Buďte vedúcou osobnosťou
StoryEditor

Buďte vedúcou osobnosťou

11.11.2022, 09:45

Takýto človek má cit na vzťahy medzi ľuďmi, pritom je tu prítomný vzájomný rešpekt pre pocity a nápady druhých. Komunikuje efektívne, vie dobre počúvať a stará sa o štruktúru svojho tímu tak, aby každý v skupine vedel, čo sa od neho očakáva – aby bolo možné dosiahnuť spoločný cieľ. Riadi aktivity skupiny, komunikuje, plánuje a experimentuje s novými nápadmi.

Schopnosť vedenia je veľmi komplexnou záležitosťou

Je to kombinácia rôznych kvalít, ktoré sa uplatňujú v ôznych situáciách. Prvým krokom k dosiahnutiu efektívneho vedenia je dosiahnutie nezávislosti. Ľudia, ktorí sú nezávislí, si volia vlastný cieľ. Neprispôsobujú sa automaticky iným, zostávajú sami sebou a podľa toho tiež konajú. Sú iniciatívni, venujú sa vlastným cieľom a prioritám. Nezávislí ľudia sa starajú o svoje veci. Svoj život si určujú sami, niekedy nezávisle od genetických dispozícií, výchovy a sociálnych faktorov. Docielenie nezávislosti je niečo ako „víťazstvo nad sebou“. Na to, aby sme sa stali nezávislými športovcami s kvalitami vedúceho, sú nevyhnutné tri kroky:

1. Byť proaktívny

Znamená to viac ako byť iba iniciatívny. Proaktívni ľudia sú iniciatívni vo veciach alebo udalostiach, ktoré môžu ovplyvniť. Mnoho ľudí len vyčkáva alebo presúva zodpovednosť na iných či na vonkajšie okolnosti. Proaktivita má veľa čo do činenia s „okruhom vplyvu“ danej osoby. Ak niečo leží v okruhu nášho vplyvu, potom vyvinieme akciu. Ak niečo leží mimo nášho okruhu vplyvu, potom to nemôžeme ovplyvniť. Naša proaktivita veľmi závisí od toho, či rozoznáme vlastný vplyv a zodpovednosť. My ovplyvňujeme chod svojho života a to, či si uvedomíme, že sme jeho architektom a vezmeme jeho riadenie do vlastných rúk. Máte kontrolu nad termínmi svojich tréningov a svojich stretnutí? Čo urobíte, keď ucítite bolesť pri tréningu? Riešite to, alebo nie? Sústredíte sa na veci, ktoré môžete ovplyvniť? Či vyhráme alebo naopak prehráme často závisí od vonkajších faktorov, medzi iným na našich súperoch. Ale sami sme zodpovední za prípravu, správanie a snahu. Vedenie v športe preto znamená, že tieto veci plníme. U trénera proaktivita znamená, že je vždy pripravený na svoje lekcie, aktívne sa snaží získať ďalších členov do klubu a zároveň udržať súčasných zverencov. Okrem toho je iniciatívny na schôdzach vedenia a komisií a priebežne sa snaží sám seba rozvíjať a školiť.

2. Myslieť na to, ako chceme skončiť

Začínať s predstavou konca znamená, že pri rozhodovaní v prítomnom okamihu myslíme na konečný cieľ, ktorý chceme dosiahnuť. Tomu podrobujeme to, čo budeme v súčasnosti robiť. Čo je pre nás dôležité? Čo chceme dosiahnuť? Efektívni ľudia a tímy pracujú „odzadu smerom dopredu“, teda majú princípy a vízie, čo chcú dosiahnuť. Tak určujú vlastnú budúcnosť. „Čo si prajem, aby ľudia o mne hovorili po skončení športovej kariéry?“ Odpoveď na túto otázku nám objasní princípy, ktoré sú dôležité a postarajú sa o to, že sa tak budeme správať. Máte pri ťažkom tréningu svoj cieľ pred očami, alebo sa sústredíte na to, že je to ťažké a nemáte na ďalšie pokračovanie chuť? Máte pred očami svoj cieľ, tak aby ste boli budúcu sezónu rýchlejší a viac vydržali? Stará sa tréner o správne dávkovanie tréningov? Zaujímate sa vy dostatočne o technické súčasti športu, správne stravovacie návyky a o dostatočný odpočinok po tréningu? Pre trénera predstavuje tento krok plánovanie dlhodobé a krátkodobé. Vie, kam športovec celkovo smeruje a vie, ako to jednotlivo poskladať. To robí pre svojho zverenca, klub aj sám pre seba. Vie, na čo sa so svojimi zverencami musí sústrediť, aby spoločne dosiahli stanovený cieľ. Vie tiež, kde chce byť o päť rokov a čo na to potrebuje. Chcete sa vo svojom odbore ďalej vyvíjať? Chcete si zvýšiť svoje vzdelanie alebo sa chcete špecializovať na trénovanie malých detí? Chcete byť profesionálnym koučom? Či už si zvolíme čokoľvek, jedná sa o cieľ, ktorý vidíme na horizonte.

3. Vedieť, že dôležité veci majú prednosť

Určite si priority. Digitalizáciou sa svet zdá byť stále uponáhľanejšie. Všetko musí byť hneď. A niektoré veci sa za celých dvadsaťštyri hodín nezastavia. Je však veľmi dôležité zvoliť si priority a byť efektívny. Nenechajte dôležité veci trpieť kvôli iným urgentným, zato menej nevyhnutným. Efektívni ľudia sa nenechajú ovplyvniť zmätkom dňa, sami si plánujú život. Táto vlastnosť súvisí s integritou, disciplínou aj s tým, že dodržiavame to, čo sme sľúbili a na čom sme sa dohodli. Tomu sa tiež hovorí schopnosť time manažmentu.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 01:48