Vláknina vám môže pomôcť schudnúť
StoryEditor

Vláknina vám môže pomôcť schudnúť, pretože vás zasýti a oddiali pocit hladu

09.02.2024, 18:57

Prispieva k konzumácii menších porcií pri ďalšom jedle. Pri rovnakom kalorickom príjme zasýtia potraviny s vysokým obsahom vlákniny lepšie ako sladené nápoje, lízanky alebo gumové medvedíky. Aj tak je síce nutné obmedzovať svoj kalorický príjem, ale vďaka konzumácii nutrične bohatých potravín sa budete cítiť sýtejšie. Okrem toho priemyselne upravené potraviny vyžadujú na strávenie menej energie, preto sa z nich viac energie ukladá. A týchto pár kalórií navyše denne sa v priebehu času načíta.

Dôležitým faktorom pri chudnutí je dostatok bielkovín v každom jedle

Ľudia, ktorí raňajkujú viac bielkovín, spravidla prijímajú menej kalórií v priebehu dňa. Pravidelnou konzumáciou ovocia, zeleniny, fazule, celozrnných potravín, rýb a nízkotučných mliečnych výrobkov znížite nielen svoju váhu, ale aj riziko rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení a vysokého krvného tlaku. Jedálny lístok, s ktorým chcete chudnúť, by ste si mali zostaviť podľa odporúčania pre zdravú stravu. Nevrhajte sa do nejakej bláznivej diéty, kvôli ktorej zhodené kilogramy rýchlo získate späť, pretože neviete, ako jesť zdravo.

Väčšina ľudí na diéte má strach jesť sýte jedlá, pretože sa boja, že konzumujú príliš veľa kalórií

Keď si ale dajú normálny obed, napríklad sendvič s tuniakom a pohár mlieka, tak priberú, preto radšej zjedia syr cottage s baby karotkou. Problém s podobnými diétami je v tom, že obvykle obsahujú minimum kalórií a ponúkajú len malý výber potravín. Časom začnú byť príliš fádne a vedú k nezvládnuteľnej chuti na kaloricky bohaté potraviny. Diéta je zrazu preč a človek sa vrhne na chutné jedlá, po ktorých túži, rýchlo sa vráti na svoju pôvodnú váhu a ešte naberie ďalšie kilá.

Potrebujete realistický stravovací plán

Často sa pokúšate prežiť s kávou na raňajky, šalátom na obed, jogurtom na desiatu a rybe so zeleninou na večeru. Zakaždým, keď sa rozhodnete držať diétu, tak si odopriete svoje obľúbené potraviny. Nepozerajte sa na svoje obľúbené pokrmy ako na zdroj tukov, ale dodávajte telu dostatok energie v jedlách, ktoré vás zasýtia. Jedlo je predsa jedným z pôžitkov života. Nesnažte sa svoje obľúbené potraviny zo stravy vylúčiť, ale jedzte ich častejšie. Konzumujte primerané porcie každý deň. Pokiaľ tiež bojujete s nadváhou, musíte sa naučiť dostať konzumáciu obľúbených jedál pod kontrolu a nie si ich odopierať. Keď budete jesť primerané množstvo obľúbených potravín tak často, ako chcete, nebudete potrebovať sa im vyhýbať silou svojej vôle. Nie sila vôle, ale správne stravovacie návyky môžu viesť k trvalému udržovaniu správnej váhy bez pocitov deprivácie. Schopnosť jesť zodpovedajúce porcie môžete podporiť tým, že sa na jedlo sústredíte a nie budete jesť bezmyšlienkovite. Týmto spôsobom budete na dosiahnutie pocitu sýtosti potrebovať menšie porcie. Pomalá a sústredená konzumácia jedla zmierňuje tiež potrebu prejedať sa „na poslednú chvíľu“. Ďalšou zručnosťou, ktorá prispieva k chudnutiu, je jesť menej priemyselne upravených potravín a viac potravín v ich prirodzenej podobe: ovocie, zeleninu, nerafinované obilniny a iné potraviny bohaté na vlákninu.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 16:15