Univerzálna rada na výber bežeckých topánok neexistuje
StoryEditor

Univerzálna rada na výber bežeckých topánok neexistuje

12.04.2023, 11:08

Nikto vám nedá presnú radu, ktorá by vám poskytla informáciu o tom, aká bežecká topánka je na behanie najlepšia. Vždy budete musieť tú svoju nájsť, respektíve ju budú musieť nájsť vaše nohy. Vždy to bude musieť byť vaša vlastná skúsenosť, jednoducho ísť do obchodu a skúšať. Bežecké topánky si bežte vybrať popoludní či večer, až budú vaše nohy unavené. V tú chvíľu sú najvyberavejšie a poskytnú vám tie najlepšie informácie o topánkach.

Než pobežíte do predajne, mali by ste vedieť, k čomu vám tá topánka vlastne bude

Či budete behať po ceste, v ťažšom teréne, ale aj koľko kilometrov týždenne zhruba nabeháte. V obchode povedzte len veľkosť bežeckej obuvi (vždy musí byť o číslo väčšie ako je veľkosť vašej bežnej obuvi, ale môže byť aj väčšie), nechajte si priniesť viac druhov. Zatvorte oči a skúšajte. V každej topánke sa po predajni poprechádzajte, prebehnite. Nezabudnite, že vysoká cena sa nerovná vysokej kvalite.

Bežecká obuv vás má hlavne ochrániť pred mechanickým poškodením, ostatné zariadi správny bežecký štýl

Nehovorím, že tlmenie, dynamika odrazu, stabilizácia kroku, vedenie nohy nie sú dôležité vlastnosti, ale najdôležitejšou vlastnosťou bežeckej obuvi je, ako si s ňou sadne vaša noha. Z toho dôvodu, čo sa týka technických vlastností, je u bežeckej topánky najdôležitejšia jej flexibilita. Z toho dôvodu neodporúčam minimalistickú obuv, ktorá nemá v prednej časti podrážky ani náznak zaoblenia. Táto topánka vás bude nútiť buď bežať po špičkách, čo je úplne zle a odskáču si to vaše holene, kolená, chrbát, alebo na celú plochu chodidla, čo negatívne pocíti vaša achilovka. Bežecké topánky nám však dokážu veľmi účinne beh spríjemniť, dokážeme v nich behať rýchlejšie, nohy v nich sa tak rýchlo neunaví, ale toto všetko len vtedy, keď budete zvládať aspoň základné techniku ​​behu, nebudete zaryto skákať ako väčšina a budete mať základnú výkonnosť. Topánky síce nechávame vyberať svoje nohy, ale máme v pamäti aj to, že tie najdrahšie, najšpičkovejšou modely, sú testované a vyrábané pre elitných bežcov, ktorí prednosti tej ktorej bežeckej topánky dokážu využiť pre svoj beh. Ostatní bežci a bežkyne by mali siahnuť skôr po stredných modeloch, ktoré sú určené hobby bežcom.

Umenie zaviazať si dobre zaviazať topánku

Často sa však stáva, že si kúpite bežeckú obuv a zistíte, že aj keď sa v nich vaše nohy cítili v predajni skvele, niečo sa tak úplne nepodarilo. Topánka môže byť v špičke užšia, či naopak širšia, po behu v nich vám sčernajú nechty, máte necitlivé chodidlá, brnia vám prsty. Máte rôzne otlaky alebo odreté päty. Riešenie nemusí byť vôbec náročné a drahé, možno bude stačiť skúsiť inak si topánky zaviazať. Správna veľkosť topánky je veľmi dôležitá, pretože v opačnom prípade si môžete urobiť aj pľuzgiere a odreniny, v krajnom prípade môže dôjsť aj k poškodeniu členku. Riešenie je jednoduché a stačí použiť posledné dve dierky, o ktorých väčšina ľudí nevie, k čomu sú dobré. Topánky si zašnurujte tak, ako ste bežne zvyknutí, až dorazíte k tým dvom dierkam na konci, ktoré sú veľmi blízko seba. Šnúrku potom zasuňte zospodu do poslednej dierky a potom na rovnakej strane zvrchu do dierky pred ňou. To isté urobte s druhým koncom šnúrky.  Ak sa vám robia pľuzgiere, stačí niekedy, keď vynecháte prvé dve dierky odspodu a šnurovať začnete úplne normálne až od tých druhých.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/vybava, menuAlias = vybava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 10:17