Keď máte nad 40
StoryEditor

Keď máte nad 40, tak vaša výkonnosť nie je stabilná

15.08.2024, 12:14

Áno, je to veľmi individuálne. Záleží veľa na životných prioritách toho-ktorého človeka, a tiež na podpore jeho okolia. Starší bežci po absolvovaní prvého maratónu často naraz „ožili”, pretože ich rodina sa na nich začala pozerať úplne inými očami. Už to neboli starnúci otcovia či mamy, ale ľudia, ktorí sú schopní dosiahnuť niečo úžasné, čo stojí za to nasledovať.

Nie je to väčšinou hneď

Ale behom pár rokov ich deti zistia, že na tom behaní skutočne niečo je, že to, že ich rodičia začali behať, nebol únik od rodiny, od denných starostí, od zamestnania, od nich, ale naopak, že vďaka tomu, že začali behať, sú teraz schopní opäť stíhať všetko tak, ako napríklad v 35 rokoch. To samozrejme „mladým” imponuje a rozhodnú sa nečakať, kým im dôjde miazga, a začnú s behaním skôr. Beh navracia človeku mladosť, rozprúdi v jeho tele miazgu a to v ktoromkoľvek veku. Ono je to tak doslova, keď si uvedomíme, že naše chodidlo funguje ako lymfatická pumpa. To znamená, že pri tom, ako došľapujeme, túto pumpu uvádzame do činnosti, uvádzame do činnosti náš lymfatický systém, tým posilňujeme imunitný systém, tým sa nám rozprúdi v tele životodarná energia a to je celé tajomstvo toho, že beh, ale aj chôdza človeku navracia mladosť. A je úplne jedno, či beháte celý život alebo s tým začnete až vo veteránskom veku. Len v tom veteránskom veku je to zrazu viac vidieť a hlavne ten „postihnutý“ to oveľa viac vníma. Čo ho samozrejme nakopne smerom nahor k lepším výkonom, lebo má pocit, že môže lietať,. Ak to robí rozumne, môže z toho ťažiť a byť aktívny až do konca svojich dní, pokiaľ prepadne pocitu, že zrazu môže všetko, môže ho to zlomiť. To je riziko toho, keď sa veterán zblázni a nepozná správnu mieru, ale to riziko môže postihnúť nás všetkých, bez ohľadu na vek.

Tréning v závislosti na veku

Vekové rozpätie účastníkov bežeckých pretekov je v istom zmysle absolútne. Dolná hranica je väčšinou 18 rokov a tá horná je v nekonečne. Je jasné, že niečo iné bude mať pozitívny efekt u mladších bežcov a niečo iné potom u tých skôr narodených. Pokiaľ by som to mal bližšie špecifikovať, tak u mladých (vek cca do 35 rokov) je potrebné zaradiť všetky prvky tréningu na podporu vytrvalosti, tempa, rýchlosti, sily, ohybnosti, vrátane regenerácie. U kategórie starších (35 – 50 rokov) tieto prvky tiež fungujú, ale najmä rýchlosť už je na ústupe, takže sa treba viac sústrediť na vytrvalosť, silu a ohybnosť, ak si chceme výkonnosť udržať, či sa zlepšovať. Po päťdesiatke už by som bol osobne opatrnejší, pokiaľ ide o zaraďovanie vyslovene rýchlostných tréningov. Nie, že by ich človek starší ako 50 rokov nezvládol fyzicky, ale jeho srdiečko a vlastne celý kardiovaskulárny systém to už nemusí vždy dobre zvládať. U bežcov a bežkýň nad 50 rokov je to hlavne o tom sa vôbec hýbať, meniť tréningové formy – meniť pohybové aktivity (beh, bicykel, plávanie, inline, cvičenie) a dbať na naťahovanie a crosstraining, skrátka sa viac behaním a športovaním baviť, nebyť toľko zameraný na výsledok. Je prekvapujúce, že táto pestrosť prináša najlepšie výsledky a je zárukou toho, že aj v tomto veku sa môžete zlepšovať.

01 - Modified: 2024-09-04 04:30:49 - Feat.: - Title: Juniorské MS v Lime: Rebecca Slezáková siedma vo finále 400 m prekážok 02 - Modified: 2024-09-04 04:26:35 - Feat.: - Title: Výborný výkon vytrvalca Petra Fraňa vo Francúzsku 03 - Modified: 2024-08-28 07:10:03 - Feat.: - Title: Príčinou kŕčov môžu byť zlyhania nervovo-svalovej koordinácie 04 - Modified: 2024-08-28 07:03:42 - Feat.: - Title: Keď netrénujete dlhšie ako pol roka, ste prakticky na nule 05 - Modified: 2024-08-23 10:19:29 - Feat.: - Title: Ako jesť, keď je človek chorý?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
05. september 2024 02:09