Zlomenina nohy
StoryEditor

Únavová zlomenina: Kto je najviac ohrozený a ako sa hojí klasická zlomenina?

Môže vám nečakane vystaviť bežeckú stopku a ani nemrknete. Čo znamená únavová zlomenina pre váš tréning?

Kto je najviac ohrozený?

Rozdeľme si rizikové faktory. Spozornieť by mali predovšetkým tí bežci, ktorí sa spoznajú hneď v niekoľkých bodoch, okrem bodu 1, samozrejme.

Výskyt únavovej zlomeniny predurčuje:

  1. Výber šport- na prvom mieste v rizikovej oblasti je atletika, samozrejme vrátane behu. Hneď za atlétmi sú basketbalisti, volejbalisti, tenisti, hokejisti.

  2. Rýchly prechod z pasívneho do aktívneho štýlu života. Ak začínate behať, alebo máte v pláne zlepšiť svoju výkonnosť, všetko treba robiť postupne.
  3. Ženy v klimaktériu
  4. Genetické predispozície v tvare klenby- najčastejšie vysoký priehlavok alebo naopak ploché nohy
  5. Bolesti chodidla, ktoré sa vyskytli v minulosti (takzvané metataryalgie), čo môže súvisieť s predchádzajúcim bodom
  6. Choroba kostí- osteoporóza

  7. Ako jeden z faktorov uvádzame aj beh v minimalistickej obuvi po nevhodnom teréne (asfalt, betón), čo je rizikové predovšetkým v kombinácii s vyššie menovanými faktormi. Skôr ako po mne milovníci tohto spôsobu behania hodia prvú tenisku, radšej rýchlo poviem, proti tomuto trendu ako fyzioterapeut nič nemám, ak je využívaný uvážlivo.

Ako sa hojí „klasická“ zlomenina?

Keď sa kosť zlomí, poškodia sa aj okolité cievy, ktoré sa začnú okamžite sťahovať, aby minimalizovali krvácanie. Krvné doštičky vytvoria na poškodených miestach akési zátky a tým zastabilizujú toto miesto. Keďže sa už určité množstvo krvi vylialo do okolitých tkanív, pár dní po úraze zvykne byť zlomenina sprevádzaná opuchom. Poškodené tkanivo na okraji zlomených kostí postupne odumiera a bunky zvané osteoklasty ho začnú odstraňovať. Po štyroch až desiatich dňoch sa v krvných zátkach začnú tvoriť tzv. fibroblasty, ktoré vytvárajú kolagénové vlákna. Medzi dvoma zlomenými koncami kosti začnú budovať akýsi „most“ v podobe väzivového spojenia, ktorý v ďalšej fáze tzv. osteoblasty pretvoria na kostený. Táto fáza môže pretrvávať aj tri až štyri mesiace, kým dôjde k úplnému hojeniu. V závere liečebného procesu osteoblasty a osteoklasty premodelujú túto časť na pevnú kosť.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 05:30