StoryEditor

Behanie je ťažké. Existujú však spôsoby ako sa zamilovať do nekomfortnej zóny

25.02.2022, 12:40
Ak viete, že behanie vás dnes bude bolieť, použite niektorú v nasledujúcich stratégii. Naučia vás prijať výzvu a na konci byť ešte silnejší. Niekedy si totiž vedome vyberáme utrpenie, ťažkosti, dokonca aj bolesť, inými slovami vedomý diskomfort. Nemôžeme sa čudovať, ak sa na nám niekedy nebežci pozerajú ako na bláznov.

Tak prečo to vlastne robíme? Moja odpoveď je jednoduchá: bežecký tréning zo mňa robí psychicky odolnejšieho človeka. Na konci naozaj ťažkého tréningu vždy nájdem hranicu ako veľa som schopný ešte zniesť. To mi zároveň dodáva sebadôveru pred ďalším tréningom, na ktorom sa chystám moje hranice o niečo posunúť. Na ďalšom opäť o trošku, na ďalšom opäť.....

Nie je to tým, že by utrpenie bolo niečo fantastické. Ale v reálnom svete sa utrpeniu nevyhnete. Životná realita vám vždy navalí na ramená množstvo problémov, ktoré bude potrebné prekonať. A buď ich prekonáte alebo nie, život sa v žiadnom prípade nezastaví. Avšak beh vás naučí nemať v utrpenia alebo diskomfortu strach. Naučí vás práve využívať bolesť a diskomfort ako nástroj a motiváciu na dosiahnutie úspechu, nech si už pod slovkom „úspech“ predstavujete čokoľvek.

Máte problém? Obmedzuje vás bolesť a ťažkosti? Je podstatne ľahšie utiahnuť sa naspäť do komfortnej zóny a sledovať bežcov v teplej izbe spoza okna. Ale ak to spravíte, nikdy sa nedozviete ako hrubá je tá stena, ktorú ste odmietli prekonať.

Snažím sa zostávať v neustálom spojení s vecami, ktoré nie sú jednoduché. Život je plný krásnych potešení, no tieto si vieme naplno užiť hlavne vtedy, keď im predchádza tvrdá práca. Ak chcete byť lepší vo vašom zamestnaní, ak chcete lepšie bojovať o dôležité vzťahy, ak chcete viac zabojovať o uznanie a akceptáciu od svojho okolia, tak si na tieto veci spomeňte zrovna vtedy, keď máte pred sebou ťažký vytrvalostný, rýchlostný alebo silový tréning a nechce sa vám  vstať z postele. Všetko má totiž jedného spoločného menovateľa a ním je pevná vôľa. Takže ak budete najbližšie stáť pred dilemou, či podstúpiť tréningové utrpenie, možno vám pomôže nasledujúcich niekoľko rád.

  1. Emócia je veľká zbraň

Emócia vám povie veľa o vás samých. Využite emócie na to, aby vás motivovali. Buďte nahnevaní, ak máte dôvod byť nahnevaní. Využite čas behu na rozmýšľanie nad ťažkými rozhodnutiami, ktoré na vás čakajú v práci. Umožnite pohybovej eufórii, ktorú pociťujete pri behu, aby vám dala novú inšpiráciu rozmýšľať nad vecami, ktoré vás trápia v pracovnom i osobnom živote. Naučte sa cítiť bolesť. Nesnažte sa presmerovať svoju myseľ na niekoho iného alebo na iný cieľ. Namiesto toho akceptujte presne to ako sa v danej chvíli cítite. Zmierte sa s tým a nesnažte sa tomu vyhýbať.

  1. Zmier sa s tým, že to nebude ľahké

Zlepšovanie sa v čomkoľvek je náročné. Ťažká námaha je vyčerpávajúca. Namiesto vyhýbania sa tvrdej drine a disciplíne si ju začni užívať. Začni ju vyhľadávať, možno po nej aj v skutočnosti túžiš. Také vnútorné nastavenie ti umožní akceptovať a oceniť fakt, že výzva môže byť niekedy extrémne náročná a môže ta zvádzať k pokušeniu prestať. Ty však neprestávaj. Nehľadaj skratky, jednoduchšie riešenia len preto, aby si cestu k cieľu uľahčil. Akonáhle sa zmieriť s tým, že žiadne skratky neexistujú, obrníš sa trpezlivosťou. Začneš chápať konzistenciu celého procesu. Pochopíš, že neexistujú žiadne rýchle, okamžité a bezbolestné riešenia. Napokon, ak by to naozaj bolo také ľahké, vedel by si si nakoniec skutočne vychutnať pocit z dosiahnutého úspechu?

  1. Trénuj s ľuďmi, ktorí sú pre Teba motiváciou

V minulosti boli presne v tom bode, v akom si Ty teraz. Dokázali sa však posunúť. Budú v Tebe prebúdzať a umocňovať pocit zodpovednosti. Vďaka nim objavíš v hlbinách svojho vnútra doteraz nepoznané kapacity.

  1. Každý deň pridajte kvapku do pohára

Kľúčom k akémukoľvek úspechu je trpezlivosť, vytrvalosť a konzistentnosť. Nie je to o jednom tréningu, o jednom dni. Výsledok sa môže dostaviť až po týždňoch, mesiacov, či rokoch. Zlepšenia prichádzajú postupne, po malých krôčikoch. To znamená, že jeden zlý tréningový deň, plný bolesti a odriekania, prípadne horší jednorazový tréningový výkon Ťa nemôžu odradiť. Na zlepšenie si treba počkať. Treba byť trpezlivý, konzistentný a vytrvalý a ono sa určite skôr či neskôr dostaví.

  1. Prestaňte o tom neustále kecať

Rozhodujúce nie sú slová, ale činy. Kvetnaté slová sú častokrát len krásnou oponou, za ktorou sa však nič neskrýva. Ľudia, ktorí majú v úmysle naozaj aj niečo robiť, spravidla nesedia doma a neklábosia krásne reči, ale konajú nemiesto rozprávania. Takí ľudia Ti ukážu cestu.

  1. Nehľadajte odmeny

Odmena za tvrdú prácu a prekonanie samého seba môže byť len jedna jediná- stanete sa lepším bežcom a človekom. Nič viac, nič menej, Také to je jednoduché. Pochvala, potľapkanie po pleci, dokonca ani finišerské tričko či medaila, by nikdy nemali byť tou primárnou hnacou silou. Bude totiž potom už len otázkou času, kedy vás takéto odmeny prestanú motivovať. Existuje len jedna jediná odmena, ktorá vás nikdy neomrzí. Ňou je pocit vnútorného uspokojenia, že ste odviedli skvelú prácu a stali ste sa lepším.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 08:51