StoryEditor

Čo je vnútri, nech tam zostane

Hnačka pred štartom, nevoľnosť a vracanie pri záťaži alebo po dobehnutí - to všetko je nielen nepríjemné, ale môže vás aj dosť spomaliť, alebo dokonca donútiť preteky vzdať. Dá sa s tým niečo robiť?

Raz za čas postihne pri pretekoch nejaký tráviaci problém skoro každého bežca. Platí, že čím dlhšie trasy behá, tým je pravdepodobnosť zvracania a nevoľnosti vyššia. Ultramaratónci dokonca so zveličením hovoria, že jednou z najdôležitejších bežeckých znalostí je naučiť sa zvracať bez spomalenia. Tráviace ťažkosti nás však môžu trápiť nielen pri pretekoch, ale aj pred nimi a po nich. A pátranie po ich príčinách a možnostiach nápravy môže pripomínať poriadne zamotanú detektívku. 

Pred pretekmi: Môžu za to nervy 

Asi každý, kto má za sebou nejaké preteky, zažil na vlastnej koži predsúťažnú úzkosť, jav ľudovo nazývaný predštartová horúčka. Čím sú pre nás blížiace sa preteky dôležitejšie, tým sú nervy napätejšie. Nervozita a úzkosť, ktoré sú pre tento okamih typické, pritom môžu spôsobovať viacero fyzických príznakov. Medzi najčastejšie patria práve tie, ktoré sa týkajú tráviacej sústavy.

Rozdiely medzi bežcami spočívajú hlavne v tom, ktorý koniec zažívacieho traktu musia k záchodovej mise priložiť (hnačka je častejší variant).

 Dôvod týchto ťažkostí je jednoduchý. Psychický tlak pred pretekmi spôsobuje zvýšené vylučovanie stresového hormónu adrenalínu. Ten má totiž okrem iného zaistiť, aby krv dostatočne zásobila orgány, ktoré môže vystresovaný človek potrebovať pre prípadný útok alebo útek – teda svaly, srdce a mozog. Lenže v tomto okamihu začne krv chýbať v okolí tráviacej sústavy, čo vedie k zhoršenému spracovaniu potravy a následným ťažkostiam.

 Čo s tým

Je pravda, že trocha hnačky ešte nikoho nezabilo – napokon, keď sa dostatočne vyprázdnite pred štartom, znížite riziko, že budete musieť vyhľadať kadibúdku či kríky počas pretekov. Len si treba dať pozor na príliš veľkú stratu tekutín. Zvracanie je oveľa nepríjemnejšie.

 Oba prejavy je možné prinajmenšom zmierniť.

  • Naučte sa techniky pre zníženie úzkosti – môžu to byť dychové cvičenia, nacvičené rituály, počúvanie upokojujúcej hudby, aromaterapia, masáž...
  • Tri dni pred pretekmi obmedzte konzumáciu jedla s vyšším obsahom vlákniny a tuku.
  • V deň pretekov konzumujte len ľahko stráviteľné jedlá, v posledných hodinách dajte prednosť skôr tekutej strave.
  • Tekutiny si dávajte častejšie, ale v menších dávkach.
  • Vyhýbajte sa protizápalovým liekom.

01 - Modified: 2024-01-03 11:31:19 - Feat.: - Title: Tým, že pobežíte každé preteky naplno, sa nezlepšíte 02 - Modified: 2023-11-07 09:45:07 - Feat.: - Title: Ako najlepšie zaobchádzať s očakávaním? 03 - Modified: 2023-08-22 08:48:01 - Feat.: - Title: Bežecký tréning v týždni medzi dvomi pretekmi 04 - Modified: 2023-06-27 10:57:45 - Feat.: - Title: Tretie preteky Behaj lesmi rozbehali Bachledovu dolinu a odolali aj nepriazni počasia 05 - Modified: 2023-06-02 11:46:55 - Feat.: - Title: O tom, či vyhráte, rozhoduje hlavne stav vašej mysle
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. apríl 2024 22:39