Dreamstime
StoryEditor

Studená alebo teplá regenerácia?

17.03.2022, 09:51
Po dlhom, horúcom behu v letných horúčavách je lákavé chcieť skočiť priamo do ľadového kúpeľa. Existujú však skutočné výhody ľadových kúpeľov? Už desaťročia vidíme trénerov a terapeutov využívať regeneráciu teplou aj studenou vodou, ale ktorá možnosť je správna voľba?

VÝHODY ĽADOVÉHO KÚPEĽA
Jeden jednoduchý spôsob, ako predchádzať možnému riziku zranenia, ktoré je súčasťou každého športu, je ponorenie sa do studenej vody. Mnohým bežcom je to známe ako ľadový kúpeľ alebo kryoterapia. Studená terapia sťahuje cievy a znižuje metabolickú aktivitu, čo znižuje opuch a rozpad tkaniva. Akonáhle koža už nie je v kontakte so zdrojom chladu, tkanivá sa zahrejú, čo spôsobí rýchlejší návrat prietoku krvi, a to pomáha presunúť vedľajšie produkty rozpadu buniek do lymfatického systému, aby sa telo efektívne regenerovalo. Ľadový kúpeľ má veľký význam počas intenzívnych tréningových dní.

Pre niekoho, kto je zranený, alebo ak sa chcete vyhnúť zraneniu, je terapia na báze chladu účinnou súčasťou naplánovanej regenerácie. Zažijete zníženú bolesť svalov, čo je nielen dobré na to, aby ste sa skôr cítili lepšie, ale tiež to vaše svaly lepšie pripraví na ďalší tréning. Navyše terapia studenou vodou vám môže pomôcť rýchlejšie sa zotaviť aj v dňoch silového tréningu. Takýto spôsob regenerácie však nemusí byť pre vaše svaly všeliekom na zotavenie. Ľadové kúpele môžu brániť tvorbe nových bielkovín vo svaloch po silovom cvičení. Sú však rovnako prospešné ako aktívne zotavenie na minimalizáciu zápalu po cvičení. Takže aj keď je takáto terapia ľadom účinná, no vy sa radšej chcete studenej vode vyhnúť, tak existujú aj iné spôsoby, ako dosiahnuť rovnaký výsledok.

VÝHODY TEPELNEJ TERAPIE
Teplo môže pomôcť pri svalovej relaxácii a vytvárať zmeny na bunkovej úrovni, čím umožníte tekutinám voľne prúdiť vašim telom. Teplá voda tiež zvyšuje teplotu vašich svalových tkanív. Ak sa zotavujete zo zranenia, vyhnite sa teplu. Tepelná terapia by sa mala využívať na menej intenzívne cvičenia.

Aj keď tepelná terapia má určité výhody, bežcom najviac prospejú ľadové kúpele a terapia chladom. Na konci dňa sa pokúšame pripraviť naše telo na ďalšie cvičenie a chlad môže byť dôležitou súčasťou celku spolu so spánkom, zdravou stravou, hydratáciou či strečingom.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 11:42