesterolu. Jedzte menšie množstvo masla alebo kokosového oleja, ak ich máte radi, a viac olivového oleja, u ktorého je pozitívny vplyv na srdce všeobecne známy. Venujte pozornosť množstvu nasýtených tukov vo svojom jedálničku a zvoľte si zdravý životný štýl.
Pokiaľ chcete mať pevné zdravie, jedzte viac rýb
Ryby chránia nielen pred srdcovým ochorením, ale aj vysokým krvným tlakom, rakovinou, artritídou, astmou a mnohými ďalšími chorobami. Omega-3 mastné kyseliny a najmä polynenasýtené mastné kyseliny v rybom oleji blokujú mnoho škodlivých biochemických reakcií, ktoré môžu viesť k zrážaniu krvi (ktoré zvyšuje nebezpečenstvo infarktu a mŕtvice) a k nepravidelnostiam srdcovej činnosti (ku ktorým dochádza pri infarkte). Rybí tuk môže pôsobiť preventívne proti riziku vzniku srdcovo-cievnych ochorení, teda nielen ako podporný prostriedok pri ochoreniach už prebiehajúcich. Ryba na večeru nielen zvýši príjem rybieho tuku, ale zároveň nahradí mäso obsahujúce nasýtené tuky, ktoré by ste zjedli namiesto nej. Nezabúdajte, že ryba nesmie byť vyprážaná alebo grilovaná na masle. Ak nechcete strácať čas prípravou rýb, kupujte si tuniaka, lososa a sardinky v konzerve alebo si v reštaurácii objednávajte ako predjedlo rybu. Pozor však na nadmernú konzumáciu rýb. Ak ste vášniví rybári alebo si dávate suši či tuniaka každý deň na obed, konzumujete ryby s obsahom ortuti niekoľkokrát týždenne. Ortuť sa môže vo vašom tele nahromadiť a byť príčinou zdravotných problémov (otupenosť, brnenie nôh a rúk, únava, bolesť svalov). Najbezpečnejšie ryby sú voľne žijúce aljašský losos, konzervovaný losos, treska tmavá, sumec, krevety a konzervovaný tuniak pruhovaný alebo žltoplutvý.