StoryEditor

Roky k životu, ale aj život k rokom

22.06.2020, 21:23
Podstatou je, že hromadenie dobrých zvykov môže viesť k výrazným benefitom. Nový prieskum publikovaný v prestížnom medicínskom časopise The Lancet potvrdil pravdu, ktorú tak trošku všetci tušíme- nefajčenie, limitovaná konzumácia alkoholu, aktívny životný štýl a „zdravá“ hmotnosť a primerané zloženie stravy môže nielen predĺžiť váš život, ale zároveň môže zvýšiť aj jeho kvalitu.

Teda môže pridávať nielen roky k životu, ale aj život k rokom. V priemere možno povedať, že ženy, ktoré dodržiavali vyššie uvedené faktory, tak sa dokázali chronickým chorobám vyhnúť až do veku 84 rokov. Pri mužoch platí to isté tvrdenie do veku 81 rokov. Je teda viac menej jasné, čo môže predĺžiť ako aj zvýšiť kvalitu aktívnej časti vášho života. A čo teraz? Objavili sme, že voda je mokrá?

Aj keď sa pozitívny zdravotný účinok uvedených návykov zdá nespochybniteľný, výskumníci postavili jadro výskumu trošku inak. Zamerali sa nielen na to, či tieto pozitívne zvyky dokážu predĺžiť život (už vieme z iných výskumov, že áno), ale aj na to do akej miery a do akého veku sa vďaka týmto zvyklostiam dokáže človek vyhnúť chronickým ochoreniam typickým pre starobu.

Dáta sa zbierali celé desaťročia

Jednalo sa o veľmi robustný prieskum. Jeho obrovskou výhodou je, že dáta sa zbierali takmer 30 rokov, čo je pri tomto tipe výskumu nevyhnutné, avšak z pochopiteľných dôvodov sa len veľmi ťažko takýto prieskum dá realizovať. Výskumníci zhromaždili dáta z dvoch projektov. Prvý z nich, Nurses Health Study prebiehal od roku 1980 do roku 2014 a zúčastnilo sa ho 73 000 účastníkov. Druhý, Health Professionals Follow-Up Study, prebiehal od roku 1986 do roku 2014 a zúčastnilo sa ho 38 000 účastníkov.

Výsledok- takmer desať „zdravých“ rokov pridaných k životu

Päť nízkorizikových faktorov životného štýlu dokáže nielen predĺžiť život, ale dokáže aj zvýšiť jeho kvalitu. Tvrdí to vedúci výskumného tímu Frank Hu, M.D., PhD., profesor a vedúci Katedry výživy na Harvarde. „Výsledky nie sú nejako extra prekvapujúce, keďže už naše predchádzajúce prieskumy ukázali, že zdravý životný štýl môže predĺžiť život a znížiť riziko chronických ochorení,“ povedal profesor Frank Hu pre bežecký časopis Runner´s World. „Na tejto štúdii je zaujímavé, že predĺžená dĺžka života v dôsledku správneho stravovania a modifikácie životného štýlu je do veľkej miery bez výskytu chronických či iných chorôb, čo zvyšuje kvalitu života.“

  • U žien, ktoré si nič zo správnych návykov životosprávy neosvojili, bola priemerná dĺžka života bez cukrovky 2. typu, srdcovo-cievnych problémov a rakoviny 73 rokov. Avšak tie ženy, ktoré dodržiavali aspoň štyri alebo všetkých päť atribútov správnej životosprávy, uvedené choroby netrápili až do veku 84 rokov.
  • Pri mužoch to bolo podobné. Rozdiel bol síce menší, ale stále veľmi výrazný. Nedodržiavanie faktorov životosprávy ich privádza na hranicu 73 rokov života bez uvedených chronických chorôb, avšak dodržiavanie aspoň štyroch z nich, prípadne všetkých päť, vytvára obdobie bez chorôb až do veku 83 rokov.

 Aj menej je lepšie ako nič

 A teraz otázka, ktorá našich čitateľov určite veľmi zaujíma. Ako veľa treba cvičiť, resp. vykonávať pohybovú aktivitu, povedzme beh? Výskum ukázal, že ideálny objem je 300 minút stredne náročnej aeróbnej týždenne, prípadne 150 minút intenzívneho aeróbneho tréningu týždenne. Rovnako je veľmi odporúčaný aj silový tréning, a to dva a viac krát týždenne. Pod silovým tréningom samozrejme výskumníci nechápu aktivity zamerané na zvýšenie svalového objemu, skôr posilňovanie hĺbkového stabilizačného svalstva, jógu, pilates, gymnastiku a podobné aktivity.

Pokiaľ ide o zdravé stravovanie, v pokynoch výskumníkov sa uvádza, že priemerný človek by mal skonzumovať 350 gramov zeleniny denne, 250 gramov ovocia, 180 gramov celozrnnej potravy, 3 šálky mlieka a 180 gramov bielkovín, pričom jeho denný príjem by nemal prekročiť 2000 kalórii. Dôležité je ešte zdôrazniť, že z uvedených 2000 kalórii denne by menej ako 10% malo pochádzať k umelých cukrov a nasýtených tukov. Pokiaľ ide o konzumáciu alkoholu, ženy by mali mať maximálne jeden „bežný“ alkoholický nápoj denne, muži maximálne dva.

Dodržiavanie dokonca už len dvoch alebo troch princípov z uvedenej štúdie predĺžilo obdobie života bez rakoviny, srdcovo-cievnych chorôb, či cukrovky druhého typu, avšak najväčší efekt bol pozorovateľný u tých, ktorí dodržiavali všetkých 5 „prikázaní“. „Tieto poznatky sú veľmi dôležité pre zdravé starnutie“, uviedol profesor Frank Hu. „Ľudia nechcú len žiť dlhšie. Chcú, aby ich život spĺňal parametre kvality a zdravia počas čo možno najdlhšieho obdobia.“

 

Päť nízkorozikových faktorov životného štýlu.

Sledovali sa osoby, ktoré:

  1. nikdy nefajčili,
  2. mali body mass index (BMI) v norme (od 18,5 do 24,5 v závislosti od výšky a hmotnosti),
  3. pravidelne sa hýbali (v priemere minimálne 30 minút denne),
  4. mali striedmu konzumáciu alkoholu,
  5. konzumovali stravu založenú na zelenine, ovocí a obmedzení mäsových produktov.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 22:27