Správna obuv a oblečenie
StoryEditor

Správna obuv a oblečenie má veľký vplyv na pocit z behu

11.01.2023, 12:35

Bežecká obuv je základom a netreba na nej veľmi šetriť. Každý bežec došľapuje ináč. Jeden prenáša váhu na vonkajšiu stranu chodidla, iný zase na vnútornú. Každý sa však je prispôsobiť svojim individuálnym ortopedickým zvláštnostiam. Keď sa v bežeckej obuvi cítite subjektívne dobre a pri behu vám nespôsobuje dlhodobé ťažkosti, tak ste si vybrali správne. Je dobré mať v skrini viac párov topánok na behanie.

Bežci, ktorí trénujú aktívne, majú často na každý deň iný pár obuvi

V ideálnom prípade by mali byť od rôznych výrobcov, alebo aspoň rôzne modely od toho istého výrobcu. Je to preto, lebo v obľúbenej topánke sa svaly namáhajú vždy rovnako, čo môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť preťaženie. Ďalšia výhoda viacerých párov bežeckej obuvi je v tom, že si môžete na rôzny typ behu vybrať iné obutie. Na rýchly beh sa najviac hodia ľahké topánky. Dobre odpružená obuv sa najviac hodí na beh po tvrdom podklade a na dlhé a pomalé vytrvalostné trasy. Je dôležite premýšľať nad kúpou bežeckej obuvi. V ideálnom prípade by vám pri výbere mali poradiť odborníci a dobré je vyskúšať si ich na bežeckom páse. Či naozaj potrebujete nové „bežky“ zistíte kontrolou podrážky tých starých. Ak je zodratá a v tlmiacom materiály sú trhlinky, treba ich vymeniť.

Výhody funkčného oblečenia

Veľa ľudí behá v bavlnených veciach. Je to ich voľba, ale funkčné oblečenie zabezpečí oveľa lepšiu klímu a je dostupné prakticky všade a pre každého. Ihneď odvedie z pokožky vlhkosť, ktorá sa okamžite odparí. Vyhneme sa tak mokrému tričku a nohaviciam na spotenom tele. To oceníte najmä vtedy, keď zastavíte, aby ste urobili niekoľko cvikov na posilnenie svalov. V zime, počas vlhkého a chladného počasia, je odporúčané obliecť si viacero vrstiev. Spodná vrstva sa stará o odvádzanie potu, izolačná vrstva v strede hreje a tá horná by mala odpudzovať vodu. Netreba zabúdať na ochranu hlavy, krku a rúk. Na začiatku behu by vám malo byť trochu zima, behom sa telo zahreje.

Slnečné okuliare a bežecké hodinky

Okuliare by sa nemali kĺzať z nosa a rosiť sa. Malé otvory pri hornom okraji okuliarov zabezpečia optimálnu cirkuláciu vzduchu a vďaka gumeným výčnelkom na straničkách si ich nebudete musieť stále naprávať. Hodiniek existuje veľké množstvo. Dokonca sú aj také, ktoré dokážu vyhodnotiť a vypočítať viac vecí, ako ktorýkoľvek špičkový počítač. Merať sa dajú nielen základné funkcie (vzdialenosť, čas, rýchlosť, tep), ale aj kroková frekvencia, čas kontaktu so zemou alebo vertikálny pohyb bežca. Tieto technické vymoženosti majú ale aj svoju nevýhodu. Niektorí bežci sa až priveľmi zameriavajú na svoje hodinky. Stále im tam niečo signalizuje, meria a vyhodnocuje. Dôležité je počúvať v prvom rade svoje telo a až potom hodinky. Nápomocné sú aj bežecké merače, ktorá dvomi zabudovanými elektródami snímajú údery srdca a údaj o frekvencii vyšlú do hodiniek. Najnovšia je optická metóda merania tepu. Pri tomto spôsobe merania netreba nosiť náprsný pás, lebo tep sa meria na zápästí.

Bez smartfónu ani krok

To si myslia mnohí ľudia pred prvým vybehnutím. Ak ste si stiahli vhodnú aplikáciu, tak vám to môže pomôcť. Malú taštičku uchyťte na rameno, vložte tam smartfón a každý tréning budete mať zaznamenaný. Či budete behať s aplikáciou, ktorá vám bude merať všetky možné údaje, alebo budete počúvať len hudbu, je len na vás.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 02:00