StoryEditor

Zdravá obezita? Dočasne môže byť!

Obezita, zdravie a kondícia. I keď by sa mohlo zdať, že tieto tri slová skrátka nejdú dohromady, opak je pravdou. V ktorých prípadoch na tom môžu byť obézni ľudia po zdravotnej stránke lepšie ako štíhli, a dokonca sa im môžu vyrovnať aj v pretekoch.

Najrôznejšie články a štúdie neustále upozorňujú na riziká, ktoré so sebou obezita prináša. Existujú ale i prípady, kedy kilá navyše svojim nositeľom nespôsobujú vážnejšie komplikácie. To však bohužiaľ býva častým impulzom k tomu, aby títo ľudia rezignovali na akékoľvek zásady zdravého životného štýlu. „Metabolicky zdraví obézni pacienti skutočne existujú. S pribúdajúcim vekom je ich však menej.  U mladých obéznych ľudí to býva väčšina, vo veku osemdesiat rokov už je ich iba niekoľko percent,“ upozorňuje obezitológ Štěpán Svačina. „Každý metabolicky zdravý obézny človek by mal byť preventívne vyšetrený. Stačí napríklad zistiť hraničný krvný tlak nebo hraničné tuky v krvi - a už je prognóza výrazne horšia a zvyšuje sa napríklad riziko cukrovky.“

Pohyb a obezita, ide to dohromady?

Jednoznačne áno. Ak má niekto problém s prebytočnými kilami, rozhodne by sa nemal nechať ukolísať aktuálnym zdravotným stavom, ktorý by sa v dôsledku nedostatočného pohybu a nevhodnej stravy mohol zhoršiť. To si uvedomila tiež americká učiteľka Mirna Valerio, ktorá je v súčasnosti hviezdou sociálnych sietí. So svojimi 110 kilami totiž zborila všetky mýty o tom, že bežci musia mať štíhlu šľachovitú postavu. Napriek svojmu váhovému hendikepu pravidelne trénuje a dokonca absolvuje ultramaratóny. Svojim odhodlaním a výsledkami Mirna inšpiruje ostatných k tomu, aby začali tiež  makať. Zatiaľ čo niektorí s obezitou bojujú pokojne i niekoľko rokov, iní nemusia pohnúť ani prstom, a napriek tomu sa ich štíhle telo od strednej školy príliš nezmenilo. Doktor Svačina však upozorňuje, že sa s obdobnými zdravotnými problémami ako obézni môžu stretávať i majitelia štíhlej postavy. „U týchto osôb platí takzvaný paradox obezity. To znamená, že ľudia s obezitou, ktorí športujú, sú na tom výrazne lepšie ako štíhli, ktorí nešportujú. Ľuďom totiž škodí predovšetkým tuk v brušnej oblasti. Môžu mať napríklad i normálne BMI, a napriek tomu dostanú cukrovku druhého typu. Až pätnásť percent diabetikov má normálnu hmotnosť,“ hovorí doktor Svačina. Pohyb pozitívne ovplyvňuje imunitu, slúži ako prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam, cukrovke, osteoporóze a podieľa sa na udržovaní normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Ak človek nešportuje a jeho, i keď na prvý pohľad štíhle telo je z väčšiny tvorené tukom, mohol by sa v budúcnosti stretávať so zdravotnými problémami podobne ako obézni ľudia.

Ako sa pozná obezita?

Číslo, respektíve hmotnosť, ktorú nám ponúkne osobná váha, nie je úplne ideálnym ukazovateľom pri hodnotení nášho tela. O niečo sofistikovanejším spôsobom meranie nadváhy, ale i podváhy, sa preto stal Body Mass Index, skrátene BMI. Tento ukazovateľ má však tú nevýhodu, že nevypovedá nič o pomere svalov a tukov v našom tele, a tým pádom ani o možných rizikách. Je tak pravdepodobné, že niektorí štíhli ľudia budú aj napriek nedostatku svalovej hmoty podľa BMI disponovať ideálnou váhou. Kvôli väčšiemu podielu tuku v tele však môžu trpieť vysokou hladinou krvného cukru, nízkou hladinou dobrého cholesterolu a často i vysokým krvným tlakom. Medzi obéznych sa zase pravdepodobne dostanú podľa BMI tí, ktorí sa venujú silovým športom a disponujú vysokým podielom svalovej hmoty. Preto sa spolu s BMI začali využívať i ďalšie ukazovatele, ktoré spolu poskytujú presnejšie informácie o tom, ako na tom sme. Medzi nich patrí napríklad i ukazovateľ WHtR (waist-to-height ratio), ktorý sa vyráta ako pomer medzi obvodom pasu a výškou. Ak však chcete mať ohľadom zdravotných rizík istotu, je ideálne podrobiť svoje telo podrobnej analýze, ktorú vykonávajú špecializované zariadenia.

Obezita je nevýhoda

Obézny človek v dobrej kondícii nie je oxymoron, ale…. Mirna Valerio so svojimi 110 kilami je presvedčivou ukážkou toho, že i obézny človek môže byť v dobrej kondícii. Nie je pochýb o tom, že vďaka poctivým tréningom by si na ňu pri jej obľúbených ultramaratónoch neprišli ani niektorí menej trénovaní, o niekoľko desiatok kíl ľahší pretekári. Doktor Svačina však upozorňuje, že aj keď obézni ľudia môžu byť po telesnej stránke fit, rozhodne to nie je dôvod k prehnanému optimizmu. „Pri behaní určíte platí, že vyššia hmotnosť je hendikepom. Vydaná energia je totiž daná i tým, akú hmotnosť človek nesie,“ hovorí. Je tak veľmi pravdepodobné, že obézne osoby napriek pravidelným tréningom nikdy nedosiahnu vo vytrvalostnom športe výsledky ako štíhli, rovnako trénovaní ľudia. Navyše pri behu zaťažujú kĺby svojim ťažkým telom. Viac ako behanie je pre nich preto vhodná jazda na bicykli, rotopéde alebo na veslárskom trenažéri. Aj keď obezita nutne nemusí znamenať zdravotné komplikácie a niektorí ľudia s kilami navyše na tom môžu byť dokonca lepšie ako štíhli, rozhodne nie je možné zaspať na vavrínoch. Okrem optimálnej pohybovej aktivity je nevyhnutné tiež upraviť jedálniček, ktorý je základom pre správne fungujúce telo.

01 - Modified: 2024-03-13 10:41:35 - Feat.: - Title: Aktívny životný štýl dáva nášmu životu zmysel, zlepšuje jeho kvalitu 02 - Modified: 2023-11-03 12:31:16 - Feat.: - Title: Deti často naberajú tukové zásoby pred obdobím rýchleho rastu 03 - Modified: 2023-10-31 11:05:53 - Feat.: - Title: Mnoho rodičov je zúfalých zo stravovacích návykov svojich detí 04 - Modified: 2023-07-20 11:18:11 - Feat.: - Title: Beh je prospešný v každom veku 05 - Modified: 2023-07-18 08:37:13 - Feat.: - Title: Vaše zdravie je až z polovice podmienené životným štýlom
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 23:20