StoryEditor

Zbavte sa odpadu

07.08.2017, 08:20
Bez správnej regenerácie poklesne nielen váš športový výkon, ale navyše môže byť ohrozené aj vaše zdravie. Preto si vyskúšajte jednu z najúčinnejších metód na obnovenie rovnováhy síl a očiste tela od rôznych patogénov – lymfodrenáž.

Drvivá väčšina kondičných bežcov delí svoju skromnú porciu voľného času medzi rodinu, priateľov, nadčasy a bežecké terény. Táto zložitá alchýmia má neisté výsledky, väčšinou nie je na 100% spokojný nikto z účastníkov. Deti, manželia či manželky stále očakávajú zacinganie vašich kľúčov za dverami, priatelia vás vytrvalo pozývajú na rôzne akcie, šéf má pocit, že drzo odchádzate pred tým, ako za oknami nastane tma. A vy stále nepokojne podupávate v túžbe odbehnúť svoju plánovanú dávku kilometrov. Mnohí bežci – pri rešpekte k zložitostiam ich života – sa však bohužiaľ dopúšťajú pri riešení svojho rébusu jednej veľkej chyby. Kvôli časovému tlaku zabúdajú na riadnu regeneráciu, bez ktorej neobstojí žiaden slušný tréningový plán, ani telo aktívneho športovca. Či už patríte do skupiny neopotrebovaných juniorov, alebo nie, existujú isté zákonitosti, ktoré platia absolútne u všetkých pravidelne športujúcich ľudí.

Napríklad všetci sa po čase unavíme. Únava je však v podstate signálom organizmu, ktorý nás týmto spôsobom chráni pred vyčerpaním, preťažením a v konečnom dôsledku aj pred vážnejším zdravotným poškodením. Nástup únavy závisí nielen na trénovanosti a charaktere vášho športu, ale tiež na vašom zdravotnom stave, kondícii a tiež na prostredí, v ktorom športujete (poveternostné a teplotné podmienky, náročnosť terénu a podobne). Aj z týchto dôvodov má dôsledná a pravidelná regenerácia v tréningových plánoch svoje nezastupiteľné miesto, cielené a premyslene zaraďované regeneračné procedúry môžu tiež zlepšiť naše športové výkony. V prípade, ak nebudete regenerovať, môžete si koledovať o problémy.

Rizikom športu a možnostiam, ako im predchádzať, je venovaná zaujímavá kniha „Prevencia úrazov pre športovcov“. Kolektív ich autorov viedol MUDr. Jaroslav Pilný, ortopéd a špecialista na športovú traumatológiu, ktorý spolupracuje aj s českou reprezentáciou v orientačnom behu. Jeden zo záverov autorov knihy znie: „Je preukázané, že väčšie množstvo úrazov vzniká pri precenení schopností športovca, keď telo stráca koordinačné schopnosti. Vplyvom tohto faktoru dochádza k úrazom na konci dlhých športových akcií, viacdenných akcií, pri ktorých nebýva dostatočná regenerácia medzi jednotlivými dňami.

Organizmus, ktorý nie je zdravotne v poriadku, tiež častejšie podlieha úrazom.“ Únava – Sizyfov balvan Bájny Sizyfos valil svoj kameň s vypätím všetkých síl do kopca, aby bola jeho námaha nakoniec „odmenená“ spätným pádom balvanu, ktorý ho mohol rozdrviť. Podobné to je aj s rizikami športovej prípravy: ak budete dlhodobo zanedbávať regeneráciu, stane sa kumulujúca sa únava tým sizyfovským balvanom, ktorý bude tréning od tréningu ťažší. Toxíny vzniknuté pri látkovej výmene – voľné radikály, močovina a pod. – budú naberať na objeme. Vnútorná metabolická rovnováha v tele sa narúša, zjavné sú aj zmeny regulačných a koordinačných funkcií organizmu. Rýchlosť regeneračných schopností je záležitosť absolútne individuálna, odvíjajúca sa od množstva faktorov. Medzi tie hlavné patrí celková kondícia – telesná schránka trénovaného športovca sa určite zotavuje rýchlejšie. Ale efektívny bežecký tréning by nemal zahŕňať iba beh, ale aj doplnkové kompenzačné športy, strečing a tiež najrôznejšie regeneračné procedúry. Nemali by ste zabúdať ani na dostatočný spánkový režim a mali by ste dbať o vyváženú stravu bohatú na antioxidanty.

Troška iná masáž Medzi najznámejšie regeneračné procedúry patrí saunovanie, masáže a elektro-procedúry, v poslednej dobe tiež kryoterapia, floating a iné moderné metódy regenerácie a relaxácie. Vysoko účinnou regeneračnou metódou je lymfatická masáž – lymfodrenáž, ktorá patrí medzi prepracované preventívne i liečebné postupy stimulujúce činnosť lymfatického systému. Lymfodrenáž má s klasickou športovou masážou iba málo spoločného. Skladá sa totiž z veľmi jemných hmatov a dotykov. Lymfodrenážne „masážne“ ťahy napomáhajú odvádzať z tkanivového priestoru odpadové produkty látkovej premeny – voľné radikály, cudzorodé látky, patogénne organizmy, napr. baktérie a vírusy, a tiež veľké bielkovinné komplexy neschopné prejsť žilovou stenou. V tomto ohľade nie je možné zanedbať skutočnosť, že množstvo voľných radikálov v organizme sa značne zvyšuje v dôsledku nadmernej fyzickej záťaže. Aktívny bežec absorbuje pri zvýšenej fyzickej námahe voľné radikály z vonkajšieho prostredia v ďaleko väčšej miere ako okoloidúci úradník. K uvedenému neblahému javu nemalou mierou prispieva aj zvýšená teplota svalov. Metabolizmus bežiaceho borca pracuje na plné obrátky, odpad metabolických procesov v tele má potom zákonite väčší objem, ako za bežnej „prevádzky“.

Vylúčenie tohto prebytku splodín však môže urýchliť práve lymfodrenáž. Ako pracuje „lymfomasér“ Lymfodrenáž nebolí a jej účelom rozhodne nie je vyvolať prekrvenie danej oblasti. Kvalifikovaný masér pôsobí na kožu prostredníctvom jemných kruhovitých a špirálovitých hmatov s pomalou frekvenciou. Celá technika hmatov smeruje tok miazgy k uzlinám, z lymfatického do cievneho systému. Oproti klasickým masážam sa masér venuje najskôr centrálnym oblastiam a až potom periférnym, napríklad lymfodrenáž nohy začína stimuláciou hlavného hrudného miazgovodu, postupuje k trieslovým uzlinám a prstom na nohách. Lymfatickú masáž si môžete dopriať celkovú alebo zameranú na určitú časť tela. Zvýraznený text k obr. na str. 29: Pri opakovanom zaťažovaní organizmu bez možnosti regenerácie dochádza ku kumulatívnemu efektu, únava sa stupňuje a energetické zásoby sa zmenšujú. Lymfodrenáž si obľúbili hlavne ženy, pretože tento typ masáže je schopný potlačovať prejavy celulitídy, zlepšovať celkový stav pokožky a pomáhať redukovať hmotnosť. Ale to samozrejme nie je všetko, pretože okrem toho „vie“: • mierniť syndróm ťažkých nôh pri nadmernej námahe a eliminovať opuchy končatín, • podporovať detoxikačné procesy v organizme a posilňovať obranyschopnosť, • pomáhať pri regenerácii organizmu po úrazoch a operáciách, • zlepšovať látkovú výmenu v kĺboch, svaloch, väzivách a podobne, • potlačovať migrény a nespavosť. Vhodné je podporiť činnosť lymfatického systému enzýmovými preparátmi (Wobenzym, Prevenzym). Podporujú tekutosť lymfy a prekrvenie krvných vlásočníc a prispievajú k detoxikácii tkanív. Cieľom špeciálnej masáže nie je prekrvenie svalov. Jemné špirálové hmaty smerujú tok miazgy k uzlinám a začínajú v centrálnych oblastiach tela. Buďte obozretní Pri výbere maséra buďte nanajvýš obozretní, neodborne vedená drenáž napácha viac škody ako úžitku! Zvlášť pri použití lymfodrenážnych prístrojov. V prípade, že vás po masáži začne bolieť v trieslach alebo sa vám masér bude snažiť nahovoriť, že pol hodiny na masážnom stole vášmu telu stačí, môžete si byť istí, že ste narazili na skutočného „odborníka“. Dĺžka komplexnej lymfatickej masáže síce býva individuálna, ale v žiadnom prípade ju nie je možné vykonať v čase kratšom ako dve hodiny. Text k dolnému obr. na str. 30 v čiernom rámiku: Miestne uzliny pohlcujú cudzorodé látky a obohacujú miazgu a lymfocyty. Lymfodrenáž výrazne stimuluje prácu tohto systému. Kedy na lymfodrenáž rozhodne nesmiete- absolútnou kontraindikáciou lymfodrenáže sú nasledujúce stavy: • akútne infekčné ochorenie, hlavne spojené s horúčkou • akútne cievne choroby • onkologické ochorenia • bolesť brucha nejasného pôvodu • patologická gravidita Predchádzajúcu konzultáciu s lekárom vyžadujú: • neliečená hypertenzia, výrazná hypotenzia a srdcová nedostatočnosť • bronchiálna astma • poruchy funkcie štítnej žľazy • opuchy spôsobené ochorením srdca, ľadvín a pečene.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/tipy-odbornikov, menuAlias = tipy-odbornikov, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 01:18